Bokkedjan 2: Vinter

I dagarna har jag inte gjort mycket mer än läst. Jag har läst och läst och läst och nu har jag faktiskt läst det sista bladet i Pessls Fördjupade studier i katastroffysik. Vilken bok! Jag ska nog trots allt FTPa upp en bokrecension någon dag framöver. Men först kommer nästa bokkedja (redan!), med temat Vinter.

Den första bok jag kommer att tänka på är Kyra och Sjurik, som utspelar sig under den fruktansvärt kalla vintern när Leningrad (nuvarande St. Petersburg) var belägrat. Det är en fin liten ungdomsbok som berättar om vänskap under dessa svåra (och extremt kalla!) förhållandena.

En annan bok som utspelar sig i Ryssland är Bulgakovs Mästaren och Margarita, som handlar om när djävulen och hans anhang kom till Moskva och vände upp och ner på livet för några av dess invånare. Utan att direkt kunna sätta fingret på varför tyckte jag att boken var lite äcklig och en bok som faller i samma kategori är Nedstörtad ängel av Per Olov Enquist. Den boken har nog för övrigt fått ett oförtjänt högt betyg av mig, för såhär ett bra tag efter att jag läste den minns jag bara att den äcklade mig!

Nedstörtad ängel - Per Olov EnquistJag skulle säkert kunna spinna vidare ytterligare några varv i denna kedja, men jag väljer att sluta där. Jag tog inte fram några av mina favoritböcker den här gången. Märkligt nog. Men ibland är det inte de som ligger närmast i minnet.


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.