Ensam på Mars, filmen (The Martian)

Förra helgen såg jag filmatiseringen av Andy Weirs SciFi-roman Ensam på Mars. The Martian är titeln på originalutgåvan och också titeln på filmen även i Sverige. Det har kommit en hel del bra rymdfilmer de senaste åren, t.ex. Gravity och Interstellar. Särskilt den sistnämnda kan jag verkligen rekommendera, för det är en helt otroligt fin film och den är både snyggt gjord och förvånansvärt övertygande med tanke på att SciFi lätt kan trassla in sig självt i omständliga och inte särskilt trovärdiga tekniska redogörelser. The Martian är dock en helt annan film än de två andra, lite mer seriösa och mörka filmerna, som jag räknade upp. I The Martian blir Mark Watney, spelad av Matt Damon, övergiven på Mars. Resten av besättningen som han är där med tror att han har dött när en storm drar förbi, men faktum är att han har överlevt och efter ett tag upptäcker också NASA att deras medarbetare är vid liv. Det är en spännande film om hur Watney försöker överleva på Mars och hur NASA försöker få hem honom igen. På många sätt känns det som en typisk rymdfilm, men jag tycker att The Martian sticker ut genom att vara mycket mer lättsam och rolig än det mesta andra i genren. Jag tyckte att filmen var riktigt bra, faktiskt!

SciFi är en av de genres som jag kanske har utforskat minst. Jag har någon slags tanke om att den typen av berättelser lätt blir ganska nedtyngda av tekniska redogörelser och förklaringar. Nu måste jag ändå säga att jag är riktigt peppad på att läsa Ensam på Mars. Jag har faktiskt hört från kollegor att boken är riktigt bra.

Ensam på Mars - Andy Weir


Kommentarer

6 svar till ”Ensam på Mars, filmen (The Martian)”

  1. Tyckte boken var helt okej och vill gärna se filmen. Ska försöka komma iväg på den snarast.

    1. Ja, passa på! Man kan ju vänta tills den kommer på tv eller går att kolla på strömmat eller så, men det här är faktiskt en film som känns rätt värt att få se på bio och i 3d. 🙂

  2. Boken är helt fantastiskt bra. Filmen ser jag fram emot att se, den är redan förbokad 🙂

    1. Jag tror inte att du kommer att bli besviken på filmen. 🙂

  3. Jag tokälskar ju boken så jag ser så mycket fram emot att läsa boken framöver.

    1. Jag blir bara mer och mer sugen på att läsa! 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.