Läsplatta

Nej, jag shoppar inte appar när jag shoppar böcker

Jag har sett att Dito har dragit igång en sommarrea. För en kort stund blev jag sugen på att handla lite e-böcker, men sedan återupptäckte jag att deras webbutik:

1) inte är anpassad för små skärmar.
2) saknar kundkorg, d.v.s. det går enbart att köpa en bok i taget.
3) har alla reatitlarna i bokstavsordning och det tar hur lång tid som helst att kolla igenom alla för att göra sig en överblick eftersom det saknas möjlighet att filtrera eller sortera böckerna.

Jag har ju redan tidigare skrivit om mitt missnöje med e-bokhandlare i allmänhet. Den enda webbutik jag har hittat som uppfyller de basala kraven kundkorg och möjlighet att sortera är lustigt nog CDON, en webbutik som egentligen har en lång tradition av att sälja CD-skivor och DVD:er, inte böcker. Övriga webbutiker, som till på köpet kan ha en lång tradition av att sälja pappersböcker, erbjuder i bästa fall en vettig kategoriindelning och möjlighet att välja sortering själv, men kundkorgen är konsekvent borttagen. Tanken är naturligtvis att närma sig butiker som alltid har hållit sig till det digitala formatet, som iTunes Store och liknande. Men för mig framstår det som att människorna bakom de här butikerna inte förstår vad de säljer och till vem.

De här nya webbutikerna är konstruerade som om det såldes appar eller presenterade filmklipp. Men böcker ÄR inte appar eller filmklipp. De är inte ens som filmer. Ska man köpa en app, t.ex. ett spel, är det kanske bara några minuters avkoppling man vill åt och då är det en fördel att man snabbt kan klicka hem något på vinst eller förlust. Är det ett trist spel avinstallerar man och tar ett nytt.

Att läsa en normallång (e-)bok tar däremot timmar, dagar, veckor. Som läsare är man knappast ute efter att klicka hem en bok på vinst och förlust och se vad det råkar bli för något. Faktumet att man måste köpa en bok i taget, gör att det enda som är enkelt att köpa är de titlar som finns på display på framsidan, för man orkar helt enkelt inte göra sig en bild av butikens utbud och sedan gå tillbaka och klicka hem böckerna en och en.

De utvalda titlarna är för övrigt, naturligtvis, ett urval av extremt förutsägbara titlar, typ VIP-rummet av Jens Lapidus. Självklart kan man kan vilja läsa VIP-rummet, i och för sig, men grejen är att läsare, som är som jag, redan vet att Lapidus har skrivit en ny bok. Vill vi köpa den så letar vi upp den, men lika troligt kan vi sukta efter en femton år gammal bok av Kerstin Ekman. Och hur ska man orka leta upp den, när sidan inte är gjord för det?

De flesta webbutiker som säljer e-böcker är gjorda för att de som är ovana, och inte kan så mycket om (e-)böcker, snabbt och enkelt ska kunna hitta några aktuella titlar. Men jag är inte ovan. Jag är en boknörd. Jag läser kulturdelen, följer bokbloggar, lyssnar på bokpoddar och har jävligt bra koll på vad som händer i litteratur-Sverige. Jag vill välja själv vad jag läser. Och jag vill läsa mycket!

E-böcker kan vara otroligt mycket annat än Zlatans biografi, läst på en iPad.  De flesta stora webbtutikerna fattar liksom inte att det finns bokslukare, som jag själv, som läser på läsplatta. Jag har mycket gott att säga om min läsplatta, men surfar på den gör jag inte (min modell är så gammal att det inte går att koppla upp sig på nätet över huvud taget). Alltså surfar jag heller inte in på Dito eller motsvarande från min läsplatta och laddar ned en bok i taget. Jag är den typen som snarare har 50 olästa böcker i läsplattan, som ett bärbart litet bibliotek. Men hur ska jag orka köpa 50 e-böcker en och en? Hur ska jag ens orka leta upp dem?

Läsplatta

Webbutikerna försöker tjusa de som aldrig har läst e-bok förut, de som aldrig kommer att bli några bokslukare och de som aldrig kommer att höra talas om eller se en läsplatta. De försöker locka med gränssnitt som liknar AppStore och liknande. Men jag känner mig naturligtvis helt bortglömd och sur. Visst, det är ju kul om en sjuttonårig kille skulle få för sig att köpa en deckare av Lapidus, som om den vore ett nytt mobilspel. Roligt, roligt. Men i längden vore det kanske bra för webbutikerna om också vi bokslukare, som kanske skulle vilja köpa, säg, 20 e-böcker per år kände oss lockade att handla. Men icket. Det är bara att fortsätta att låna på biblioteket. Eller på CDON, tydligen.


Kommentarer

4 svar till ”Nej, jag shoppar inte appar när jag shoppar böcker”

 1. […] thursday igen! Till idag har jag rotat fram ett gnällinlägg från förra året, där jag tjurar över att det är krångligt att köpa e-böcker till sin läsplatta. Vid det där […]

 2. […] Jag tycker det där lite dumförklarande och knäppt. I min värld är det troligare att en pryltokig tekniknörd skaffar en läsplatta än att en tekniskt inkompetent  litteraturintresserad gör det. Plattor är nämligen bökigare och knökigare att använda än vilken surfplatta som helst och så har det alltid varit. Vem som helst som har försökt köpa ett gäng e-böcker från de stora nätbokhandlarna i Sverige bör veta vad jag talar om. Jag har kritiserat webbutiker e-böcker i flera tidigare inlägg (1, 2). […]

 3. Profilbild för
  Anonym

  Bra skrivet, man blir förvånad av hur dåliga säljare många företag är när de ändå lever på att sälja. Och det där med att rikta sig till nybörjarna är ganska klantigt. Förvisso en potential som köpare men bokslukarna borde vårdas ömt, som den kassako de är.

  1. Tack!
   Ja, jag blir faktiskt förvånad över hur användarovänliga e-bokhandelssajterna är. För mig är e-böcker mer lik böcker än ”digitala produkter” (= appar), så för mig finns det liksom ingen mening med det här ”en klick”-köpen och de andra dumheterna. :/

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.