Insåg precis att e-boken inte har någon framtid

Här om veckan skrev jag ett präktigt inlägg om att jag tycker att folk ska akta sig för ogenomtänkta impulsköp på rean. Jag hade själv ingen plan att shoppa någon reatitel. Bara några dagar senare kom jag dock på att jag kanske ändå skulle leta efter några fynd. Många webbutiker har ju även e-böcker på rean! Bra idé! Tyvärr var den svårgenomförd.

Dito, som marknadsför sig med ”utsedd till Sveriges bästa tjänst för e-böcker” är lite av ett skämt. Jag uppmärksammade redan här om året hur krånglig deras webbsida är. Faktum är att jag var tvungen att ge upp, för att jag inte pallade allt krångel och allt klickande och alla konstiga felmeddelande

E-bokläsare Paradisträdgården

Har Dito blivit bättre? Knappt! Visst, det krävdes bara ett par klick för att registrera ett kort och genomföra ett köp, men det finns fortfarande mycket i övrigt att önska, framför allt när det gäller att hitta och välja böcker. Böckerna i webbutiken går nämligen inte att sortera eller filtrera, så man måste redan på förhand veta vad man vill ha, så att man kan söka upp rätt bok. Om man planlöst letar efter reatitlar måste man alltså scrolla sig igenom en lång lista med böcker. Det saknas en kundkorg, så om man, som jag, vill göra sig en bild av utbudet, lägga allt intressant i en kundkorg och sedan sålla innan man går till kassan, så är man ju rätt körd. Man får helt enkelt skriva ned en lista och sedan söka fram bok efter bok och köpa dem en och en. När varje köp är genomfört hamnar man för övrigt i någon slags bokhylla, så man måste så att säga börja om från början och hitta tillbaka där man var om man vill köpa fler böcker. I den där bokhyllan kunde man ju för övrigt tro att tidigare köp skulle vara lagrade i händelse av att man behöver ladda ned dem på nytt, men det verkar som att mina tidigare köp magiskt är borta. Dessutom måste det ju sägas vara helt otroligt att Ditos hemsida inte är anpassad för små skärmar, när man nu enbart säljer e-böcker, som man ju mycket väl skulle vilja kunna ladda ned direkt till mobilen. Appen hjälper fortfarande inte i det här fallet. Appen heter nu för tiden Nya Dito, men är fortfarande en totalt meningslös e-bokläsare varifrån man inte kan köpa e-böcker. Inloggningen till såväl webbsidan som appen är, såvitt jag kan förstå och som kanske den enda inloggningen i världen, känslig för versaler även för användarnamnen, vilket gör att man lätt luras att ändra lösenordet = extra krångel.

Med andra ord krävs det klick, på klick, på klick, på klick, på klick, på klick för att köpa några e-böcker.

Fågeln som vrider upp världen och En man som heter Ove

Nej, Dito är fortfarande allt annat än imponerande, så visst är det ganska oroväckande att de tydligen erbjuder Sveriges bästa tjänst för e-böcker. Nu har jag dessutom även testat Mondo, Adlibris kopia. Mondo är verkligen till förväxling likt Dito, men med några små välkomna förbättringar i navigeringen.

Nej, herregud. Inte ens jag, som är mer teknikintresserad än snittet och som har läst e-böcker på läsplatta i tre års tid, orkar handla regelbundet i sådana här webbutiker. För mig framstår det som helt obegripligt att någon som inte redan är frälst skulle orka ta sig igenom alla steg för att göra ett köp.

E-boken är körd. Det är klart att ingen orkar köpa en e-bok när det A) är ganska kostsamt jämfört med att köpa t.ex. pocketböcker B) extremt krångligt.

Och ja, visst känns det trist, för jag älskar ju e-boken och vill att alla ska upptäcka dess fördelar. Men det är bara att inse. Det är långt, långt, långt kvar tills e-boken slår igenom på bred front. Synd att det inte är själva produkten det faller på, utan butikerna som säljer dem. Enklast är att låna e-böcker, för där brukar det vara smärtfritt att få hem sin e-bok. Tyvärr kostar det ju biblioteken en rejäl slant och är inte hållbart i längden att alla lånar istället för köper.


Kommentarer

22 svar till ”Insåg precis att e-boken inte har någon framtid”

 1. […] Det känns ofta som att de aktivt motarbetar oss som läser på läsplatta (jag har skrivit ett och annat inlägg om detta tidigare). Adlibris har ju sin Letto-platta, som sagt, men det är väl […]

 2. […] så att man kan shoppa flera titlar i taget. Det är man inte bortskämd med som e-bokskonsument. Jag har ju gnällt en del över hur störande jag tycker att det där är och hur kassa jag upplever att e-bokhandlarna […]

 3. […] annat inlägg med en del kommentarer är ett inlägg där jag uttrycker mitt missnöje över dagens e-bokbutiker. Många höll med mig om att butikerna inte är bra utformade för oss som läser på läsplatta. […]

