En ny bok på tema kvinnoliv på 1900-talet

Jag har nästan missat att det kommer en ny roman av Anne B. Ragde nu i vår. Men bara nästan. 😉 Jag tycker jättemycket om hennes trilogi om Torunn (åtminstone de två första delarna): Berlinerpopplarna, Eremitkräftorna och Vila på gröna ängar, ni vet. Hennes nya heter Jag har ett täcke i tusen färger.

I Jag har ett täcke i tusen färger tecknar Anne B. Ragde ett gripande porträtt av en ensamstående mor till två döttrar. En stolt, envis och motsägelsefull kvinna som arbetade kvällsskift som maskinskötare på en fabrik och dessutom extra med broderi för att försörja familjen. I vardagen fanns inget utrymme för närhet och ömhet men hon var full av energi och äventyrslust, med en stark längtan ut i världen och kärlek till litteraturen – och förmåga att svänga ihop en överdådig måltid av de enklaste råvaror.

Denna kvinna är författaren Anne B. Ragdes danska mor, Birte, som avled i lymfcancer 2012. Med en god portion humor men en nykter ton, fri från sentimentalitet, skildrar Ragde uppväxten under små förhållanden i Trondheim fram till dess att modern dör på ett sjukhem, en skildring som också blir en vidräkning med den norska åldringsvården.

Den vill jag läsa! Så småningom. 🙂 Det känns som att den är lite på samma tema som Kristina Sandbergs hyllade böcker om hemmafrun Maj. Och Kerstin Thorvalls böcker om Signe. Fint med böcker som behandlar kvinnohistoria från 1900-talet!

Jag har ett täcke i tusen färger - Anne B. Ragde


Kommentarer

2 svar till ”En ny bok på tema kvinnoliv på 1900-talet”

  1. Profilbild för
    Anonym

    Den vill jag också läsa. Visste inte att det kommit ut en ny bok av henne. Jag tyckte mycket om de tre tidigare.

    1. Jag tycker också om Ragdes böcker. Det här är inte en fortsättning på böckerna om Torunn, men den är säkert läsvärd ändå. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.