2 bokpoddar: Arbetarlitteratur och Augustpriset

Som många vet så är jag inte bara förtjust i ljudböcker, utan jag konsumerar också en hel del podcasts. Med jämna mellanrum brukar jag tipsa om mina favoritpoddar och senast jag skrev ett inlägg om just detta var faktiskt nu i mars. Jag hann dock inte mer än posta inlägget innan jag fick tips på en, för mig, helt ny podd: Arbetarlitteratur, som borde ha kommit med på den senaste listan över intressanta poddar. Det var en av mina läsare, Kerstin, som mejlade och tipsade. Tyvärr kunde jag inte svara på mejlet, för hennes inkorg är full och mitt mejl gick inte fram! Men tipset har jag alltså tagit till mig och nu för jag det vidare.

Arbetarlitteratur är en podcasts om precis det som titeln skvallrar om: arbetarlitteratur. Producenten bakom podden heter Mattias Torstensson och han har verkligen fått till en bra blandning. Här varvas t.ex. författarintervjuer med bokcirkelsamtal och med besök på Statarmuseet. Jag älskar idén om att grotta ned sig i en genre såhär! Det är verkligen brett och djupt på samma gång.

Sedan är faktiskt arbetarlitteratur någonting som jag verkligen är nyfiken på. Jag är svag för böcker som skildrar klassfrågan och klassresor på olika sätt, så det är egentligen obegripligt att jag inte har läst mer arbetarlitteratur. Nu är jag i alla fall väldigt inspirerad! Jag kan ju kanske börja med den ”moderna arbetarlitteratur” som jag har här hemma: Yarden av Kristian Lundberg, för den har jag haft oläst alldeles för länge..!

Yarden av Kristian Lundberg
Yarden av Kristian Lundberg

Apropå poddar så kan jag förresten tipsa om att podden Augustpriset är tillbaka igen, trots att det inte ens riktigt är ”Augustsäsong” (priset delas ut på hösten/vintern).


Kommentarer

5 svar till ”2 bokpoddar: Arbetarlitteratur och Augustpriset”

  1. Ja, Kristian vore såklart intressant att ha med! Att definiera vem som är arbetarförfattare är ju alltid svårt… Min definition av vilka som ska vara med i podden är typ ”den som skrivit en bok som är intressant för lyssnarna”, så där passar Therese in! Har inte läst boken men den lät intressant så det ska jag göra!

    Jag är faktiskt också lite överraskad över hur mycket arbetarlitteratur det finns. Hinner liksom inte bevaka alla böcker utan måste göra ett urval. Och kul att många nya författare förnyar genren!

    1. Det tycker jag var en bra definition! Du har prickat väldigt rätt hittills. 🙂 Jag har fått upp ögonen för en rad författare via din podd nu! Och det har också varit väldigt intressant att få ta del av författarnas tankar och erfarenheter. Gillade särskilt avsnittet med Emil Boss – en så himla kul idé att skriva dikt på kvittorulle och väldigt intressant att höra om hans fackliga engagemang.

      1. Tack! 🙂 Ja, kvittorullen är fantastisk!

  2. Kul att du hittat podcasten! Och tack för de fina orden. Känns bra att kunna inspirera! 🙂 Yarden tyckte jag mycket om.

    Är det förresten någon författare som du önskar att jag lyfter fram/pratar med?

    1. Tack för en bra podd!!

      Jag är ju rätt ny på arbetarlitteratur ändå, så det är svårt att komma på några författare att lyfta fram, även om det såklart vore kul om du pratade med Kristian Lundberg (eftersom jag är på gång med att läsa Yarden). 🙂

      Jag är förresten positivt överraskad över att det ges ut så mycket arbetarlitteratur idag. Det är ju lätt att tänka att det mest är en genre från Ivar Lo-Johanssons tid… Men självklart finns det många nya böcker som skildrar arbetares villkor och klass på olika sätt. Jag vet inte om den räknas som arbetarlitteratur, men jag tycker att Therese Bohmans Den andra kvinnan är en himla träffande bok om klass och att vara längst ner i hierarkin i sitt jobb.. Så kanske är Bohman lite av en önskeförfattare till podden också. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.