 4. […] skulle jag handla fler e-böcker om e-boksbutikerna vore bättre och priset lägre. Jag lånar en och annan bok på biblioteket, men hinner sällan läsa ut innan […]

 5. […] i Sverige bör veta vad jag talar om. Jag har kritiserat webbutiker för e-böcker i flera inlägg (1, […]

 6. […] har ju redan tidigare skrivit om mitt missnöje med e-bokhandlare i allmänhet. Den enda webbutik jag har hittat som uppfyller de basala kraven kundkorg och möjlighet att […]

 7. […] giganterna bland nätbokhandlarna, så kanske sådana prenumerationstjänster har en chans… Jag har ju skrivit om min dåliga upplevelse av e-boksköp för inte så länge sedan. Jag fick  för övrigt en del kommentarer till det inlägget, bl.a. av […]

 8. Hej Linnea,
  Ditt inlägg inspirerade mig till skriva mer om återförsäljarna av eböcker. Jag har länkat till ditt inlägg och nämnt dig vid namn – jag hoppas att du inte har något emot detta. 😉 Välkommen att läsa inlägget om du vill!
  Återförsäljare av eböcker

  1. Nej, det har jag naturligtvis ingenting emot. 🙂 Kul att du har tagit upp ämnet! 🙂

 9. Jag håller med om att många svenska nätbokhandlar lämnar mycket att önska när det gäller att handla eböcker.
  Men riktigt så farligt som framställs här ovan tycker jag det inte är.
  Flera tillåter att handla via ett betalkort som man kan memorera och därför blir alla köp, utom det första, en variant av ”one-click-buy”. Snabbt och smidigt.
  Att man inte kan lägga flera eböcker i en varukorg för att handla alla på en gång kan kanske kännas som väldigt besvärligt. Men med ovan ”one-click-buy” går det ju ändå fort att göra först ett köp och sedan återvända till butiken och göra ytterligare ett. Och ett .. och ett …
  Dessutom blir jämförelsen med att det känns enkelt och smidigt att låna eböcker på bilioteken felaktig. Där kan man ju inte låna flera på en gång, utan man är tvungen att låna en i taget.
  På Libereads olika eboksidor länkar jag till CDON för eventuella köp. Och även om CDON inte heller är optimal som eboknäthandel, så tillåter de faktiskt att lägga flera eböcker i varukorgen. Dessutom finns här fler eböcker att välja mellan än i många andra nätbokhandlar.
  En sak som jag saknar i eboknäthandlar – och anledningen till att jag har skapat Liberead – är att de andra erbjuder inte slumpmässiga förslag på eböcker och inte heller kommande eböcker.

  1. Vi har väl alla olika önskningar när ni shoppar böcker. Min är absolut inte att planlöst gå in i en näbokhandel och göra ett klick-köp som om det vore en app jag handlar. Visst, om man på förhand vet exakt vilka titlar man vill ha (alternativt shoppar planlöst) och vad de kostar så kan man ett klick-köpa, gå tillbaka, ett klick-köpa, gå tillbaka, ett klick-köpa gå tillbaka (vilket motsvarar kanske 10 klick, i praktiken). Jag shoppar inte på det sättet. Jag är en stor boknörd och handlar aldrig på slump. Jag har kanske 30 titlar jag kan tänka mig att köpa, men har kanske på förhand bestämt mig för att köpa 5. Vilka 5 det blir avgörs av priset. Att jag skulle orka söka upp 30 böcker, anteckna vad de kostar och sedan ett klick-köpa de 5 jag är mest sugen på är helt osannolikt.

   Det är absolut sant att man bara lånar en bok i taget på biblioteket, men där har det flera naturliga skäl, där lånetiden är ett av dem. Jag har inget behov av att ha 5 låneböcker i plattan samtidigt eftersom jag troligast bara kommer hinna läsa ett par av dem under lånetiden. Förväntningarna är helt enkelt annorlunda på biblioteksböcker. Naturligtvis är det en orättvis jämförelse att jämföra bibliotek mot nätbutiker. Men problemet är ju just det att på nätbutikerna är jag inte intresserad av att köpa en bok i taget. Särskilt inte med tanke på det inneboende krånglet i att handla e-böcker och få in dem i plattan. Är jag väl igång vill jag köpa många e-böcker på en gång.

   Jag är nog en ganska tjurig köpare. Samtidigt: jag är mer tekniskt intresserad och van än många i min omgivning och jag älskar e-böcker och har läst sådana i över 3 års tid. När inte ens jag orkar klicka hem böcker så undrar jag faktiskt vem som gör det.. Och sanningen just nu är kanske att det främst är en ny publik och en annan generation som orkar det jag upplever som krångel med e-boksköp.. För mig är inte böcker något man impulsshoppar som en billig app och så länge det inte är det så kommer jag inte orka handla på exempelvis Dito igen.

