Fina framsidor: diktsamlingar i pocket och en bok om när Sverige blev modernt

Nu var det ett tag sedan jag postade ett inlägg med fina framsidor, så nu känns det som att det är dags igen! Bonnier Pocket brukar packa om välkända klassiker i nya, snygga förpackningar, och de lyckas nästan alltid! Jag gillar färg och spännande mönster, men den här gången är det fyra minimalistiska varianter: svart-vita porträtt av författarna bakom böckerna. Känner ni igen dem?

Ja, Karin Boye känner ni säkert igen! De övriga författarna är alltså (som ni kan läsa er till om inte annat…) Edith Södergran, Erik Axel Karlfeldt och Werner Aspenström. Fyra diktsamlingar i pocket alltså! På sätt och vis känns det lite ”fel” att läsa dikter i pocketutgåvor, för jag tycker att pocket har en tendens att ”falla ihop” när man läser och det känns lite opraktiskt att läsa just dikter i det formatet. Skönlitterära texter är en annan sak, för de vill man förmodligen bläddra sig igenom förhållandevis snabbt. Dikter, däremot, skulle jag hellre vilja läsa i en bok som faktiskt går att öppna och hålla öppen. Om ni förstår vad jag menar. Gud, vad snobbig jag låter! Det jag skulle komma fram till är att jag trots detta känner mig råsugen på de här utgåvorna! Det är Jan Landqvist som har gjort porträtten och det är också samma porträtt som några kanske känner igen från de populära bokstöd som gått att köpa här och där de senaste åren. Nina Ulmaja har gjort en grafiska formgivningen.

En annan tjusig framsida som jag har spanat in på sistone är framsidan till Per I. Gedins bok När Sverige blev modernt, som handlar om konsthistorikern Gregor Paulsson. Jag känner inte till någonting om Paulsson, men när jag läser om boken så förstår jag att han introducerade funktionalismen i Sverige. Jag gillar verkligen funkis och bokens framsida tycker jag såklart är kanonfin. Det är Nina Lyth som står för formgivningen, men vem som är konstnären bakom bilden på framsidan vet jag faktiskt inte (upplys mig gärna om vem det är!).


Kommentarer

9 svar till ”Fina framsidor: diktsamlingar i pocket och en bok om när Sverige blev modernt”

 1. du ser hur jag använder dem, inte gömma i bokhyllan:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2014/12/bokmerchandise.html

  1. Men vad smart och snyggt! Tack för tipset! Jag hade aldrig kommit på att man kan ha bokstöden framåtvända. Haha. 🙂
   Riktigt fina bokstöd!

 2. Jag älskar dessa bilder. Jag är en sucer när det gäller (bild) porträtt på författare. Såg de bokstöden på ett bibliotek. Jag fick en sådan lust till stöld. Men lyckades med att bärga mig. ? Tack för namnet på illustratören.

  1. Profilbild för Åsa m r
   Åsa m r

   Glansholms bokhandel säljer de fina bokstöden. Det är bara att kolla in på nätet.

   1. Tack för tips! Bokstöden är verkligen fina! Synd bara att mina bokhyllor är sprängfyllda och inte behöver bokstöd.. 😮

  2. Ja, visst är bokstöden fina! Roligt att du såg dem på ett bibliotek. De brukar ju annars ha väldigt tråkiga ”standard”-bokstöd och de här porträtt-bokstöden blir man såklart gladare av.. 🙂

 3. Profilbild för Bengt

  Vem har gjort diktomslagen?

  1. Ja, det borde jag såklart ha skrivit! Jag har kompletterat med lite info om det. Det är Nina Ulmaja som står för formgivningen och själva porträtten är gjorda av Jan Landqvist. Han har också gjort bokstöd i samma stil (både de här 4 författarna och ett gäng till).

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.