Föda utan rädsla av Susanna Heli

Föda utan rädsla: För en trygg förlossning av Susanna Heli

Föda utan rädsla av Susanna Heli är något av en klassiker bland böcker om att föda barn. Här finns fakta, råd och övningar som förhoppningsvis kan leda till en lite tryggare och bättre förlossningsupplevelse.

Föda utan rädsla av Susanna Heli utkom första gången 2009 och har sedan dess tryckts om otaliga gånger och även kommit i en nyutgåva, som fortfarande ligger högt upp på topplistan bland böcker om föräldraskap. Det är helt enkelt något av en klassiker inom området och metoden i boken ligger också till grund för profylaxkurser. För vår del är barnet beräknat i slutet av maj, så jag kan väl ärligt talat inte säga så mycket om hur användbar den här boken är – jag har ju liksom inte fött ännu, men visst känns det som en pålitlig och bra bok!

I Föda utan rädsla går Susanna Heli igenom vanliga rädslor inför förlossningen, hur en vaginal förlossning (utan komplikationer) går till och hur rädsla/stress och smärta hänger ihop. Därefter går hon igenom de fyra verktyg som Föda utan rädsla-metoden bygger på: andningen, tyngden i kroppen, rösten och tankens kraft. Ett helt kapitel riktar sig till stödpersonen, t.ex. en partner, med råd om vad hen kan göra för att stötta under förlossningen. För den som är väldigt fyrkantig kan nog delar av den här boken kännas lite flummigt, men, ärligt talat: är inte allt som rör en graviditet och en förlossning helt oförklarligt?! Jag är helt öppen för ett visst mått ”flum” i de här sammanhangen. Det märks också att Susanna Heli kan sin sak. Hon har jobbat som undersköterska på förlossningsavdelning och som doula under många år. Boken har också en lång referenslista. Så visst känns det här som en bok att luta sig lite mot. Och visst ligger det något i det som är bokens och metodens kärna: lugn och trygghet är en bra grund för en lyckad förlossning – så är ju också ”må bra”-hormonet oxytocin helt centralt under en förlossning.

Föda utan rädsla är helt klart en bra läsning för den som vill förereda sig inför en vaginal förlossning. Jag kan tillägga att jag egentligen inte är speciellt rädd för förlossningen (inte mer än vad säkert alla är!), men den här boken känns som ett mycket bra stöd oavsett och den innehåller många övningar som kan vara bra för vilken gravid person som helst. Jag tror också att Föda utan rädsla kan vara väldigt bra läsning för en stödperson, som ju faktiskt har en stor roll under en förlossning.

Föda utan rädsla

Föda utan rädsla av Susanna Heli

Förlag: Bonnier fakta (uppdaterad utgåvan, 2019).
ISBN: 9789174249897.

Susanna Heli

Susanna Heli (född 1973) är en svensk sjukgymnast, doula och författare till två böcker om förlossning: Föda utan rädsla och Trygg förlossning.

Bokrecension
Datum
Bok
Föda utan rädsla av Susanna Heli
Betyg
41star1star1star1stargray
Format
E-bok

Kommentarer

7 svar till ”Föda utan rädsla: För en trygg förlossning av Susanna Heli”

  1. […] de böcker jag plöjde innan förlossningen är Susanna Helis Föda utan rädsla hur som helst den bok som fokuserar mest på just förlossningen. Boken är lite av en klassiker […]

  2. Profilbild för
    Anonym

    Hej, jag tror kanske att personen ovan syftar på vilken läsplatta du har? Så förstod jag det i alla fall 🙂
    Tack för många bra tips och inlägg, och allt gott till dig och kommande lilla bebisen!

    1. Ja, såklart, så måste hon ha menat. Vad dum jag känner mig! Måste ha varit någon slags graviditetsförvirring.

      Jag läser på en Kobo Libra H20. Tycker den är riktigt bra, även om den är något stor. Det som jag ser som ett stort plus är att den har knappar på sidan, så man kan välja om man vill bläddra genom att svepa över skärmen eller om man vill använda knapparna. Jag har skrivit ett inlägg om plattan om någon är intresserad! https://www.bokblomma.com/21931/blogg/att-lasa-pa-lasplatta-jag-har-en-ny-e-boklasare

      Tack så mycket för fina ord om bloggen och till lyckönskningarna. 🙂 Nu är jag mamma till en 3 dagar gammal liten flicka! <3

  3. Intresant, en bok jag vill läsa; men vad är det för läsare du har? är den bra?

    1. Jag har nu läst din kommentar flera gånger och förstår inte frågan, ärligt talat. Om du läser mitt inlägg kan du se att jag t.ex. skriver att jag tycker att boken är en bra läsning och ett bra stöd. Jag har också gett den 4 av 5 i betyg. Är det otydligt på något sätt?

      Angående mina läsare så har jag cirka 2 000 – 2 500 läsare i veckan, allt ifrån skolelever som googlat sig hit till andra bokbloggare och däremellan en massa människor som uppenbarligen uppskattar boktips. Bloggen är en hobby som jag har för min egen skull och jag anpassar inte innehållet efter någon speciell målgrupp. Det är en personlig blogg och den följer mig och mina intressen. Just den här våren har jag läst en del böcker om barn och graviditet eftersom jag är gravid och har velat läsa på, inte minst eftersom pandemisituationen har omöjliggjort föräldrautbildningar etc.

  4. alltid bra att vara förberedd och veta så mycket som möjligt. Vårt femte barnbarn kom med akut kejsarsnitt, under pandemin, vår son fick stanna kvar och ta hand om babyn… medan många pappor har skickats hem. Mamman fått stanna kvar ensam.

    1. Ja, det är verkligen speciella tider nu under pandemin. Måste ha känts väldigt tufft för alla som skickats hem och alla som lämnats ensamma… Grattis till barnbarnet hur som helst! <3

      Vi håller oss mer eller mindre isolerade nu inför förlossningen och håller alla tummar att ingen av oss blir sjuk.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.