Dockskåp & miniatyrer: Rum och miljöer att bygga själv

Dockskåp & miniatyrer av Eva Malmsten är en inspirerande bok om att göra miniatyrer och att inreda dockskåp med små medel. Jag önskar att jag också var händig och kunde ”se” miniatyrer i billiga grejer och ”skräp”! Betyg: 4 ostlådor av 5.

Dockskåp & miniatyrer av Eva Malmsten är en passionerad bok om konsten att göra miniatyrer och att inreda dockskåp och tittskåp. Jag och min sambo har precis skaffat oss ett renoveringsobjekt till dockskåp och har just nu en plan om att göra om det till ett litet konstgalleri i miniatyr. Skratta inte. 🙂 Vi är vuxna och vi fick den här idén för att det känns kul att göra något kreativt tillsammans (hur projektet slutar får vi se…). Jag har för övrigt insett att det finns många där ute som gör helt otroliga dockskåp och tittskåp på olika teman. Eva Malmsten är en riktigt duktig miniatyrmakare som i flera böcker visar upp sina skapelser och delar med sig av hemligheterna bakom. Nu har jag alltså läst en av hennes böcker för att få lite inspiration.

Och det är verkligen en inspirerande bok! Malmsten använder tandpetare, trä från gamla ostlådor, gamla schackpjäser hon köpt på loppis och en himla massa annat ”skräp” för att göra fantastiskt fina dockskåp, ofta med miljöer från förr. Det är in i minsta detalj och hon bygger upp miljöer som blir hela små berättelser. I boken ryms bland annat en scen från en gympasal, komplett med plintar och ribbstolar och en massa skoltjejer som leker hela havet stormar, ett tjusigt bibliotek och en gammaldags tvättstuga.

I boken berättar Malmsten precis hur hon har gjort och vilka material hon har utgått från, men det är i allmänhet bara beskrivet i text och många av ursprungsmaterialen är unika, vilket inte direkt gör att det går lätt att återskapa samma dockskåp själv. Det är såklart inte det som är poängen, för det är som sagt för inspirationen man läser. En hel del tips och tricks finns beskrivet, men mest av allt inser jag att dockskåpsmakeri handlar om att lära sig att se. Jag fascineras av hur Eva Malmsten över huvud taget har kommit på hur möbler och detaljer kan byggas upp av pärlor, gamla jalusier, ben från engångssprutor och en massa annat. Det märks att hon har skapat en och annan miniatyr i sitt liv och jag gissar att hon alltid är på jakt efter material till nästa dockskåp.

Jag undrar just hur vårt dockskåp kommer att sluta här hemma. Det blir nog ingenting som platsar i en sådan här bok. Hehe. Men med lite övning så kanske…

Dockskåp och miniatyrer av Eva Malmsten
Dockskåp och miniatyrer av Eva Malmsten

Fotograf: Kent Jardhammar.
Illustratör: Andrea Malmsten.
Utgivningsår: 2005 (första utgåvan, ICA bokförlag).
Antal sidor: 72.
ISBN: 9153426061.

Upptäck en ny värld…

… en fascinerande miniatyrvärld, där du själv kan bygga, skapa och inreda. Det kostar nästan ingenting; här får du massor av tips på hur du kan använda vardagliga saker som tandpetare, kakelkors, tårtljushållare och allehanda förpackningar. Du kan återskapa miljöer från svunna tider, avbilda nutida företeelser eller bygga en lekfull fantasivärld.

Eva Malmsten är miniatyrist sedan många år tillbaka, och här beskriver hon – in i minsta detalj – hur hon byggt ett tjusigt bibliotek, ett stökigt kök, doktorns väntrum, en brygga med charmiga sjöbodar, en rejäl tvättstuga, två olika sovrum, en gymnastiksal och en innergård. Hon delar med sig av sina erfarenheter av olika material och verktyg, och hon berättar hur du tapetserar, målar serviser, monterar en kakelugn, julpyntar, tillverkar lampor och bakar äppelpaj – allt i miniatyr förstås.

Förlagets beskrivning

Eva Malmsten

Eva Malmsten (född 1948) är en svensk miniatyrist som har skrivit ett flertal böcker om just miniatyrer och dockskåp. Eva Malmsten har också en Facebooksida.

Bokrecension
Datum
Bok
Dockskåp & miniatyrer av Eva Malmsten
Betyg
41star1star1star1stargray

Kommentarer

9 svar till ”Dockskåp & miniatyrer: Rum och miljöer att bygga själv”

 1. Profilbild för Yvonne Kinberg
  Yvonne Kinberg

  Hejsan! Var kan jag köpa ovanstående bok?
  Vad heter de andra böckerna?
  Varma hälsningar/Yvonne

  1. Ett tips är att fråga författaren. 🙂 Hon har skrivit kommentarer längre upp och där finns länk till hennes Facebooksida.

   Själv lånade jag den här boken på biblioteket och vet tyvärr inte var den finns att köpa.

   De andra böckerna heter i vart fall I min lilla värld av miniatyrer: den femte boken, I min lilla värld av miniatyrer, Dockskåp & tittskåp, Inred tittskåp och dockskåp.

  2. Profilbild för
   Anonym

   Hej Yvonne, jag har skrivit 5 böcker, de tre första kan du låna på biblioteket. Bok 4 och 5 har jag givit ut själv och kan bara köpas genom mig. Bok 4 är tyvärr slutsåld men bok 5 har jag några ex kvar av om du är intresserad. Du kan se alla här: facebook.com/dockskapseva

   1. Tack för svaret Eva! Hoppas Yvonne och andra som undrar läser det.

 2. Hej, vad roligt att du tycker om min 3: bok. Det finns en bok 4 och 5 också
  Ha det gott, Eva

 3. Hej, vad roligt att du tycker om min 3: bok. Det finns en bok 4 och 5 också
  Ha et gott, Eva

  1. Hej! Vad roligt att få några rader från författaren själv. 🙂 En väldigt inspirerande bok! Kul att det finns fler; Jag får hålla utkik efter dem. Jag lånade den här på bibblan och det var den senaste de hade från dig.

 4. Profilbild för Lisa Jansson
  Lisa Jansson

  Vad kul det låter.! Jag har alltid gillat miniatyrer, så det ska bli spännande att se resultatet av ert dockskåp!

  1. Ha inte för höga förväntningar. 😀 Hittills har vi i alla fall lyckats måla hela alltet vitt.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.