Dirigenten från Sankt Petersburg

Dirigenten från Sankt Petersburg av Camilla Grebe och Paul Leander Engström
Dirigenten från Sankt Petersburg av Camilla Grebe och Paul Leander Engström

Tom jobbar på en investmentbank i Moskva och nu får han ansvar för att ro iland en affär som kommer att göra Rysslands största oljebolag riktigt, riktigt mäktigt. Det kommer dock att dra in honom i en härva av skumraskaffärer, korruption, mord och grova våldsbrott. Deckaren är nyskapande på så sätt att den utspelar sig i finansvärlden och inte följer det klassiska upplägget där huvudpersonen är någon nyckelperson från en brottsutredningsgrupp. Personligen är jag dessvärre så ointresserad av ekonomi att jag hade svårt att hålla engagemanget uppe. Inte för att boken är riktigt så torr att den enbart handlar om börsen, men jag hade ändå lite svårt för att engagera mig i själva storyn.

Tyvärr känns boken dessutom som en dussindeckare där det nyskapande är ordentligt utblandat med tröttsamma ultravåldsscener och där språket inte har någon större finess. Jag hör till de som tappar intresset när absolut ingenting lämnas åt läsaren och där författaren närmast ältande förklarar exakt allt och hur allt hänger ihop. Jag kan tänka mig att den som älskar Camilla Läckbergs deckare också kommer att älska denna. Jag hör inte till dem.

Jag har läst förskräckligt många deckare och är svårflörtad. Det verkar som att den här boken har fått skapligt fin kritik och förra året belönades den med Stora ljudbokspriset, så det är väl mig det är fel på. De som uppenbarligen håller den för en av de bästa deckare som kommit ut de senaste åren kan se fram emot att den är del 1 i en planerad trilogi som går under namnet Moskva noir. Den ena författaren i författarduon, Paul Lestander-Engström, har tydligen ett förflutet inom Moskvas finansvärld, så jag gissar att det blir ytterligare ett par finansvärldsdeckare.

I kortet

Rekommenderas för: Deckarälskaren som gillar böcker i stil med Camilla Läckbergs böcker och som vill läsa en bok där handlingen kretsar kring något så nyskapande som finansvärlden.

Betyg: 2 fifflare av 5.

Om Camilla Grebe, Paul Leander-Engström och Dirigenten från Sankt Petersburg

Camilla Grebe (född 1968) är en svensk författare. Hon har också jobbat i förlagsbranschen och var med och grundade ljudboksförlaget Storyside. Som författare debuterade Grebe 2009 med deckaren Någon sorts frid, som hon skrev tillsammans med Åsa Träff. Boken är den första delen i serien om psykologen Siri Bergman.

Paul Leander-Engström (född 1966) är en svensk finansman som bland annat har varit med och byggt upp Rysslands finansmarknad på 90-talet. Sedan 2005 leder han en stiftelse som sysslar med utvecklingsarbete i utvecklingsländer.

Uppläsare: Shanti Roney.
Utgivningsår: 2013 (första svenska utgåvan, Damm förlag), 2014 (den här ljudboksutgåvan, Damm förlag).
Antal sidor: 366.
Andra delar i serien: Andra delar i serien Moskva noir.
ISBN: 9789175370422, 9789175370798.
Andras röster: Lottens bokblogg, SydsvenskanMysterierna.
Köp hos t.ex.: AdlibrisBokus.

Baksidestext

”Moskva 2003. Det luktar lågoktanig bensin, svett och byggdamm. Primitivt, brutalt och löftesrikt. Precis som Ryssland, tänker den svenske finansmannen Tom Blixen på väg till sitt arbete på Pioneer Capital, landets ledande investmentbank.

De senaste åren har enorma förmögenheter skapats över en natt och många har fått betala med livet i huggsexan om landets rikedomar.

Den största möjligheten i firmans historia har just öppnat sig och Tom utses att föra affären i hamn. Uppdragsgivaren är Rysslands största oljebolag, som leds av den mäktige oligarken Romanov.

Tom tror sig kunna hantera den korruption och brutala maktkamp som är självklara inslag i det ryska affärslivet, men finner sig snart indragen i en våldsspiral som kostar flera av hans närmaste livet.

Dirigenten från Sankt Petersburg är en fängslande thriller och en unikt initierad skildring av Ryssland i början av 2000-talet, då de största rikedomarna i modern tid skapades inom loppet av några år. Dirigenten från Sankt Petersburg är första delen i den planerade trilogin Moskva Noir.”


Kommentarer

6 svar till ”Dirigenten från Sankt Petersburg”

 1. […] Dirigenten från Sankt Petersburg […]

 2. […] Dirigenten från Sankt Petersburg […]

 3. Jag försökte läsa den när den kom ut, och om det är fel på dig så är det i så fall fel på mig också ;p

  1. Skönt att höra att jag inte är ensam.. Hihi. Jag har läst en massa hyllningar och trodde såklart att det skulle vara en riktig höjdare eftersom den också är prisbelönt, men… 😮

 4. Jag är också en stor deckarläsare, men jag tycker i motsats till dig att det här var en riktigt spännande och välskriven bok. Tänk så olika man kan tycka.

  1. Jag tror de flesta håller med dig.. Det här är ju en prisbelönt bok, faktiskt. 😮
   Så det är nog mig det är fel på. 😉

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.