Begravd jätte av Kazuo Ishiguro

Bokrea 2018: mina reatips del 1

Jag brukar alltid tjata om att jag inte tillhör de som nödvändigtvis måste äga alla böcker jag läser. Någon boksamlare är jag alltså inte och dessutom drivs jag av en allmän känsla av att konsumtion i förlängningen inte leder till någonting gott i den här världen . Med det sagt så tänkte jag uppmärksamma den kommande köpfesten: bokrean! 😉 Den 27/2 brakar den loss och här kommer mina reatips! Det blev väldigt många tips, så det här får bli del 1.

Feelgoodfavoriter

Stora små lögner, av Liane Moriarty, som förresten är boken bakom serien Big little lies. Överraskande bra feelgood med förvånansvärt mycket mörker och svärta.

Björnstad av Fredrik Backman.  En bok om en småstad där det mesta kretsar kring hockey. Jag älskade den, trots att sport i allmänhet är någonting helt obegripligt i min värld. Kanske inte riktigt feelgood…, men en annan Backman-bok på årets rea är den vemodiga lilla berättelsen Och varje morgon blir vägen hem längre och längre – en berörande bok om att glida bort i demens.

Etthundra mil av Jojo Moyes. En knäpp, varm och rolig berättelse om en ensamstående mamma på roadtrip med sina barn och en stenrik IT-kille, som råkar komma med.

Stora små lögner av Liane Moriarty

Björnstad av Fredrik Backman

Och varje morgon blir vägen hem längre och längre av Fredrik Backman

Hyllade böcker

Neapelkvartetten av Elena Ferrante. Jag älskade Min fantastiska väninna och de efterföljande böckerna om vännerna Elena och Lila och deras uppväxt i Neapels ruffiga kvarter. Det är helt klart böcker som pryder sin plats i hyllan och i år finns samtliga fyra delar till reapris. Hos en del säljs de sannolikt även till paketpris.

Lena Andersson har varit en av programledarna i programmet Allvarligt talat i P1. I boken med samma namn, Allvarligt talat, finns tröstande, tänkvärda och intressanta svar på lyssnarnas funderingar om livet. En riktigt fin bok!

Störst av allt av Malin Persson Giolito. En deckare som det fullkomligt har regnat priser över. Bra bok!

En droppe midnatt av Jason ”Timbuktu” Diakité. En av förra årets intressantaste bokcirkelböcker (för min del i alla fall) och en riktigt bra bok om rasism.

Aftonland av Therese Bohman. Jag utsåg den här boken till årets bästa läsning här om året, om jag inte minns helt fel. Det är en förvånansvärt rolig bok (det är en allvarlig bok i övrigt..!) om en professor som inleder en relation med en doktorand som hon själv handleder… Jag älskade den! Det är en bok som innehåller allt! 🙂

Hustrun av Meg Wolitzer är en annan minnesvärd bok. Det är en bitter bok om en äktenskap i förfall och en tänkvärd bok, kanske särskilt nu, efter all debatt om kulturmän och #metoo…

Snackisen Tripprapporter (som handlar om vad den heter) av Tone Schunnesson är en speciell bok, med en helt egen stil, och speciella böcker kan man ju vilja ha i sin ägo, på något sätt, eller hur? 🙂

Min fantastiska väninna av Elena Ferrante

Hennes nya namn av Elena Ferrante

Den som stannar, den som går av Elena Ferrante

Det förlorade barnet av Elena Ferrante

Allvarligt talat av Lena Andersson

En droppe midnatt av Jason Timbuktu Diakité

Aftonland av Therese Bohman

Hustrun av Meg Wolitzer

Tripprapporter av Tone Schunnesson

Störst av allt av Malin Persson Giolito

Klassiker & nobelpristagare

Alice Munro är en nobelpristagare som man gott kan våga sig på att läsa även om man tänker ”nobelpristagare är inte någonting för mig”. Munro skriver fina, överraskande och riktigt bra noveller. På rean finns hennes novellsamling På fri fot.

En annan lättillgänglig och läsvärd nobelpristagare är Patrick Modiano. Han skriver dessutom kortromaner, så de går relativt snabbt att läsa ut (om det är något man tycker känns lockande). Just Villa triste har jag inte läst själv, men den finns i alla fall på årets rea.

Även årets nobelpristagare (eller ja, pristagaren 2017) finns på rean. Av Kazuo Ishiguro kan du köpa Återstoden av dagen eller Begravd jätte.

Massor av klassiker finns i trevliga utgåvor på rean. Av de jag själv har läst kan jag t.ex. tipsa om Kallocain av Karin Boye, Förnuft och känsla av Jane Austen, och en hel knippe snygga Agatha Christie-böcker. Carol av Patricia Highsmith finns också på rean. Den har jag inte läst, men filmatiseringen som kom för några år sedan var kanon!

En blivande klassiker är Bodil Malmstens loggböcker, som i år finns på rean i en samlingsvolym. En märklig grej med samlingsvolymen är att den tydligen bara innehåller texten från böckerna (som ju annars är rikt illustrerade med foton), så jag vet inte om den är något att ha. Fast jag vill ju ha, förstås. 😉 Bodil Malmsten är ju min stora favoritförfattare.

På fri fot av Alice Munro

Villa Triste av Patrick Modiano

Begravd jätte av Kazuo Ishiguro

Återstoden av dagen av Kazuo Ishiguro

Kallocain av Karin Boye

Carol av Patricia Highsmith

Loggböckerna 2005-2013 av Bodil Malmsten

Förnuft och känsla av Jane Austen

Fem små grisar av Agatha Christie

Mordet på Orientexpressen av Agatha Christie

 

 Vad köper du på rean? 🙂

Kommentarer

3 svar till ”Bokrea 2018: mina reatips del 1”

  1. […] bokrean postade jag ett par mastiga inlägg med tips på reafynd och i ett av inläggen gjorde jag dessutom en lång, lång lista på böcker som jag själv var […]

  2. Många böcker som jag läst och tyckt om i din lista, och en del böcker jag själv beställt. Jag hade missat att Bodil Malmstens loggböcker finns med på rean, dem måste jag kolla upp, tack för tipset!

    1. Kul att du hittade något boktips. 🙂 Bodil Malmsten är fantastiskt. Jag tycker om alla hennes böcker. 🙂 Det är lite oroväckande att bilderna inte finns med i samlingsutgåvan (?!), men den känns ändå värd att kolla upp. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.