Det är något som inte stämmer av Martina Haag

Det är något som inte stämmer

Det är något som inte stämmer
Petra känner att det är något som inte stämmer mellan henne och hennes make. Det börjar med en diffus oro. Hon kommer på sig själv med att jäktat springa genom Konsum och slänga ned matvaror i vagnen utan att ha en aning om varför hon har så bråttom. Hon söker tecken runt omkring. Varför står ljusstaken plötsligt i sovrummet och inte där den brukar stå? Kan man göra något sådant i annat syfte än att skapa mysbelysning när man träffar en älskarinna? Petra försöker att få förhållandet att fungera, trots oron som pockar. Hon kramas, är flörtig. Hon ordnar så att mornarna flyter på smidigt. Hon vill verkligen vara en perfekt fru. Allt som hennes man brukar störa sig på är hon nu beredd att ändra på. Hon är redo att skippa Bokmässan, säga upp sitt kontor, göra vad som helst som kan laga det som inte fungerar. Men trots parterapi, trots ansträngningar, trots allt sökande efter naturliga förklaringar så rasar allt samman en dag. Hennes man berättar att han vill skiljas. Det är uppenbart att det inte är en ny tanke för honom. I själva verket är uppbrottet redan färdigtänkt och klart för hans del och nu är det bara det praktiska som ska lösas. För Petra är det som att dö inombords.

Petra gör vad hon kan för att hantera ångesten och för att få tiden gå. Hon har bläddrat ett halvår fram i kalendern och satt ett datum då hon känner att hon måste fungera igen. Hur överlever man ett halvår? Hon börjar att skriva ned kvartar på ett papper och stryker dem när de passerar. Så går livet framåt, 15 minuter i taget, trots att livet är slaget i spillror. Hon startar ett projekt som går ut på att arrangera alla foton, hundratals, kanske tusentals, i färgglada album. Hon fördriver de sömnlösa nätterna genom att spela Candy crush. Allt grejande med fotoalbumen och de andra meningslösa aktiviteterna för att få hjärnan att hålla igång och för att ge en illusion av att tiden går är helt hjärtskärande.

Haags roman är en brutal beskrivning av vad det kan innebära att leva med ångest och hur traumatiskt ett uppbrott kan upplevas för den som blir lämnad – lämnad mot sin vilja och med känslor som inte går att stänga av. Petra frågar sig gång på gång hur hennes man kan göra såhär mot familjen. Hur han kan göra såhär mot sina barn? Och hur han utan vidare kan rycka halva barnens uppväxt ifrån henne?

Det var länge sedan jag läste en bok där sorgen ligger så blottad som i Det är något som inte stämmer. Det här är verkligen totalt hudlöst, ärligt och hos mig, som läsare, går det rakt in. Det gör faktiskt ont att läsa den här boken. Haag har främst gjort sig ett namn som en feel good-författare, men med den här boken visar hon en helt ny sida. Det här är milslångt från hennes tidigare, lite knasroliga berättelser. En del element har hon dock behållit från sina tidigare böcker. Framför allt är Det är något som inte stämmer skriven väldigt rakt på sak och direkt, vilket verkligen fungerar bra, trots att jag ofta är ett stort fan av böcker med mer dolda lager. För ovanlighetens skull är jag verkligen mycket förtjust i att allt ligger i klartext. Sorgen skjuter som spjut ur texten och träffar rakt i hjärtat. Det här är verkligen bok fylld med känslor, som alldeles säkert till stor del är plockat direkt från verkligheten. Utan att själv ha någon som helst erfarenhet av liknande situationer så måste jag säga att det här är en bok som verkligen berörde mig och känns helt på pricken.

Haags beskrivningar av att vakna till en mardröm är svår att värja sig mot. Jag känner en sådan enorm medkänsla med alla som, liksom Haag själv, har råkat ut för det totalt orättvisa i att bli lämnade. Jag kan inte annat än att rekommendera alla att läsa den här fantastiska boken. Och att vara snälla mot varandra.

I korthet

Rekommenderas för: Alla som vill läsa en hjärtskärande, ångestfylld, berörande och pricksäker berättelse om vad det kan innebära att bli lämnad mot sin vilja.

Betyg: 5 krossade hjärtan av 5.

Citerat ur Det är något som inte stämmer

”Jag klistrar mina fotoalbum och röker. Klistrar och röker. Messar till Anders att Nisse har tappat sin första tand. Inget svar. Bara jag klistrat in alla bilder, i alla album och ställer in dem fint i bokhyllan så kommer Anders att ändra sig och vilja flytta hem igen. Jag är rädd att jag kommer att få en hjärtattack. Mitt hjärta slår så fort hela tiden och jag har en sådan skräck i kroppen som jag nästan inte kan hantera, det känns som om det kommer att gå sönder någonting viktigt inuti mig när som helst. Jag har ont på riktigt inne i hjärtat. Till slut ringer Anders och säger att han vill att barnen ska komma ut till honom på landet på fredag.

Jag hörs nästan inte när jag pratar i telefonen. Det är som om jag inte har sagt något på flera år.”

