Jag ska egentligen inte jobba här av Sara Beischer

Böcker i december 2018 och några julklappstips

Oj, jag kan knappt fatta att det är sant, men nu är det alltså jul, alldeles snart. Under november har jag hälsat på mina släktingar i Öregrund, firat 7-årsjubileum med bokcirkeln, sett en massa film (bland annat mysiga Fantastiska vidunder: Grindewalds brott) och förberett inför julen. Jag brukar börja julens förberedelser redan i november för jag tycker ärligt talat inte att det är så mycket att spara på. Det är skönt att ha påbörjat julklappsinköpen i tid och för min del får det även gärna finnas julpynt och ljus framme i god tid. Under månaden har jag redan avverkat en första julfest och vi har också haft vårt årliga pepparkaksbak. Mysigt! Jag har också läst massor. Framför allt har jag läst noveller eftersom jag hakade på en novellutmaning på Instagram. Det har varit jättetrevlig läsning faktiskt. 🙂

Pepparkaksbak i november
Pepparkaksbak i november

I december blir det garanterat ännu mer novelläsning. Jag vet inte vad jag har gjort för att förtjäna detta, men jag fick en tidig julklapp av min sambo i form av en novellkalender. <3 Så himla fin! Jag blev så glad! En annan bok som jag kommer att vilja läsa i december är månadens bokcirkelbok: Jag ska egentligen inte jobba här av Sara Beischer. Någon som läst? Annars har jag inte så många kulturella planer för månaden, även om det vore roligt om vi kom iväg på någon julkonsert. Jag får se vad som hinns med, för under december vill jag egentligen inte boka in allt för mycket. Det brukar vara så mycket på gång ändå: julbord, julfirande, nyår.

Jag ska egentligen inte jobba här av Sara Beischer
Jag ska egentligen inte jobba här av Sara Beischer

Jag brukar varje månad tipsa om någon intressant bok som kommer ut under månaden, men i december ser det rätt tunt ut på den fronten, vilket säkert beror på julen. Förlagen vill såklart se till att intressanta böcker redan finns ute till försäljning  innan julhandeln, så i december är väl i senaste laget att ge ut något nytt. Här kommer för all del några snabba julklappstips för den som funderar på att ge bort en bok:

 • Nobelpristagare! I år delas det inte ut något nytt Nobelpris, som ni säkert vet, men ett antal förlag har istället gått ihop och gett ut nya utgåvor av titlar från samtliga kvinnliga nobelpristagare i litteratur. De finns i fina storpocketutgåvor och passar fint i vilken bokhylla som helst.
 • Slutet av Mats Strandberg. Det här är den bok som finns på min egen önskelista (om jag hade skrivit någon). Strandberg har alltså skrivit en roman om hur människor reagerar när de får veta att jorden är på väg att gå under. Intressant läsning, såhär i dessa klimatkatastroftider.
 • Lazarus av Lars Kepler. Jag är ingen stor deckarentusiast, men jag har hört från säkra källor att den här är bra och jag tror verkligen att många kan uppskatta att få läsa en hyfsat nyutkommen och riktigt spännande deckare i mellandagarna.
 • Aednan av Linnea Axelsson är årets Augustprisvinnare i kategorin Årets skönlitterära bok, därtill är den ett fantastiskt diktverk om modern samisk historia. Vem som helst med ett intresse för litteratur borde önska sig den i julklapp. Är man tveksam över poesin så kan jag säga att jag tyckte att den var förhållandevis lättläst ändå, mer som en diktroman. En vacker bok, på alla sätt och vis.
 • Palt av Karl Fredrik Mattsson. Kommer det inte varje år någon sådan här riktigt oväntad (?) storsäljare. Som det året ”alla” läste/köpte boken Ved av Lars Mytting? Palt kanske blir årets variant? Norrlands egen ”dumpling” skulle kunna bli årets hipster-grej. Jag äter inte ens palt (p.g.a. av celiaki) och kommer knappast köpa den här boken, men jag tycker ändå att det känns befriande och härligt med den här typen av supernördiga böcker, så jag tipsar om den i alla fall. 🙂
Slutet av Mats Strandberg
Slutet av Mats Strandberg

Vad läser du i december? Tänker du ge bort någon bok i jul? 🙂


Kommentarer

4 svar till ”Böcker i december 2018 och några julklappstips”

 1. Beischers bok är riktigt bra modern arbetarlitteratur.
  Kommer inte köpa några julklappar alls i år, men kanske att jag ger mig själv några pocket i julklapp. 🙂
  Ser fram emot jul. I år allra mest för att det kommer att ge mig ett antal mycket välbehövliga lediga dagar.

  1. Nu har jag börjat läsa Beischer. Jag tycker att den är riktigt bra än så länge! Väldigt detaljerad om arbetet på äldreboende.. Vilket är intressant för mig, som aldrig har arbetat inom vården..

   Vad skönt att skippa julklappar och allt stress som de brukar förknippas med.. 😮 Hoppas du får en riktigt skön och vilsam jul! 🙂

 2. Jag är också tidig med julklappsinköpen för att slippa stressa i all galenskap som börjar sedan när alla ska handla 🙂

  1. Det är nog smart. Samtidigt känns det som att ”alla” är tidigt ute nu för tiden och att ”alla” handlar på nätet. Det har verkligen varit långa köer på postutlämningen nu i november… Stressen flyttar bara bakåt. På något sätt!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.