Människor och böcker: några personligheter jag har identifierat

Nu är bokreaböckerna undanstädade för den här gången och bokhandeln får återgå till att försöka kränga böcker till fullt pris. Jag vet inte om det går så bra för dem precis? Det sägs att försäljningen av barnböcker ökar, men annars pekar det nedåt. En anledning är att försäljningen av digitala böcker faktiskt ökar.

Själv måste jag dock säga att jag aldrig har varit en storkonsument av böcker, trots allt. Det är lite olika det där hur man förhåller sig till böcker. Här är några personligheter jag har identifierat:

Privatlånaren

Privatlånaren gillar att läsa, men har ingen stor koll på vilka böcker som är på tapeten och hen syns aldrig till i vare sig bokhandeln eller på biblioteket. Kommer böcker på tal så är det troligt att privatlånaren snabbt frågar ”får jag låna?” eller ”får jag läsa den efter dig?”. Smart! På så sätt sparar hen in dyrbar tid som hen annars hade behövt lägga på att sätta sig in i vilka böcker som är värda att läsa och sedan på att skaffa hem böckerna. Då är det smartare att se läsupplevelser som ett kollektivt ansvar – har man läst något bra så lånar man iväg boken till nästa. Har den som lånade ut boken tur så kommer boken tillbaka (förmodligen inte).

Vill ha-personen

”Vill ha”-personen gillar shopping och blir glad av nya grejer. Det kan vara kläder, inredningspryttlar – eller böcker! Den här personen älskar att springa till postutlämningen och hämta ut paket. Vilken dag som helst kan bli som en födelsedag! Och när böckerna får hyllorna att svämma över så kan man shoppa fler bokhyllor – det är också shopping och shopping är kul!

Biblioteksägaren

Hos biblioteksägaren får böcker ta plats. Det är liksom inte bara böcker, utan en del av inredningen och en del av dem själva. Böckerna berättar precis vilka böcker som biblioteksägaren har läst – den seriösa biblioteksägaren ser naturligtvis till att samtliga lästa böcker får sig en plats i hyllorna. Biblioteket rymmer alla böcker, men helst ska det vara fina utgåvor. Kommer det ut särskilt tjusiga nyutgåvor kan biblioteket till och med börja innehålla dubbletter. Om biblioteksägaren har plats så får böckerna bo i ett eget rum, men om utrymmet är mer begränsat så kanske en platsbyggd bokhylla eller en hel vägg med bokhyllor kan vara en kompromiss – huvudsaken är att böckerna får ta plats. Ja, och att de mår bra i det där biblioteket och inte blir blekta eller nötta eller skadade på något sätt. Det är ju trots allt böcker det handlar om och de tar man ju hand om!

Biblioteksbesökaren

Biblioteksbesökaren har inget eget bibliotek (inget större sådant i alla fall), även om hen gärna upplåter sitt hem åt biblioteksböcker, massor av biblioteksböcker, som man kan låna och låna om och låna om. Biblioteksbesökaren kan allt om hur man skickar inköpsförslag och är snabb som en vessla på att sätta upp sig på reservationslistan för nyutkomna böcker. Biblioteksbesökaren älskar att gå till biblioteket och varje gång hämtar hen ut travar av böcker från reservationshyllan. Synd bara att biblioteket förr eller senare kommer att kräva tillbaka de där böckerna. Så mycket böcker, så lite tid!

Slumpläsaren

Slumpläsaren har inte så stor koll. Kanske närmar sig semestern och hen rycker åt sig en bok i stället vid kassan när hen ändå står där med en glass i näven och är på väg till stranden. Slumpläsaren läser det som erbjuds och hen får bara hoppas på att slippa undan luriga nyutgåvor av böcker som hen redan har läst. Slumpläsaren orkar inte alltid läsa ut böckerna hen skaffar sig. Och det är ju förståeligt. Det är inte givet att dussindeckaren vid kassan är SÅ bra som man skulle vilja. När böckerna är utlästa får de stå i hyllan bredvid dammiga gamla DVD-filmer och andra pryttlar. Det är inte så noga.

