Krångligt att köpa e-böcker? #tbt

Throwback thursday igen! Till idag har jag rotat fram ett gnällinlägg från förra året, där jag tjurar över att det är krångligt att köpa e-böcker till sin läsplatta. Vid det där tillfället hade jag tänkt shoppa loss på Ditos sommarrea, men gav upp projektet eftersom jag upptäckte:

”[…] att deras webbutik:

1) inte är anpassad för små skärmar.
2) saknar kundkorg, d.v.s. det går enbart att köpa en bok i taget.
3) har alla reatitlarna i bokstavsordning och det tar hur lång tid som helst att kolla igenom alla för att göra sig en överblick eftersom det saknas möjlighet att filtrera eller sortera böckerna.”

Jag tjurade särskilt över avsaknaden av kundkorg. Det där med kundkorg är en basfunktion som finns i alla webbutiker du någonsin kan komma att tänka på – förutom webbutiker för appar & sånt och webbutiker för e-böcker. I det förstnämnda fallet behövs ingen kundkorg. Går du in i en appbutik via mobilen är det troligast för att du omedelbart tänker ladda ned en app eller liknande till samma pryl. Det är dock inte självklart att du tänker läsa e-boken direkt i mobilen/surfplattan/datorn bara för att du köper den via den plattformen. Vad webbutiker för e-böcker inte har förstått att vi också är en grupp konsumenter som läser våra böcker på läsplatta/e-bokläsare. Eventuellt behöver vi koppla in vår platta med sladd och sedan föra över böckerna. Det är inte så säkert att vi går igenom denna procedur med en bok i taget. Kanske vill vi föra över 5 nya böcker och ta med oss plattan på semestern?

Det är egentligen otroligt att nätbokhandlarna inte har fattat det här. Kan det verkligen vara avancerat att erbjuda möjligheten att lägga varor i en kundkorg så att man kan köpa flera samtidigt istället för att klicka runt som en dåre? Nej, det är knappast avancerat. Särskilt löjligt blir det om webbsidan dessutom inte är anpassad för små skärmar, vilket gör att man knappast vill köpa en e-bok till sin mobil heller…

Läsplatta

Det kanske är på sin plats att kolla upp hur de här sajterna ser ut idag?

Jag gjorde en snabbkoll på några av de största svenska e-bokhandlarna jag känner till: Adlibris Mondo, Bokon, CDON och Dito. Jag kan konstatera att alla utom Dito har responsiv design och alltså är enkla att surfa omkring på även via mobilen. Alla butiker har kategoriindelning och topplistor för sina böcker och det går att sortera titlarna efter t.ex. titel eller pris (fast jag vet att den här funktionen inte fanns vid t.ex. den senaste bokrean hos Dito, så min erfarenhet är alltjämt att det är extremt bökigt att handla reaböcker hos dem). Adlibris Mondo och CDON erbjuder möjligheter att köpa flera böcker i taget genom att lägga sina böcker i en kundkorg innan betalning. Jippi! Bokon och Dito har dock inte denna funktion.

För att undersöka detta hos Dito var jag för övrigt tvungen att logga in, vilket tog en god stund eftersom jag hade ”glömt” mitt lösenord, fick byta det och, när jag hade bytt lösenordet, insåg att det ”fel” jag hade gjort var att skriva användarnamnet med små bokstäver istället för med inledande versal. Jag känner inte till något annat ställe med inloggning där både användarnamn och lösenord är skiftlägeskänsliga. Det känns verkligen användarfientligt.

Sammanfattningsvis så tycker jag trots allt att webbutikerna för e-böcker blir bättre och bättre. Åtminstone somliga av dem. 😉 Ska jag kora en favorit så blir det helt kart Adlibris Mondo som både har fräsch design, är lätt att handla på, även för oss med läsplatta, och som dessutom, som en bonus, faktiskt säljer läsplattor!

Jag kan tillägga att jag inte på något sätt är sponsrad. Jag skriver det här inlägget ändå. 😉 Kanske för att jag fortfarande hoppas att alla webbutiker rycker upp sig och blir inspirerande och lätt att handla från!

Tillägg 2: vill jag läsa e-böcker på min surfplatta eller mobil så gör jag det via tjänster som erbjuder strömmade ljud- och e-böcker. Jag ser i dagsläget ingen som helst anledning att köpa e-böcker för att läsa på min padda eller mobil.

Här kan du hitta mitt inlägg från 2014.


Kommentarer

2 svar till ”Krångligt att köpa e-böcker? #tbt”

  1. Tack för lite tips! Idag är det e-bokens dag och Adlibris har lite rea 🙂

    1. Aha. Schyst att någon uppmärksammar denna dag, för jag har inte sett speciellt mycket om den, faktiskt. 😮

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.