Noveller jag verkligen vill läsa och inte bara skriva om

Det är förvånansvärt att jag läser så få noveller från förlaget Novellix, för varje gång de släpper någonting nytt så blir jag väldigt peppad på att läsa. De lyckas allt som oftast hitta intressanta och lockande författare. Den här gången är inget undantag. Jag menar: John Ajvide Lindqvist! Helena von Zweigbergk! Två av mina favoriter när det kommer till att tränga in i människans psyke och gripande skriva om deras känslor och relationer. Och framsidorna! Jag gillar sällan framsidor med fotografier, av någon anledning, men de här riktigt lyckade och stämningsfulla.

Vad det såg ut som - Helena von ZweigbergkTill havet - Stefan Lindberg En utflykt - Ida Jessen Speciella omständigheter - John Ajvide Lindqvist

Nu har Novellix dessutom släppt en extra kvartett med facknoveller. Det är ett koncept som känns helt nytt och som jag verkligen är peppad på att kolla in. Jag läser en och annan populärvetenskaplig artikel och tycker att det är kul läsning, men de här facknovellerna känns som något nytt. Jag antar att de är lite att betrakta som essäer? Inte minst känns De är vi högaktuell. Baksidestext:

”Hur kan jag, som tolerant medmänniska, hasta förbi tiggaren i tunnelbaneuppgången utan att möta hennes blick? Under vilka omständigheter är vi mer eller mindre toleranta? Hur formas de individer som öppnar dörren för medmänniskor i nöd, när de flesta andra vill stänga den eller helt enkelt tittar åt ett annat håll? Att se närmare på vad som gör oss till toleranta eller intoleranta medborgare är viktigt i skapandet av ett öppet och inkluderande samhälle. Men det ställer oss också inför frågor om oss själva, frågor som inte alltid är lätta att besvara.”

Jiroekonomi - Nina Åkestam Om maskiner kunde tänka - Nicklas Lundblad De är vi - Björn Hedensjö Gourmetsyndrom - Pontus Wasling

Ja, nu måste jag verkligen börja läsa de här novellerna som jag så ofta skriver om…


Kommentarer

4 svar till ”Noveller jag verkligen vill läsa och inte bara skriva om”

  1. Verkligen snygga den här gången (också).

    1. Ja, den här gången också! De lyckas allt som oftast, Novellix.. 🙂

  2. Jag har läst ett par och har några till som väntar. Men vill också läsa fler. De är så fina dessutom.

    1. Samma här. Jag har läst en handfull eller så, men det finns många fler som lockar.. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.