Klimatsmart: din guide till en miljövänligare vardag

Färgglad och välillustrerad är den här lilla boken, som ska få folk att inte bara tycka att klimatfrågan är totalt hopplös och utmattande utan också att inse att vi kan göra något för att förändra. Det är ganska handfasta tips som  författarna kommer med – till exempel enkla regler som man kan följa om man vill handla mat på ett mer miljösmart sätt och tips på vad man kan tänka på när det gäller att åka bil eller resa på annat sätt.

Egentligen kommer den inte upp med något revolutionerande, men det är heller inte meningen. Meningen är att på ett lättförståeligt och inbjudande sätt berätta vad vi alla kan göra för att göra skillnad. Jag tycker de lyckas ganska bra. Miljöfrågan är sällan ensam morot för människor att förändra sin livsstil, men här finns också en massa beräkningar som visar vad du och jag faktiskt kan tjäna i pengar (och koldioxid) på att förändra vår livsstil. Jag önskar att alla läste boken och tog till sig av tipsen, även om en del av tipsen känns lite på gränsen till fåniga.

Vad jag gillar är att den trots allt inte är allt för präktig. Även författarna inser att man kanske ändå vill åka på en utlandssemester med flyg, men de är inte dåliga på att ge alternativ eller att rada upp saker man kan göra för att resan ändå ska vara så klimatsmart som möjligt.

Jag gillar den här boken! Al Gores film fick mig att tappa tron på planetens framtid. Den här boken lyfter fram fakta (och skräckscenarion), men lite hopp får man ändå. Sedan att man också kan känna sig rätt dålig, när man trots att man har läst boken inte lever så klimatsmart som man borde, är en annan diskussion.

Jag hoppas att de människor som behöver ett uppvaknande och en liten kick läser det här. De som redan är skapligt insatta kanske ska lämna den oläst eller skaffa den och bläddra omkring lite i. Den är rätt kul (får man säga så?) att blädda i faktiskt. Den är inbjudande och är full av små faktarutor att kasta ett öga på. Visste du till exempel att om Mälaren och Vänern drabbas av befarade översvämningar slutar notan på minst 14 miljarder kr? Ganska mycket pengar tycker jag!


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.