Bokbloggaren

Bokbloggaren tycker att det är skojigt att blogga och blir himla glad när folk faktiskt kommenterar eller mejlar. När erbjudanden om recensionsexemplar/läsexemplar dimper ned i inkorgen så är det svårt att säga nej – det känns ju så kul att få bevis på att folk faktiskt läser bloggen och tycker att det är värdefullt att exponera sina böcker där! Snart har bokbloggaren massor av böcker – massor. Och känner sig tvungen att läsa egenutgivna böcker, som hade behövt några varv till med en redaktör, och aktuella bestsellers som 100 andra bokbloggare redan har instagrammat flera gånger om.

Antikvariatrotaren

Antikvariatrotaren har inte så mycket till övers för bestsellers och pocket med knäckta ryggar. Hen fyller hellre hyllorna med beige klassiker utan omslagspapper. Tittar man närmare i en antikvariatrotares bokhylla så hittar man seriös litteratur och och om man själv hade varit en riktig nörd så hade man kanske också känt igen en och annan raritet. Antikvariatrotaren är besläktad med biblioteksägaren, men hos den som brukar springa på antikvariat finns troligen inte samma bredd bland vare sig bland genres eller utgivningsår. Här är det helst gammalt och klassiskt som gäller.

Den osentimentala

Den osentimentala läsaren är inte så noga; en bok kan lånas, köpas eller läsas i en fiffig app. När boken är utläst eller när hen har givit upp om den så åker den iväg till någon kompis, en bokbyteshylla, en loppis eller soporna. Spelar roll! Vad ska man med böcker till när man redan har läst dem?! Jo, man kan i och för sig strimla och vika och göra julpyssel…

Känner du igen dig i någon av dem? 😉


Kommentarer

10 svar till ”Människor och böcker: några personligheter jag har identifierat”

 1. Profilbild för Felicia
  Felicia

  Jag är nog den osentimentala. Som bibliotekarie lånar jag det allra mesta jag läser, easy access hehe. Sen jag flyttade hemifrån har jag insett hur otympligt det är att äga böcker. I hyreshuset där jag bor hade vi ingen bokbyteshylla i tvättstugan förrän jag (eftersom jag tröttnade på att ha utlästa – och en del olästa ska sägas – pocketböcker i bokhyllan som jag aldrig kommer att läsa igen) gjorde iordning en. Slänga böcker gör jag dock inte, i så fall skänker jag till second hand. Jag äger ett fåtal böcker och köper av någon anledning hellre böcker som jag läst tidigare och vet att jag gillar (och kan tänka mig att läsa om) än helt osäkra kort. Kokböcker tycker jag dock om att äga själv.

  1. Den osentimentala alltså! På sätt och vis skulle jag gärna vilja vara sådan. Jag tilltalas av tanken på att inte omge mig av så mycket prylar och grejer. Men… Jag är nog en samlare innerst inne och jag är väldigt, väldigt fäst vid mina grejer.. En bok är inte bara en bok. Det är liksom ”den här boken fick jag av person X i present och sedan läste jag den när jag reste till New York..” bla, bla. Så alla böcker blir små minnesmonument som är svåra att göra sig av med. ;P

   Jag känner igen mig i det där om att köpa böcker jag redan har läst. 😮 Jag brukar, precis som du, låna mycket. Men när jag har läst något riktigt, riktigt bra så kan jag verkligen känna att jag också vill ha den hemma..

   Bra initiativ med bokbyteshyllan!

 2. Bokbloggaren och Vill ha-personen :p

  1. Då kommer du nog bli en biblioteksägaren också.. Om du inte redan är det! ;D

 3. Hehe, jag känner igen mig i Biblioteksbesökaren och Bokbloggaren, men hoppas någon dag bli Biblioteksägare! 😀

  1. Vad är det som hindrar dig från att bygga upp ett eget bibliotek? 😀

 4. Jag är nog en kombination av flera. Båda biblioteken och slumpläsaren…

  1. Ah, slumpläsaren! Den tror jag är ovanlig för bokbloggare! Eller, mina fördomar säger det i alla fall. ;D

 5. Profilbild för Lisa Jansson
  Lisa Jansson

  Jag är nog lite biblioteksägare. Älskar mina böcker och har dem som prydnad sorterad efter färg. Fast numera lyssnar jag mest på böcker.

  1. Ja, du är en typisk biblioteksägare. 😉 Det kanske är tur att du lyssnar så mycket på ljudböcker, annars skulle biblioteket växa över alla gränser. ;D

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.