   Jag fick nyss tips om din nätbokhandel + CDON och blev glad över att era sidor finns. De verkar bra mycket bättre än Dito och Mondo efter vad jag kan bedöma just nu. Så tack för det! 🙂

 10. Jag älskar eböcker. Men jag handlar inte från Bokus och Adlibris. Jag brukar vända mig till Liberead (återförsäljare för cdon, men med betydligt tydligare menyer än cdon) eller Bokon. Det funkar jättesmidigt, enligt min åsikt. De sparar ens kortuppgifter och när det är gjort är det (farligt) enkelt att shoppa loss. Efter köp laddar jag ner böcker i datorn och att föra över dem till min läsplatta av e-ink-typ går mycket snabbt och enkelt. Allting går snabbt och enkelt, så för min del är eböcker bara underbara! 😉

  1. Tack för tipsen. Det är uppenbart att ”Sveriges bästa tjänst för e-böcker” och dess största konkurrent behöver ännu vassare konkurrenter så att e-boksshoppingen inte faller på att e-butikerna helt enkelt är… skitdåliga. Jag har mejlat både Dito och Mondo med en del önskemål som jag ser (t.ex. en kundkorg), men ingenting har hänt ännu på den fronten. 😉

   Kan inte hitta en kundkorg hos Bokon heller, så där kommer jag inte handla förrän de infört en sådan. Liberead/CDON verkar vara det vettigaste e-bokalternativet hittills. Fantastiskt!

 11. Jag drar mig också för att köpa e-böcker av just den anledningen. På iPad funkar det hjälpligt men läsplattor verkar ingen butik riktigt ha fattat vad det är eller vad man ska ha till. Jag har ju då kastat min platta över hela rummet en gång för att jag blev så frustrerad (den har ett bra fodral så den överlevde), det är uruselt att det inte finns en kundkorg utan att man måste köpa en och en och inte kan samla och få överblick först. Och att sen hitta boken man köpt, föra över den till Digital editions och sen in i plattan är också helt obegripligt krångligt. Och så ska man betala nästan lika mycket som för en inbunden bok. Och så finns det de som menar att det är bibliotekens fel att e-boksmarknaden inte tar fart i Sverige. Tillåt mig bryta ihop en aning…

  1. Skönt att höra att jag inte är ensam över att frustreras över webbutikerna som säljer e-böcker! Jag har främst lånat på bibblan samt fått e-böcker tidigare, men nu när jag på allvar har testat att handla så är det för mig helt obegripligt hur folk orkar hålla på!

   Jag tror att Dito och Mondo tänker att de gör något helt nytt och något som riktar sig för en målgrupp som laddar ned Zlatanboken och inte så mycket mer till sin iPhone ungefär som de laddar ned en rolig app. De verkar inte ha tänkt lite bredare och på oss som slukar böcker och har en läsplatta just för att kunna ha typ 10 olästa böcker med sig på resa. Fast Dito har iofs missat den lilla detaljen att den som vill ladda ned Zlatanboken säkert vill göra det från en webbsida som är anpassad till mobiler.. Så jag kanske har fel. De kanske inte riktar sig till någon..? Jag ska nog dra iväg ett mejl snart med lite förbättringsförslag..

   Länge leve biblioteken! Det är ju bibblorna man får hålla sig till tills webbutikerna blir lite mer vettiga.

   Och ja, det är enkelt att ladda ned en bok direkt till paddan, men om man sedan vill ha samma bok på sin dator eller läsplattan så blir det snabbt väldigt frustrerande eftersom allt från iTunes store är så kopieringsskyddat och begränsat att man knappt kan använda det…

  2. Jag brukar aldrig ta omvägen via Digital Editions när jag för över mina eböcker från dator till läsplatta. Jag ”klickar och drar” över dem direkt från Finder i min Mac. Busenkelt!

 12. Jag tänkte att jag skulle shoppa lite e-böcker på Adlibris sajt i helgen, men när jag insåg att jag var tvungen att köpa en i taget så la jag ner det. Vem orkar hålla på så?

  1. Jag undrar detsamma. Uppenbarligen orkar jag hålla på så, men ja.. Det här var sista gången på länge alltså! Och det var inte värt besväret att köpa de där reaböckerna..

 13. Hmm, jag har inte köpt någon e-bok men jag har lånat bibliotekets e-böcker till min letto och det fungerar och det kostar inget:).

  1. Ja, precis, bibblan är kanon och det är lätt att komma igång och låna. Synd att det ska vara så mycket krångligare att betala för sig!

 14. Jag har en ipad och då är det inte alls svårt, nu har jag även en läsplatta och där är det betydligt krångligare.
  E-boken måste ner i pris, inte rimligt att betala mer för en e-bok än en pocket.
  Mia

  1. Jag har iPad, iPhone och läsplatta. Tycker Dito funkar dåligt på alla. Och iTunes store gillar jag inte alls, bland annat p.g.a. kopieringsskyddskrångel. Skulle inte vilja handla böcker från iTunes Store, även om de bara är ett klick bort.

   Håller med dig om priserna, för övrigt. E-böcker borde kosta ungefär som pocket, om du frågar mig.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.