7 skäl till att läsa e-böcker (på läsplatta)

Jag har genom åren tjatat ganska mycket om e-böcker på den här bloggen. Nu har e-boken äntligen börjat slå igenom. Jag har i alla fall fått intrycket att e-bokförsäljningen har ökat en hel del och jag märker också på min omgivning att många faktiskt väljer att läsa böcker i just e-boksformat. För den som ännu inte har upptäckt e-boken så tänkte jag i alla fall tipsa om några bra anledningar till varför man ska läsa e-böcker och också varför det är extra nice att göra det på en läsplatta.

1. Du har tillgång till ett helt bibliotek. Med e-bokläsare behöver du inte ägna speciellt lång tid åt att grubbla över vilka böcker som ska få följa med i bagaget. Ta med allt! En e-bokläsare kan rymma hundratals, ja, tusentals böcker. För den som kan koppla upp sig på trådlösa nätverk är nya böcker bara något klick bort, dessutom. Det innebär också att det går att sitta hemma och snabbt få tag på nya böcker när lässuget kommer. Det är inte nödvändigt att ta sig till ett bibliotek eller en bokhandel eller att sitta och vänta på att ett beställt bokpaket ska dimpa ned i brevlådan. Klick, klick bara!

Läsplatta
Läsplatta

2. En läsplatta tar nästan ingen plats alls. Jag har haft perioder när jag har rest mycket i tjänsten och det har då varit fantastiskt att ha en läsplatta med sig. Min läsplatta väger ca 150 g och tar nästan ingen plats alls – perfekt i ett i övrigt proppfullt handbagage.

Den dag jag blir fri
Den dag jag blir fri av Lawen Mohtadi

3. Att läsa på läsplatta är lika skönt som att läsa pappersböcker. Jag brukar bli trött i ögonen av att läsa på ljusstarka skärmar. Jag jobbar dessutom mycket framför datorn och vill gärna vila mig från skärmar när jag är ledig. Visst kan man läsa e-böcker på mobilen eller surfplatta (eller dator!), men har man möjlighet att läsa på läsplatta med e-bläcksteknik så är det verkligen att föredra. Moderna plattor har skön kontrast, bra upplösning och är precis lika sköna att läsa på som pappersböcker.

Levande och döda i Winsford
Levande och döda i Winsford av Håkan Nesser

4. Du kan variera teckenstorlek och annat för att öka läskomforten. Ja, med e-böcker är det möjligt att ändra teckenstorlek, typsnitt, marginaler… Vilka grejer man kan ställa in är lite varierande, men just teckenstorlek brukar alltid gå att ändra. Och det är ju skönt! Ibland vill man ju faktiskt ha lite större text av en eller annan anledning.

Nattvakten av Sarah Waters
Nattvakten av Sarah Waters

5. Du kan läsa i solen. Att sitta med en surfplatta eller mobil ute i solen är inget vidare. Det brukar inte gå att se någonting, hur mycket man än ökar ljusstyrkan… Men, som jag redan har tjatat om: e-bläck är som vanligt bläck på papper… Man kan alltså utan problem sitta ute och läsa, även om solen skiner.

More fire av Karolina Ramqvist
More fire av Karolina Ramqvist

6. Du kan låna e-böcker på biblioteket. Det går ju såklart att låna även pappersböcker på bibliotek… ? Men jag tycker ändå att det är värt att nämna att man inte nödvändigtvis måste tömma plånboken för att få tag på sina e-böcker.

Din tjänare hör av Sara Lidman
Din tjänare hör av Sara Lidman

7. Gamla klassiker får nytt liv. Jag vet att flera förlag satsar på att ge ut klassiker och äldre böcker i e-boksformat. Böcker som alltså kan vara svåra att få tag på i bokhandeln går ibland att köpa som e-böcker. Hos t.ex. Litteraturbanken finns också en stor del av vår bokskatt tillgänglig – gratis!

Ru av Kim Thúy
Ru av Kim Thúy

Så: det finns ingenting att vänta på. Visst har pappersböcker sina fördelar och sin charm, men e-böcker är fantastiska som ett komplement.


Kommentarer

7 svar till ”7 skäl till att läsa e-böcker (på läsplatta)”

 1. […] tjatar ofta om e-böcker och har t.ex. skrivit ett inlägg där jag listar ett gäng anledningar till att läsa e-böcker. I rättvisans namn tänkte jag idag följa upp med anledningar till att läsa pappersböcker. ? […]

 2. Jag tror du har övertygat mig! Jag är sugen, men inte riktigt känt att det är värt prislappen… Dessutom blev jag lite irriterad när jag insåg att e-böckerna via storytel inte går att läsa på en läsplatta, hur dumt är inte det? Tur att biblioteket finns för sånna som mig 🙂

  1. Nej, det är klart att prislappen är avskräckande. Om man inte är superduperintresserad så kanske det bara blir ännu en teknikpryl som ligger och samlar damm.. 😮 Dessutom. Men jag är i alla fall mycket förtjust i min platta. 🙂 Den kostade omkring 1000 kr när jag köpte den för 4-5 år sedan. Jag har kostat på den ett nytt batteri för ca 100 kr, men annars är den i fin form och sett över tid har det inte blivit såå många kronor per år. 🙂

   Jag tycker också att det är trist att Storytel bara funkar via deras app och att det därför inte går att läsa på läsplatta. Men det är inte mycket att göra åt. :/ Vill man inte lägga en massa extra pengar på e-böcker så är i alla fall biblioteken bra, som sagt. 🙂 Jag brukar också passa på att shoppa lite e-böcker när det är rea. Då kan man få e-böcker för mindre pengar än pocketböcker. 🙂

 3. Vilken läsplatta rekommenderar du då för en som läser både svenska och engelska böcker?

  1. Min läsplatta är så gammal, så den har inte mycket att komma med idag. Jag kan faktiskt inte påstå att jag har bra koll på vilka plattor som ”gäller” just nu.

   Vad gäller svenska och engelska böcker generellt så går det bra att läsa på vilken platta som helst. Vill man låna biblioteksböcker så fungerar alla plattor utom Kindle. Kindle är annars omåttligt populär och anses ha en mycket bra skärm med bra ”vithet”. En annan storsäljare är Adlibris Letto, som har vunnit någon ”bäst i test” har jag sett. Själv har jag sneglat en del på Tolino Vision, som mig veterligen är den enda plattan där det går att ladda över biblioteksböcker direkt över wifi.

   Men man måste såklart klämma och känna och fundera över vilken platta som verkar skönast att läsa på. Det är ju en smaksak. 🙂

 4. Ja det är väldigt smidigt med e-böcker.

  1. Håller med! 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.