Overall

4 böcker som utspelar sig på universitetet

Det är kul med böcker som utspelar sig på igenkännbara platser eller som speglar en livssituation som man själv har haft eller är mitt uppe i.  Nu var det inte igår som jag tog examen, men under 00-talet hade jag fem väldigt intensiva år med studentliv. Det har slagit mig flera gånger att det inte finns så väldigt många böcker som skildrar just studentliv (bland annat har jag bloggat om det i ett inlägg om böcker som jag tycker att någon borde skriva). Helt tomt är det dock inte på romaner som delvis utspelar sig på universitetet. Idag tänkte jag tipsa om några favoriter i ”genren”.

Overall
Här är för övrigt jag i min teknologoverall, någon gång 2006. Och, jo, det här är en av de mer normala bilderna jag har hittat från den här tiden… 😉

Den allra bästa universitetsboken är i mitt tycke Aftonland, där Therese Bohman skriver både roligt och lite hjärtskärande om en professor som trasslar in sig i en romans med sin egen doktorand medan hon samtidigt har  diverse självupptagna gubbar att hantera i institutionens korridorer. Det blir inte så mycket studentliv i den här boken, men den ger en intressant bild av lunken och intrigerna på ett universitet (även om det är tillspetsat och skrivet med en stor portion humor). Sedan är det också en helt bländande bok om ensamhet och kärlek. Och klass.

Aftonland av Therese Bohman
Aftonland av Therese Bohman

En (ännu) mer skruvad bok, men som på ett sätt delar tema med Aftonland i och med att den också handlar om en doktorand som trasslar till det för sig, är En enastående karriär av Martin Engberg. Boken inleds med att doktoranden Jonas blir underkänd under sin disputation och måste hitta nya vägar framåt. Det blir många livsomvälvande beslut som följer på varandra, men trots att boken innehåller stoff som skulle fungera i en riktig feelbadberättelse så är det mest en humoristisk och upplyftande bok. Och författaren skriver väldigt roligt om de navelskådande och stundom fantastiskt självupptagna seniora forskarna på institutionen.

En enastående karriär av Martin Engberg
En enastående karriär av Martin Engberg

Nu har jag tipsat om två böcker som egentligen handlar mer om forskare än om studenter. Det finns såklart en hel del böcker där någon av huvudpersonerna pluggar, men jag saknar verkligen böcker där studentlivet ges någon plats. I Just nu är jag här av Isabelle Ståhl är det i alla fall en student som är huvudperson, även om boken kanske egentligen främst handlar om helt andra saker. Boken kretsar kring Elise, som fördriver föreläsningar och livet i allmänhet med att svajpa hit och dit i Tinderappen. Hon läser strökurser och jobbar extra varhelst hon kan få in en fot, men hon har ingen större plan för livet. På universitetet träffar hon i alla fall en kille som väcker hennes intresse. Intresset håller i sig ungefär precis så lång tid som det tar för dem att bli ihop och sedan är han han lika ointressant som allt annat och livet lika tomt som vanligt. Det är svårt att inte bli tokig på Elise när man läser den här boken, men det är förstås spännande att en bok kan väcka så mycket känslor och boken är också en vass skildring av vår tid.

Just nu är jag här av Isabelle Ståhl
Just nu är jag här av Isabelle Ståhl

Den kanske mest student:iga boken jag har läst är Annika Paldanius’ Jag vet allt det här, som följer ett starkt sammansvetsat tjejgäng som pluggar på läkarlinjen. Livet är som ett enda långt flöde av facktermer och fakta som ska pluggas in och livet rusar också på i ett enda flöde med tuffa träningspass, studentikosa fester och flirtande. Pressen är hög och det är mycket som ska hinnas med. Så blir en av dem sjuk, deprimerad, och trots all deras medicinkunskap så blir det plötsligt jättesvårt att veta hur situationen ska hanteras. Jag vet allt det här kändes som en något spretig roman, men den var verkligen speciell och har levt kvar i minnet. Språket och stilen är egen. Och ja, det är kanske den enda bok jag har läst där huvudpersonerna lever korridorsliv och gör studentikosa grejer.

