100 looks på 20 plagg av Jenny Segergen och Frida Zetterström

100 looks på 20 plagg

100 looks på 20 plagg av Jenny Segergren och Frida Zetterström är en inspirerade bok om att kombinera och använda sina kläder på ett smart sätt. Betyg: 4 secondhandköp av 5.

100 looks på 20 plagg av Jenny Segergren och Frida Zetterström är en bok fylld med inspirerande foton och tips på hur man kan göra mesta möjliga av kläderna i garderoben. Författarna, Jenny och Frida, har valt ut 20 plagg var, en av varje från 20 olika kategorier. Genom att kombinera dessa på smarta sätt har de skapat 100 looks.

Jag är svag för kläder och har betydligt fler än 20 plagg i min garderob, men jag är såklart medveten om att en överdriven klädkonsumtion knappast går hand i hand med en hållbar utveckling. Därför tycker jag att den här boken ligger helt rätt i tiden. Med det sagt måste jag också erkänna att jag aldrig har gillat begrepp som ”basgarderob” och att jag heller aldrig har förstått grejen med att alla bör ha ”den lilla svarta” och en vit skjorta i garderoben. Faktum är att jag är tämligen övertygad om att var och en måste utgå från det de själva gillar och tycker att de behöver. Det finns inga garderobs-måsten. Har man inget jobb som kräver ”business”-kläder kan man troligast helt skippa kavajer och kostymer. Har man inget intresse för friluftsliv kanske man å andra sidan kan skippa dyrbara funktionskläder.

Den här boken antyder på sätt och vis att det finns 20 ”baskläder” som alla kan utgå från och den innehåller också en hel del looks som troligen är mer användbara för folk som jobbar på kontor, men jag tycker faktiskt att den funkar ändå. Det härliga är nämligen att Frida och Jenny har väldigt olika klädstilar och trots att de har valt kläder från samma kategorier (t.ex. t-shirt, kostymbyxa, a-linjekjol, långklänning…) så har de valt kläder med helt olika färg och uttryck. När modetidningar gör uppslag med liknande tema blir det förvånansvärt ofta tips i stil med ”jeans och vit skjorta funkar till allt – styla med klackar eller sneakers” eller ”variera med accessoarer” eller annat uttjatat. Här är det få plagg som är minimalistiska och intetsägande i sig själva. Tipset är inte att ha så ”basic” kläder som möjligt. Här finns istället en massa tips och förslag på hur kläder kan kombineras ihop, även när kläderna har både färg och mönster. Det passar mig väldigt bra, för jag trivs inte alls i enfärgade kläder, särskilt inte vitt eller svart.

En del looks och tips kanske är precis sådär självklara som de uttjatade tipsen jag nämnde ovan, men det mesta känns faktiskt fräschare än så. Jag kommer absolut inte springa iväg och köpa ett par skinnbyxor (ett av de 20 plagg författarduon har valt ut) eller en kostym, men boken behöver verkligen inte läsas som att de 20 utvalda plaggen är modemåsten. Däremot har jag fått med mig många tips på looks skapade från plagg jag redan har. Kul! När man älskar kläder och samtidigt är intresserad av hållbar utveckling måste man hitta andra sätt än shopping för att få utlopp för sitt modeintresse. Den här boken är en inspirerande liten puff till att leka loss mer med de kläder man redan har. Helt rätt i tiden, som sagt!

100 looks på 20 plagg av Jenny Segergren och Frida Zetterström
100 looks på 20 plagg av Jenny Segergren och Frida Zetterström

Utgivningsår: 2019 (första utgåvan, Roos och Tegnér).
Antal sidor: 148.
ISBN: 9789188953292.

I 100 looks på 20 plaggbjuder modeproffsen Jenny Segergren och Frida Zetterström på inspiration, tips och konkreta råd och visar hur du genom enkel modematematik får 20 plagg (däribland jeansen, långkjolen, polotröjan och den lilla svarta) att bli en komplett garderob med så många som 100 olika kombinationer, full av både vardagshjältar och partykompisar.

Förlagets beskrivning

Jenny Segergren

Jenny Segergren är en svensk ingenjör. Hon är grundare till Modepodden, en av Sveriges första poddar om mode.

Frida Zetterström

Frida Zetterström (född 1975) är en svensk modejournalist och stylist. Hon syns och hörs regelbundet på TV4 och Sveriges radio. Frida Zetterström har en hemsida och instagrammar under @frilansfrida.

Bokrecension
Datum
Bok
100 looks på 20 plagg
Betyg
41star1star1star1stargray

Kommentarer

2 svar till ”100 looks på 20 plagg”

  1. Har hört talas om den, men vill inte läsa den 😛

    1. Nej, det behöver man såklart inte.. Men jag blir ju såklart nyfiken över varför du tycker så illa om den? Jag gillade den i alla fall!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.