Bok på film: aktuella filmatiseringar 2017

Nytt år innebär inte bara att det finns en massa nya böcker att se fram emot. Det innebär också att en massa filmer rullas upp på biograferna och bland dem brukar det finnas generöst med filmatiserade böcker. Men… I år verkar det faktiskt vara ovanligt glest med filmatiseringar på biograferna, särskilt bland böcker som jag har läst och bland svenska böcker. Jag hittade nästan ingenting! Efter en efterlysning i sociala medier så fick jag lite hjälp på traven av läsarna Sara och Cornelia. Trots deras hjälp så måste jag väl erkänna att jag inte direkt hittade någon film som just jag kommer att rusa till biograferna för att se, men ändå! Här är några filmatiseringar som kommer till svenska biografer under 2017:

En film som många garanterat kommer att gå och se, men som jag absolut inte känner mig speciellt nyfiken på är del två i E. L. James porrtrilogi ”Fifty shades” som följer oskuldsfulla Anas relation (och BDSM-sex) med en ultrarik man med sadomasochistiska böjelser. Böckerna lär enligt många säkra källor vara taffligt skrivna, så jag känner absolut inte för att spilla någon tid på att läsa dem. Filmerna klarar jag mig också utan skulle jag tro. 10 februari kan ni andra, som kanske är intresserade, gå och kolla, för då är det i alla fall biopremiär för del två i trilogin, Fifty shades darker.

Jag vågar inte titta på skräckfilmer, men en klassisk skräckis som kommer på bio i år är Stephen Kings Det, som får svensk biopremiär den 8/9. Stephen King skriver ju också böcker som kan sorteras in i andra genrer. Föredrar man annat än skräck så kanske det är läge att gå och se The Dark tower, som är filmatiseringen av den första delen i Kings fantasyserie Det mörka tornet. Den här serien beskrivs som Kings livsverk, så det är kanske lite sorgligt att jag inte har läst någon av böckerna! Jag vill nog inte se The Dark tower utan att ha gett böckerna en chans först, men filmen får i alla fall svensk biopremiär den 28/7.

Som ni hör så har jag inte läst ett skit av de böcker som blir film i år. 🙂 Det närmsta jag kommer är förmodligen The Snowman, som kommer på bio den 13/10. Det är filmatiseringen av Jo Nesbøs Harry Hole-deckare Snömannen. Den har jag inte heller läst dårå, men jag har åtminstone läst Rödhake av samme författare och med samme polisman i huvudrollen… 😉

Några böcker som jag har läst och som blir film 2017 är t.ex. Undret av R.J. Palacio och Mordet på Orientexpressen, men de går tydligen inte upp på bio i Sverige. Lite synd, kan jag tycka! Undret är en fin liten bok om att vara annorlunda och om att vara snäll. Och Mordet på Orientexpressen är ju en Agatha Christie-klassiker! I den här filmversionen har dessutom Johnny Depp och Penélope Cruz två av rollerna och det hade man ju velat se!


Kommentarer

9 svar till ”Bok på film: aktuella filmatiseringar 2017”

 1. […] bloggade om Wonder redan förra året, men det är först nu i februari som den har svensk biopremiär. Det här är alltså […]

 2. […] början av året hade jag en idé om att skriva ett blogginlägg om kommande filmatiseringar. Jag älskar nämligen film och tycker det är riktigt roligt att se bra böcker tolkade på vita […]

 3. […] där jag tipsade om filmatiserade böcker med biopremiär under året. När jag i år försökte följa upp med någonting liknande så hittade jag inte mycket..! Det visade sig att oerhört få […]

 4. Det svarta tornet vill jag läsa. Har fattat som att filmen är en slags fortsättning på böckerna så jag kommer nog se den.

  Filmatiseringen av Deborah Moggachs bok Tulpanfeber har premiär på februari. Boken har stått oläst här flera år så jag tänkte läsa den.

  1. Jaha, det är en fortsättning! Då har jag missuppfattat! Då känns det nästan ännu viktigare att läsa böckerna innan man går och kollar..!

   Tulpanfeber har jag missat (både boken och filmen). Handlar den om den där crazy händelsen när folk började spekulera i tulpanlökar och det blev en bubbla som sprack och gjorde folk helt ruinerade?

 5. Inte var det mycket som lockade där inte … Jag är iofs dålig på att gå på bio, men det händer ju någongång då och då. Tror dock inte att jag kommer att se någon av filmerna i inlägget. Kommer nog annat mer lockande hoppas jag! 🙂

  1. Nej, jag är inte heller så lockad av de här filmerna! 😮 Och då är jag ändå en flitig biobesökare. Om du vill se någon bioaktuell film som faktiskt är bra så kan jag rekommendera Manchester by the sea! 🙂 Och så tyckte jag jättemycket om Fantastiska vidunder.. 🙂 Och ja, det kommer nog många bra filmer 2017, även om de tyvärr inte baserade på någon bok, som det verkar..

 6. Allegiant kom förra året och vad synd att inte Undret kommer till Sverige. Jag tyckte mycket om den boken! En bok som har filmatiserats är A long way home av Saroo Brierly. Jag har inte läst den boken men har precis sett filmen. Lion heter den då. Men den hade kanske premiär förra året… Men vill du se en bra film så ska du se den! Men tårarna rinner så att du vet.

  1. Oj, vilken miss. Tack för att du påpekade det! Jag rörde till eftersom The Divergent Series: Ascendant kommer i år (tv-film, tydligen): http://www.imdb.com/title/tt3663184/?ref_=nv_sr_1.

   Lion vill jag verkligen se! 🙂 Ska försöka hinna med den nu i januari. Har sett att den har fått väldigt fina omdömen hos kritiker och så. Jag hade dock ingen aning om att den är baserad på en bok. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.