Det är något som inte stämmer - Martina Haag

Om Det är något som inte stämmer och Martina Haag

Martina Haag (född 1964) är en svensk författare, krönikör och skådespelare. Hon slog igenom som författare med debutromanen Underbar och älskad av alla (och på jobbet går det också jättebra) som kom ut 2005. Efter det har hon gett ut en lång rad uppskattade krönikesamlingar och feel good-romaner. En del av de har filmatiserats, som t.ex. Glada hälsningar från Missångerträsk, som hade biopremiär 2015 och där Martina Haag själv spelade huvudrollen. Det är något som inte stämmer är Haags senaste bok. Hon twittrar på @maranhaag.

Utgivningsår: 2015 (Piratförlaget).
Antal sidor: 195.
Andras röster: Bloggkommentatorerna, Bokhora, DN, Expressen, Jönköpings-Posten, Ystads allehanda.
Köp hos t.ex.: Adlibris, Bokus.

Baksidestext

”Man hör om hur det händer andra. Man tycker synd om dem. Och man vet, innerst inne, att det aldrig kommer att hända en själv. Men man har ingen aning.

Det här är en roman om överlevnad. Om betydelsen av en rödrutig jacka. Om tama järvar med eldkastare. Om en bottenlös fjällsjö, dit ingen får gå, och om hur man reser sig, trots att man är helt säker på att man inte orkar längre.”


Kommentarer

16 svar till ”Det är något som inte stämmer”

 1. […] om boken har Enligt O, Bloggbohemen, Bokblomma, Feelgoodbiblioteket, Carolina läser och Annas […]

 2. […] avgörande för vem man sedan blir.”. Jag blev helt tagen och berörd av Haags senaste roman, Det är något som inte stämmer, och Livet går så fort. Och så långsamt känns helt klart som en bok i samma stil. Kan det bli […]

 3. […] Det är något som inte stämmer av Martina Haag. Denna HELT fantastiska ”skilsmässoroman” där ångesten vibrerar mellan raderna tycker jag verkligen att du borde läsa, om du inte har gjort det tidigare. Det här känns totalt hudlöst och nära och går rakt in hos läsaren. Jag oroade mig lite för att Haags första roman utanför feelgoodgenren skulle vara kass, men NEJ. Haags precisa formuleringar passar perfekt för att mejsla fram vad som utspelar sig hos den som precis blivit lämnad. På rean kostar den ca 65-70 kr (inbunden). […]

 4. […] och deras skrivande! ? Jag längtar jättemycket efter Haags nästa bok! Hennes senaste, Det är något som inte stämmer, är ju grymt […]

 5. Jag läste den här igår. Jag var inte riktigt lika positiv som du…läs här om du vill:
  https://glattprovocerad.wordpress.com/2016/07/21/det-ar-nagot-som-inte-stammer-martina-haag/

  1. Kul att läsa din recension! som jag svarade på din blogg så förstår jag verkligen vad du menar. Men jag älskar boken ändå. 😉

 6. […] Det är något som inte stämmer av Martina Haag. Haags skilsmässoroman är en roman, men att hon skriver om egenupplevda känslor är uppenbart. Såhär hudlöst och äkta kan man inte formulera sig annars. Det är en fantastisk och välskriven bok om att bli lämnad efter ett långt äktenskap och om att gå vidare. Boken blev lite av höstens/vinterns snackis och Haag har synts och hörts överallt, bland annat i talk showen Skavlan. Och ja, den här boken är precis så bra som man vill tro! Jag blev till och med positivt överraskad över att Haag skriver så insiktsfullt och bra om detta ämne, som ligger rätt långt från hennes tidigare feel good-berättelser. […]

 7. […] ena av dem förtjänar ingen röst. ? Nåja. Jag har i alla fall slängt iväg en röst på Det är något som inte stämmer av Martina Haag. Det är en kanonbra och läsvärd bok. Alla har väl redan läst den, men den […]

 8. Gillade också denna, bra skrivet av Martina Haag!

  1. Kul! Det verkar som att de flesta har gott att säga om den här boken. 🙂

 9. Låter som om denna borde läsas.

  1. Ja, den är läsvärd tycker jag! Kort är den också. 🙂

 10. Jag lyssnade på den och Haags allvar i rösten gjorde lyssningen minst sagt smärtsam men även om det gjorde ont gick det inte att sluta lyssna. Tur att det mellan varven var lite ljusare!

  1. Ja, jag håller med, det finns trots allt positiva stråk och ibland lite humor insprängt. Det blir en bra balans faktiskt! Kan tänka mig att det var lite extra att lyssna på den i författaruppläsning. Bra gjort av henne att läsa in boken själv. Jag vet inte om jag hade pallat det i hennes situation.

 11. Är riktigt sugen på att läsa denna. Har hört så mycket gott om den!

  1. Ja, bra var den! 🙂 Blev faktiskt positivt överraskad. Visste inte alls hur det skulle funka med en sådan här sorgsen och tung berättelse.. Men Haag lyckades verkligen!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.