Om bra bokcirkelböcker

Förra veckan hade vi bokcirkelträff igen. Kul! Jag har missat en del träffar den senaste tiden, så nu känns det kul att vara tillbaka. En av mina bokcirkelkompisar påminde oss andra om att vi faktiskt har bokcirklat i 4 år om någon månad. Otroligt! Var tar tiden vägen?

Till nästa gång läser vi en bok som jag har valt. Förr hade vi omröstning bland titlar som vi turades om att välja ut, men nu väljer vi i tur ordning ut en bok, rakt av. Det tycker jag är svårt, faktiskt. Jag tycker att en bra bokcirkelbok ska:

  • Vara bra. 😉
  • Väcka en diskussion och vara lätt att prata kring.
  • Vara lagom lång.
  • Vara lätt att få tag på, t.ex. att den finns i många exemplar på biblioteket och/eller går att få tag på som pocket.
  • Inte vara en del av en serie.
  • Inte vara skriven av en favoritförfattare, för det är för jobbigt om andra ogillar boken i så fall. 😉
  • Inte vara en sådan bok som alla redan har läst.

Det där är svårare än vad man kanske tror att pricka in, särskilt eftersom de flesta av punkterna är sådana som är omöjliga att lista ut på förhand. Nu när vi inte har omröstning längre, så känns det för övrigt som att man har lite mer ansvar, dessutom. Man vill ju inte pracka på andra en riktig skitbok liksom.

Några av de bokcirkelböcker som jag tycker att vi har haft bäst diskussioner kring är nog:

  • Gargoylen, kanske för att det var den första boken vi bokcirklade och alla var extra peppade? Hehe.
  • Metro 2033, för att typ ingen gillade den och det fanns många roliga grejer att såga ;). Samma sak med Dumskallarnas sammansvärjning. Ibland är det skönt att enas kring en riktigt dålig bok. 😉
  • Morgon i Jenin. Kanske för att den var gripande och handlade om ett (ständigt?) aktuellt/intressant ämne som också kan leda in diskussionen på politik och samhällsfrågor.
  • Utrensning eftersom vi hade väldigt olika åsikter, först och främst, men kanske också för att den är intressant, gripande och har en del karaktärer som beter sig rätt otippat, irrationellt och som är intressanta att diskutera.
  • Horn av Joe Hill. Kanske för att många av oss tyckte att den var så otippat bra.
  • Projekt Rosie eftersom det är en lättsam bok som alla hade läst (det är inte alla gånger som alla i cirkeln har haft tid/lust att läsa, faktiskt) och tyckte var rolig/bra.

Jag tycker också att den senaste bokcirkelboken, Kalmars jägarinnor, var väldigt kul att bokcirkla. Även denna gång hade vi lite olika åsikter, men den handlar också om ett ämne (uppväxt) som är lätt att relatera till. Det fanns mycket att prata om kring den boken: både vad det gäller stilen/formen, tolkningar, karaktärerna, händelserna och vad författaren vill berätta.

Så ja, det är en blandad kompott av böcker som har diskuterats i bokcirkeln, kan man väl säga.

Har du några riktigt bra bokcirkelboktips?

Jag har i alla fall valt Håkan Nessers Levande och döda i Winsford till nästa gång. Jag hade den hemma och har från många säkra källor hört att den är läsvärd.

Levande och döda i Winsford

Fast lite, lite ångrar jag att jag valde just den. Över 400 sidor? Som ska vara utlästa på några veckor. Får se hur det går för mig…


Kommentarer

9 svar till ”Om bra bokcirkelböcker”

  1. […] jag har skrivit tidigare så tycker jag att det är viktigt att inte välja böcker av favoritförfattare när det är dags att välja bokcirkelbok. Det är ju sååå tråkigt om andra inte ser det man […]

  2. […] överens och alla tyckte att det var en bra bok. Det kändes lite som en lättnad, för jag ångrade mig ärligt talat lite när jag hade föreslagit den här boken. Den verkade så lång och… tung. […]

  3. […] Framför allt måste jag nog speeda på läsningen av Levande och döda i Winsford eftersom den ska bokcirklas om någon […]

  4. Nesser är alltid ett säkert kort 🙂
    Vi har en liten bokcirkel på jobbet och senast läste vi Tobskshandlaren av Robert Seethaler. En fantastisk bok med bra underlag för diskussion, det får bli mitt tips!

    1. Tack för tipset! Det ska jag verkligen ta till mig! 🙂 Det är för övrigt en för mig helt okänd bok, så det känns lite extra spännande. 🙂

  5. Åh, älskade Levande och döda i Winsford! Tyckte den gick hyfsat snabbt att läsa trots omfånget 🙂

    1. Låter bra! 🙂 Kan hända att du var en av källorna till att det är en läsvärd bok. 😉

  6. (stadsbiblioteket har fina färdiga påsar)

    1. Smart grej! Undrar om mitt bibliotek också har sådana. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.