10 anledningar att läsa pappersböcker

Jag tjatar ofta om e-böcker och har t.ex. skrivit ett inlägg där jag listar ett gäng anledningar till att läsa e-böcker. I rättvisans namn tänkte jag idag följa upp med anledningar till att läsa pappersböcker. 😉 De har ju faktiskt också sin charm, tro det eller ej. 😉

Tegelstenar
Tegelstenar
 1. Du kan inreda med böcker. Det här kan i och för sig lika gärna vara en nackdel, för de flesta av oss har ju knappast plats för kopiösa mängder av böcker, men om man nu råkar ha det så finns det väl inget lyxigare än att inreda med en massa, massa böcker. Om du frågar mig. 🙂 Har man inte plats för många böcker kanske utvalda böcker kan göra jobbet. Jag personligen tycker att det är superspännande att kolla in folks bokhyllor när jag är på besök. Folk borde visa upp mer böcker hemma!
 2. Det är roligare att ge bort en vacker pappersbok än en e-bok. Hur ger man bort en e-bok liksom? I ett mejl? Jag skulle i och för sig bli glad för en e-bok, men ändå.
 3. Man kan dela och ge vidare. Har du läst en bra bok som du inte har plats för? Ge bort den eller ställ den på en byteshylla! Någon annan kanske blir glad!
 4. Du kan anteckna och göra hundöron. Det kan du i princip göra i en e-bok också, men jag tycker på något sätt att det är enklare med en pappersbok (och roligare att gå tillbaka till). Nu gör jag i och för sig bara sådant med fackböcker, men ändå. Jag tilltalas av tanken på att läsa långsamt och stryka under viktiga eller fina formuleringar.
 5. Du minns mer. Forskning visar att det är enklare att minnas texter lästa på papper. Troligen spelar det in att bläddrandet och möjligheten att enkelt kunna se hur mycket som är kvar, gör att man upplever boken på ett annat sätt än om man läser samma text på en läsplatta.
 6. Du behöver inte bekymra dig om laddning. Nu behöver inte läsplattor laddas speciellt ofta, men ändå – pappersböcker behöver faktiskt ingen sladd alls!
 7. Du kan läsa i badkaret utan att vara nervös. Eller ja, man får väl vara rädd om pappret ändå. Men generellt sett kanske man kan unna sig lite mer slit och släng med pappersböcker, särskilt pocket, som inte kostar så mycket.
 8. Det är billigt. 1000 kr kan man göra mycket roligt för istället för att köpa en läsplatta. Pappersböcker finns på biblioteket (precis som e-böcker, men de måste man ju läsa på någon form av enhet ändå).
 9. Du kan skylta med vad du läser. En del böcker kanske är mer skrytiga än andra, i och för sig, men nog kan det addera något till ens personliga varumärke om man sitter med en creddig bok i kollektivtrafiken? 😉
 10. Pappersböcker känns och doftar lyxigare. Ofrånkomligt. Pappersböcker har en bättre känsla.
Bokhylla
Bokhylla

Det var allt! Jag kommer inte på en enda mer. Gör du?


Kommentarer

9 svar till ”10 anledningar att läsa pappersböcker”

 1. […] ner en e-bok för att kunna läsa den via sin mobil eller surfplatta. Men det finns fortfarande bra anledningar varför man ska läsa pappersböcker. Naturligtvis är det en smaksak på vilket sätt man […]

 2. […] 10 anledningar att läsa pappersböcker (varför?! vad är det för romantiska pappersboksvurmare som sitter där ute och febrilt letar tecken på att e-boken inte är på väg att ta över världen? ? ? ). […]

 3. Underbar lista! Nr. 9 kan ju också fungera som ett boktipsande! Ibland har jag sett vad folk läst på tåget till exempel och blivit nyfiken på det själv 🙂

  1. Tack! 🙂 Kul att du gillade listan! 🙂 🙂
   Nr 9 funkar absolut som boktipsare. Jag är alltid väldigt nyfiken på att spana in vad andra läser. 🙂 Gör det jämt! En del kollar tydligen i folks badrumsskåp, men jag snokar mycket hellre bland folks böcker. 😉

   1. Haha, jag också 😉

 4. Profilbild för Johannes
  Johannes

  Utbudet, förstås! Det finns så fruktansvärt mycket mer att välja på i pappersform.

  1. Är det så? Jag kan tänka att det på sätt och vis är tvärtom. Många böcker som har sålt slut eller som förlagen har rensat ut för att de är ”gamla” finns bara att få tag på som e-bok. Det satsat också ganska mycket på att digitalisera äldre böcker.

   Men det är klart. Ingenting slår ju bibliotekens utbud av pappersböcker! 🙂

 5. Den anledning som gör att jag har svårt för e-böcker är att det inte funkar att bläddra tillbaka för att kolla upp något. I en pappersbok har jag en väldigt tydlig bild av vilken sida av boken det jag letar efter finns och ungefär hur texten såg ut där. I en e-bok får man trycka och trycka och trycka och… sedan får man trycka och trycka och trycka och… för att komma tillbaka.

  1. Det där känner jag igen! Jag kan verkligen lägga saker på minnet när jag läser en pappersbok. Jag minns ungefär var någonstans i boken som ett visst stycke finns och jag kan hitta igen det på rätt ställe på sidan också. Allt blir mycket mer rörigt i en e-bok. Och det där med att bläddra.. Det är faktiskt ganska segt! Jag hade problem ett tag med att min läsplatta tappade synkningen så att man plötsligt var för långt bak i boken. Det var otroligt drygt att bläddra fram till rätt sida när man liksom inte kom ihåg riktigt var man var..

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.