Tematrio: Arbetarlitteratur

Lite inspirerad av första maj uppmärksammar Lyran arbetarlitteraturen i veckan Tematrio. Berätta om tre minnesvärda arbetarromaner. Den första boken snor jag rakt av från Lyrans egna svar, för den är ju så bra!

Åsa Linderborgs biografiska roman Mig äger ingen är oerhört angelägen och läsvärd. Boken är ett kärleksfullt porträtt av Linderborgs egen pappa, men är också en viktig bok om klass.

Två klassiker i genren är Fogelströms stadböcker och Mobergs böcker om Utvandrarna. Jag tar upp dessa böcker i nästan varenda Tematrio känns det som… Men här passar de ju verkligen in? I Fogelströms böcker berättas inte bara Stockholms historia från mitten av 1800-talet och framåt, utan också om hur tillvaron för dess invånare och arbetare var. Moberg å sin sida berättar om de arbetare som vågade söka lyckan på andra sidan Atlanten. Du har säkert redan läst böckerna. Om inte: gör det!Kommentarer

Ett svar till ”Tematrio: Arbetarlitteratur”

  1. Jag har last ”Mig ager ingen” tva ganger, oerhort stark upplevelse. Annu starkare eftersom jag har haft Asa som forelasare pa UU, fast det var en helv evighet sen dess och jag tror inte alls att hon kommer ihag vare sig mig eller nagon annan i klassen, men bra var hon. Oerhort bra.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.