Tips till bokrean: favoritböcker och läsvärda bestsellers

Bokrean är snart här! Den 22/2 drar den igång. Personligen brukar jag satsa på att köpa någon kokbok som jag suktat efter och sedan köpa ett gäng e-böcker, men emellanåt shoppar jag loss också. För den som hade tänkt reafynda så kommer här några tips! Först ut: mina favoritböcker och några läsvärda bestsellers.

Favoritböcker!!

I år finns många av mina favoritböcker på rean. Här kommer några böcker som jag har delat ut högsta betyg till och som nu finns till sänkt pris:

Det är något som inte stämmer av Martina Haag. Denna HELT fantastiska ”skilsmässoroman”, där ångesten vibrerar mellan raderna ,tycker jag verkligen att du borde läsa, om du inte har gjort det redan. Det här känns totalt hudlöst och nära och går rakt in hos läsaren. Jag oroade mig lite för att Haags första roman utanför feelgoodgenren skulle vara kass, men NEJ. Haags precisa formuleringar passar perfekt för att mejsla fram vad som kan utspela sig hos den som precis har blivit lämnad. På rean kostar den ca 65-70 kr (inbunden).

Det är något som inte stämmer av Martina Haag
Det är något som inte stämmer av Martina Haag

Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri är en av mina favoritböcker, all time high. Boken följer en författare som försöker att skriva och nå fram till vad som egentligen hände Samuel – en ung man som har gått bort i en bilolycka. Eller var det en olycka? Och vad är författarens egentliga motiv till att skriva det här? Lager på lager vecklas ut i den här romanen, som är så skickligt och egensinnigt skriven att jag saknar ord. Och trots att den till stora delar handlar om rasism och situationen för papperslösa så är den faktiskt, tro det eller ej, rolig också! På rean kostar den ca 55-70 kr (inbunden).

Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri
Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri

I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv av Tom Malmquist är en bok som jag läste med andan i halsen. Boken handlar om när Tom Malmquist på samma gång förlorar både sin sambo, i en akut leukemi, och blir pappa åt sin dotter, som akut måste förlösas med kejsarsnitt och vårdas på neonatalavdelning. Det märks att Malmquist är poet och har en tanke om vilken stil och form han vill att romanen ska ha. Varje ord sitter rätt och känns exakt och här ryms inte många redogörelser för tankar eller känslor. Istället får vi följa bokens Tom och vad han gör för att försöka hålla ihop. Jag har aldrig tidigare läst något som tog så mycket energi! Den är skriven så att det är omöjligt att inte leva sig in och springa vid Toms sida, känna lukten av hans ångest. Fy, vilken bra bok!  På rean kostar den ca 60-75 kr (inbunden).

I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv av Tom Malmquist
I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv av Tom Malmquist (här som ljudbok, men på rean hittar du den i inbundet format!).

De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg är en reportagebok från Afghanistan, där Nordbergs reportage om bland andra den kvinnliga parlamentsledamoten Azita blir något annat: en bok om bacha posh – flickor och unga kvinnor som av olika anledningar klär sig och uppträder som pojkar. I den här boken finns många intressanta vinklingar: den målar verkligen upp hur litet värde kvinnor har i Afghanistan och den ger också en känga till västvärlden och dess dåliga försök att, utan insikt om kulturen och samhället, försöka omvända landet. Boken väcker också många tankar om genus och könsroller. På rean kostar boken ca 65-70 kr (inbunden).

De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordgren
De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordgren

Björnstad av Fredrik Backman är en bok om ett litet samhälle där det mesta kretsar kring hockey. Jag tycker inte ens om sport (särskilt inte hockey), men det går inte annat än att älska den här boken och de fantastiska människor som Backman med sina snärtiga formuleringar målar upp i den. Det här är en bok som författaren själv har beskrivit som hans mest allvarliga hittills, och ja, det är en hel del mörker i den: vad händer t.ex. när A-lagets toppspelare plötsligt står anklagad för våldtäkt? Fast boken är rolig och härlig också, fylld med värme. På rean kostar den ca 75-80 kr (inbunden).

Björnstad av Fredrik Backman
Björnstad av Fredrik Backman (här som ljudbok, men på rean hittar du den i inbundet format!).

Allvarligt talat av Lena Andersson är en bokversion av de svar som Lena Andersson har gett på lyssnarnas existentiella frågor i radioprogrammet Allvarligt talat. Briljant, tänkvärt och fint formulerat! Boken känns som en tröst emellanåt: jamen, såhär kan man ju också tänka! På rean kostar den ca 65-70 kr (inbunden).

Allvarligt talat av Lena Andersson
Allvarligt talat av Lena Andersson

Snackisar och bestsellers som jag kan rekommendera

Okej, de här böckerna är inte riktigt, riktigt favoritböcker på samma sätt som böckerna som jag listade här ovan – men de är bra nära! Och väldigt läsvärda!

Hundra omistliga ting av Lucy Dillon är en underbart härlig liten feelgoodberättelse om vänskap, föräldraskap, familjehemligheter, husrenoveringar, driva eget företag och HUNDAR. Det är många ämnen, men författaren får verkligen ihop det. Jag brukar inte gilla smått förutsägbara feelgoodberättelser, men den här föll jag pladask för. På rean kostar den ca 65-70 kr (inbunden).

Liv efter liv av Kate Atkinson är en annorlunda och läsvärd bok om Ursula, som föds en vinterdag 1910, med navelsträngen virad runt halsen och dör innan livet ens har hunnit börja. Eller nej, läkaren hinner i tid och Ursula hinner bli tillräckligt gammal för att leka med en docka – som en ödesmättad dag hamnar ute på taket så att Ursula ger sig ut efter den, faller ner och dör. Eller nej. Ursula får liv efter liv och medan hon lever alla dessa liv utspelar sig två världskrig. Det är en väldigt egen Andra världskriget-skildring! På rean kostar boken ca 65 kr (inbunden).

Liv efter liv av Kate Atkinson
Liv efter liv av Kate Atkinson (här som e-bok, men på rean hittar du den i inbundet format!).

Deckare brukar inte alltid gå hem hos mig, tyvärr, men Störst av allt av Malin Persson Giolito tycker jag gott att du kan läsa! Den kretsar kring gymnasieeleven Maja, som nu står anklagad för att ha varit delaktig i en skolmassaker. Jag tycker att Persson Giolito verkligen lyckas fånga Majas ångest och ”skådespelet” i rättegångssalen. Spännande är det också – det dröjer innan Majas inblandning blir klar för läsaren. På rean kostar den här boken ca 80-90 kr (inbunden).

Störst av allt av Malin Persson Giolito
Störst av allt av Malin Persson Giolito (här som ljudbok, men på rean hittar du den i inbundet format!).

Kommentarer

Ett svar till ”Tips till bokrean: favoritböcker och läsvärda bestsellers”

  1. […] för i år! Man kan ju tro att det här en bokhandel liksom (läsa mina andra inlägg här och här)! I alla fall: på onsdag startar bokrean och idag tänkte jag lista några böcker som […]

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.