En dators poesi

Jag läste i lördagens DN om poesiprojektet Evolution. Poeten Johannes Haldén har tillsammans med Håkan Jonson konstruerat en algoritm som sätter ihop ny poesi av Haldéns texter. Det ultimata målet är att så småningom kunna klara Turingtestet, d.v.s. en människa ska inte kunna avgöra om det är en maskin eller en människa som ligger bakom.

Jag läser väldigt lite poesi och känner inte till Haldén sedan tidigare, men jag måste säga att jag gillar den här idén. Kanske för att jag är ingenjör…

När jag besökte sidan genererades följande:

”runt vintergata

går  bender   reflekterar en sekund

fortfarande
nära

skog löv
grodyngel      var

det

ett   icke-konstruerad

de sanering”

Med mina kunskaper om poesi är det omöjligt att avgöra om dator eller människa ligger bakom detta… 😉

Eller kanske inte.