Köttets tid

Köttets tid av Lina Wolff är en absurd berättelse om en skribent som reser till Spanien och träffar en man som tror sig vara förföljd av människor som är ute efter hans organ. Betyg: 2+ båtturer av 5.

Köttets tid av Lina Wolff handlar om en skribent som fått möjligheten att spendera en period i Madrid. Tanken är att hon ska hitta ny inspiration, men snart tar hon jobb som assistent åt en demenssjuk man – ett jobb hon i och för sig snart förlorar. I den bostad hon hyr under sin vistelse skaffar hon sig också en inneboende: en man som hon träffar på en bar och som hävdar att han är förföljd. Han har en helt absurd berättelse som involverar en dunkel nätshow, en mystisk nunna, en lång otrohetsaffär och människor som jagar honom för att komma åt hans organ för organdonation.

Det är verkligen en skruvad berättelse. Har du läst De polyglotta älskarna av samma författare kommer du nog känna igen stilen och språket. Ska jag vara helt ärlig så blev jag aldrig direkt såld på De polyglotta älskarna och inte heller Köttets tid känns som en bok i min smak. Jag förstår att den är elegant skriven, att det finns många lager och att det är berättat med en imponerande finess, men för mig går det inte riktigt hem. Ibland kan jag gilla magisk realism, men det här är inte riktigt den genren. Här är det bara absurt. När jag läser den här typen av böcker kan jag inte leva mig in. Jag blir för distraherad över att fundera över vad författaren egentligen vill säga. När jag läser om boken förstår jag att den handlar om andlighet, köttets olika stadier och om feminism, men medan jag läser känner jag mig tyvärr inte så intresserad av något av det. Förmodligen säger det mer om mig än om boken.

En svensk skribent åker till Madrid för att få inspiration till sitt nästa projekt. I en bar träffar hon en man som tror sig vara förföljd av skaparna till en ljusskygg nätshow som han medverkat i. Han ber henne gömma honom, och i gengäld berättar han sin historia. Det blir upptakten till ett möte mellan skribenten och den diaboliska mirakelgöraren Lucia – ett möte som till slut tvingar skribenten att fatta ett ödesdigert beslut kring sin egen inre essens.

”Köttets tid” är en roman om människans behov av andlighet – dock med fötterna långt nere i en ytterst oandlig verklighets gyttja. Det är också en undersökning av köttet, kött i olika stadier, skepnader och konstellationer.

Förlagets beskrivning

Uppläsare: Gunilla Röör.
Utgivningsår: 2019 (första utgåvan, Albert Bonniers förlag), 2020 (den här Radioföljetongen, Sveriges radio).
Antal sidor: 262 (ca 10 h lyssning).
ISBN: 9789100186050.

Lina Wolff

Lina Wolff (född 1973) är en svensk författare och översättare. Hon är bland annat känd för den Augustprisbelönade romanen De polyglotta älskarna.

Bokrecension
Datum
Bok
Köttets tid
Betyg
21star1stargraygraygray
Format
Bok

Kommentarer

2 svar till ”Köttets tid”

  1. Jo, jag förstår din upplevelse! Samtidigt blev jag ordentligt infångad av boken. Det blev en spänningsroman! Hon knöt ihop det (ganska) bra också. Men frågan om vad hon egentligen ville säga fanns hos mig också. Lite förvirrad och besviken blev jag. Kanske är det ett kännetecken för den magiska realismen? Kände samma sak, när jag läst klart Hundra år av ensamhet, där själva läsningen är ett makalöst frustande, ångande läsäventyr. Så det egentliga budskapet blir väl det lite svårsmälta; att våra liv är ”mycket väsen för lite ull”. Eller mer tilltalande: ”det är vägen, som är mödan värd… oändligt är vårt äventyr”.

    1. Ja, visst knöt hon ihop det bra! Jag ser verkligen kvalitéerna. Jag tror boken fick mig att känna mig lite korkad…

      Jag har länge varit sugen på att läsa Hundra år av ensamhet. Nu blir jag mer tveksam.. 😉

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.