5 läsvärda klassiker

Jag är kanske inte ensam om att ha en rejäl tröskel för att våga mig på att läsa klassiker. Jag föreställer mig ofta att de är svårlästa och svårtolkade, men det är såklart inte riktigt sant att det är så. Faktum är att det såklart finns en anledning till att klassiker håller för läsning långt efter det att de gavs ut första gången. Här är fem av mina favoriter, ganska slumpartat valda, men alla extremt läsvärda.

 1. Alberteböckerna av Cora Sandel är helt krossande bra, särskilt den första delen: Alberte och Jakob. Boken kretsar kring Alberte, som lever ett instängt liv i norska Tromsø. Hon är yngsta dottern i en familj, som vill se välbärgade ut, men egentligen inte har råd med sonens skolgång, och definitivt inte har råd att bekosta Albertes dito. Livet ter sig innehållslöst och till och med att ha drömmar verkar vara att kräva för mycket i denna iskalla nordnorska stad, där folks enda nöje är skvaller. I senare delar i serien bryter sig Alberte loss och försöker leva sitt eget liv i Paris. Mycket gripande bok och ett stycke kvinnohistoria. Böckerna anses till stor del bygga på författarens eget liv.Serien om Alberte - Cora Sandel
 2. Hjalmar Söderberg har skrivit flera av mina favoriter, men om jag ska begränsa mig till en så väljer jag Doktor Glas. I boken får läsaren följa doktor Glas och hans våndor när en kvinna vänder sig till honom och ber Glas att få hennes man att hålla sig ifrån henne. Han kan inte släppa bilden av den unga kvinnan och hennes betydligt äldre man, som Glas upplever som riktigt motbjudande. På något sätt lyckas han rättfärdiga för sig själv att det bästa vore att mörda kvinnans man. Söderberg har ett lätt och vackert språk, som trots att det har över hundra år på nacken känns mer modernt än det mesta som kommer ut idag. Doktor Glas är dessutom en fascinerande berättelse. Jag är inte ensam om att fängslas av boken. Den har gett inspirerat flera författare till att på olika sätt spinna vidare, t.ex. Bengt Ohlsson, som berättar hela berättelsen från mannens perspektiv i romanen Gregorius.
  Doktor Glas - Hjalmar Söderberg
 3. En klassikerlista vore ingen klassikerlista om inte Selma Lagerlöf finns med! Jag kan inte sluta fascineras av denna kvinna som lyckades bli invald i Svenska Akademien 1914 och som dessutom själv några år tidigare belönades med Nobelpriset i litteratur, vars pristagare ju utses av Akademien. Jag har inte fallit pladask för allt jag läst av Lagerlöf, men å andra sidan har hon skrivit en av mina favoritböcker: Kejsarn av Portugallien och flera andra riktiga guldklimpar, så jag gissar att det väger upp mer än väl! Kejsarn av Portugallien är en helt hjärtskärande berättelse om en man som blir tokig av sorg när hans dotter försvinner till Stockholm och prostituerar sig. I pappans värld är hon en kejsarinna. Och hela samhället låter honom få ha sin sorg och sin drömvärld. Jag älskar just den delen, det överseende som hela staden visar. Det finns något kärleksfullt med det.Kejsarn av Portugallien - Selma Lagerlöf
 4. Tusen och en natt är en av mina favoriter. Det är en samling som mer än någon annan bok har fått mig att inse att könsroller verkligen är en kulturell konstruktion och inte direkt har någonting med biologi att göra. Jag vet inte om det nödvändigtvis är en iakttagelse som läsare av Tusen och en natt brukar göra, men jag gjorde det i alla fall. Boken innehåller traditionella berättelser från 900-talets ”Sidenvägen”. Jag kan säga så mycket som att kvinnorna i den boken är långt ifrån de sexuellt tillknäppta och reserverade kvinnor som kyrkan uppfann ett antal hundra år senare… Tusen och en natt innehåller berättelser som t.ex. Aladdin och Ali Baba och de 40 rövarna. Spännande sagor, med andra ord. Men det är sagornas ålder som gör hela verket riktigt spännande att läsa!Tusen och en natt I
 5. Vilhelm Mobergs böcker om Utvandrarna är närmast obligatorisk läsning för högstadieelever, tror jag. Åtminstone var de det när jag gick i skolan. Det vackra och roliga är att jag hittills inte har träffat någon som inte har dragits med av berättelsen och tyckt om den. Läsvan eller inte, det verkar om att de flesta berörs av berättelsen om de fattiga människorna som bestämmer sig för att bryta upp från sitt tuffa torparliv och pröva lyckan på andra sidan Atlanten. Genom läsningens gång får man verkligen lära känna karaktärerna. De känns som vänner! På köpet med denna på alla fronter helt kompletta romansvit får läsaren dessutom en intressant historielektion.
  Utvandrarna - Vilhelm Moberg

Jag ber om ursäkt om min klassikerlista är lite enkelspårig och främst tar upp svenska klassiker, men jag är tyvärr inte så beläst att jag kan slänga fram en massa superbra klassiker från andra håll i världen, bara sådär. Tyvärr! Men tipsa gärna!


Kommentarer

12 svar till ”5 läsvärda klassiker”

 1. Jag kan tipsa om två bra klassiker av utländska författare: Brott och straff av Dostojevskij, vars handling inte är helt olik den i Doktor Glas. Sen gillar jag även Les Misérables – Samhällets olycksbarn av Victor Hugo. Både är lättlästa och väldigt intressanta!

  1. Bra tips! Les Misérables har jag sett både som musikal och filmatisering. 🙂 Brott och straff ska jag absolut läsa någon dag! Någon dag när jag känner att armmusklerna klarar av det. 😉 Hihi.

 2. Det är bara den första som jag aldrig läst. Håller på med en omläsning av Utvandrarsviten och näst på tur är Nybyggarna.

  1. Kul med en omläsning!
   Du borde absolut läsa Alberteböckerna. Riktigt bra böcker! 🙂

 3. Utvandrarserien tvingades vi läsa i skolan, förmodligen när vi var på tok för unga för att uppskatta den, så nej, den har inte lämnat några vidare positiva minnen. Doktor Glas är jag däremot sugen på.
  En klassiker som jag blev väldigt förtjust i när jag lästa var Brott och Straff. Den ska vara så svår och tung men jag tyckte den var bra. Skrämmande och tragikomisk. Tung också förstås. Rent fysiskt. 😉

  1. Åh, vad tråkigt att Utvandrarna inte blev någon positiv upplevelse! Hoppas näsan att du får för dig att läsa om den sedan någon gång. 😉 Den ÄR faktiskt bra! 😉

   Brott och straff vill jag definitivt läsa. Det är sidantalet som har skrämt mig bara… 😮

   1. Du har ju läst hela serier, så du ska nog ta dig igenom Brott och straff också 🙂

    1. Åh, bra argument! Sedan kan jag ju faktiskt läsa den som e-bok och slippa bära omkring på en tegelsten. 🙂

 4. Utvandrarserien är ju så bra!!!

  1. Ja, visst är den! <3

 5. Profilbild för
  Anonym

  Jag har läst fyra av dem, inte Tusen och en natt. Kanske skulle läsa den. Har du den här hos mig kanske?

  1. Jajamen! Leta bland de orange böckerna… 😉

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.