I arbetets utkanter av Tomas Tranströmer

2 böcker jag gärna vill bläddra i + ett gäng klassiska noveller

Det kommer ut nya, spännande böcker mest hela tiden. Idag tänkte jag blogga om några som kom i höstas och som jag gärna skulle vilja läsa eller bläddra i.

Först ut är denna maffiga bok om och av Tomas Tranströmer.

I arbetets utkanter av Tomas Tranströmer
I arbetets utkanter av Tomas Tranströmer

Tranströmer var tydligen en riktig samlare och han sparade noggrant anteckningar, manuskript och utklipp i något som kom att bli ett helt litet hemmaarkiv. Ur inledningen av Magnus Halldin:

”I närmare två års tid träffades Tomas, hans hustru Monica och jag regelbundet på Stigbergsgatan för att arbeta oss igenom drivor av material i detta labyrintiska hemarkiv. Tillsammans formade vi en redaktion vars mål var att åstadkomma en blandbok, där flera av författarens skapande sidor skulle lyftas fram. […] Det mesta av urvalet är gjort och sanktionerat av Tomas, som med intresse följde bokens framväxt. Han gladde sig åt projektet, men fick aldrig se det fullbordas. Vid hans bortgång den 26 mars 2015 var så gott som hela boken ändå färdigställd. Det här är därför i allt väsentligt att betrakta som Tomas bok.”

Den här kommer jag helt klart att vilja läsa när jag får tillfälle!

En annan bok som jag gärna skulle vilja kolla in är Sthlm brutal. Det låter som titeln på en riktigt kass deckare, men är alltså titeln på en bok om arkitektur under 60- och 70-tal.

Sthlm brutal av Tove Falk Olsson och Martin Rörby
Sthlm brutal av Tove Falk Olsson och Martin Rörby

Jag har aldrig bott i Stockholm och jag hoppas att ingenting får mig att flytta dit 😮 . Men jag är faktiskt förtjust i arkitektur, utan att för den sakens skull kunna något särskilt om ämnet. Så mycket vet jag i alla fall att brutalismen är en av de mest utskällda stilarna som finns: de flesta ser nog bara själlösa betongklossar när de ser en brutalistisk byggnad. I Sthlm brutal lär Olsson (fotograf) och Rörby (arkitekturhistoriker) guida runt bland några av innerstadens brutalistiska byggnader. Låter kul!

Slutligen måste jag säga att jag tycker att de författar-”filmisar” som Novellix släppte innan jul är SÅ gulliga. Det är alltså kitschiga vykort i samma format som Novellix noveller. De fyra författarna som förärats en varsin ”filmis” är såklart också aktuella med en varsin novell –  noveller som jag mer än gärna skulle läsa allihop, för de är riktigt tjusiga och lockande. Det känns som en mycket bra idé att ge ut just klassiska noveller, för det är säkert fler än jag som gärna skulle vilja läsa fler klassiker. När det finns noveller tillgängligt så kan man åtminstone inte klaga på tidsbrist!

Författar-"filmisar"
Författar-”filmisar”
De blå silkesstrumporna av Elin Wägner
De blå silkesstrumporna av Elin Wägner
Snigeln & flickan av Agnes von Krusenstjerna
Snigeln & flickan av Agnes von Krusenstjerna
Snöblandat regn av Stig Dagerman
Snöblandat regn av Stig Dagerman
Fjäderbrevet av Moa Martinson
Fjäderbrevet av Moa Martinson

Kommentarer

4 svar till ”2 böcker jag gärna vill bläddra i + ett gäng klassiska noveller”

  1. Sthlm brutal skulle jag också kunna tänka mig att bläddra i. Det är kul med arkitektur även om jag är rätt okunnig.

    1. Jag kan inte heller så mycket om arkitektur, men det är ändå roligt med byggnader och hus tycker jag.. De är lite som offentlig konst på ett sätt. 🙂 Och lite som historieböcker.

  2. Just dessa Novvellixar köpte jag nyss. De är jättefina. Tranströmer skulle jag vilja läsa.

    1. Åh, vad kul att du har dessa novellixer! Du måste blogga om dem sedan. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.