Jag vet allt det här av Annika Paldanius
Jag vet allt det här av Annika Paldanius

Har du fler tips på universitetsböcker? Jag vill läsa fler! Studenttiden är en sådan spännande tid. Många står på tröskeln till vuxenlivet med alla möjligheter framför sig. Bara det är intressant! Sedan är det också en så skön tid, för den gör att folk från alla möjliga bakgrunder och med allt möjligt i bagaget plötsligt träffas på hyfsat lika villkor, på ett sätt man sällan gör sedan i livet. Plötsligt har alla, oavsett klass eller bakgrund, ungefär samma futtiga summor att leva på (de som lever på studiemedel d.v.s.) och det finns plötsligt en väldigt stor acceptans och en skön enkelhet som inte finns sedan i livet, där så mycket verkar handla om konsumtion och pengar och makt. Någon borde skriva mycket mer om det här! Och om studentliv! Studenttiden kan vara en enda lång härlig fest. Varför har ingen skrivit om det?


Kommentarer

10 svar till ”4 böcker som utspelar sig på universitetet”

 1. Profilbild för Åsa m r
  Åsa m r

  ”En nästan sann historia” av Mattias Edvardsson tar sitt avstamp i universitetsmiljö. Några individer träffas på som kurs i kreativt skrivande, och sen blir det åka av ..
  Jag vill inte avslöja historien, om någon inte läst, men Edvardsson skriver bra.

  1. Tack för tipset! 🙂 Det är faktiskt ännu en bok jag inte har hört talas om. Så kul att så många läsare har en massa boktips att dela med sig av! 🙂

  1. Tack! Bra tips!! Elise Karlsson är jag särskilt nyfiken på. Har tänkt sååå många gånger att jag vill läsa hennes Linjen, men jag kanske tar Klass istället! 🙂

 2. Jag gissar att du vill ha tips på svenska böcker? Annars är min stora favorit här ”Den ökända historien om Frankie Landau-Banks” (visserligen kanske inte så mycket för igenkänningen då hon har en rätt….extraordinär studenttid men det är en fantastisk bok!) Gillar också Carol Goodmans ”The Lake of Dead Languages” och så klassikern i sammanhanget, Den hemliga historien. Men de är alla amerikanska, då. Kommer inte på så många svenska!

  Jo, förresten, ”Norra Latin” förstås! Men den har du läst, kanske? Och så ”Saker ingen ser” av Anna Ahlund.

  1. Ja, jag underförstod på något konstigt sätt att det gällde böcker som utspelar sig på svenska univeristet. 🙂 Haha. Men tack för alla tips! Har inte läst någon av dem förutom Den hemliga historien (som jag tyckte om, även om jag som enda person i världen tyckte ännu bättre om Fördjupade studier i katastroffysik, som ju är lite ”inspirerad av” Tartts roman…).

   Norra latin ska jag såklart läsa! Älskade Engelsforstrilogin, så den är ju given! 🙂

   1. Har heller inte läst Norra Latin men den är ju, som du säger, given. Jag förutsätter att den är bra 🙂 Saker ingen ser utspelar sig på gymnasiet, insåg jag ju sen. Det var verkligen inte ett helt lätt ämne. Undrar varför? När det finns så många amerikanska böcker till exempel?

    1. Jo, jag anade att Saker ingen ser utspelar sig på gymnasiet. Norra latin gör ju också det för den delen.

     Jag förstår inte heller varför det är en sådan lucka när det gäller böcker som utspelar sig på universitetet. Kanske är det egentligen en ålderslucka, kom jag på nu. En typisk ålder för universitetsstudenter är väl 20-25 år. Jag kan inte komma på så många böcker som har 20-25-åringar i huvudrollen. 😮 Det är mycket vanligare med uppväxtskildringar eller böcker som handlar om medelålders eller äldre..

     1. Sant! Så kan det säkert vara. Intressant, i vilket fall.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.