Obehaget om kvällarna av Marieke Lucas Rijneveld

Obehaget om kvällarna av Marieke Lucas Rijneveld

Obehaget om kvällarna av Marieke Lucas Rijneveld är en roman om en familj som faller sönder i sorg och om den tioåriga berättaren som ägnar sig åt magiskt tänkande. I teorin är det en otroligt snyggt komponerad bok, men själv kände jag mig rätt färdig efter några kapitel.

Obehaget om kvällarna är Marieke Lucas Rijnevelds debutroman. Den handlar om tioåriga Jas som förlorar sin storebror i en drunkningsolycka. De sörjande i familjen hanterar det fruktansvärda var och en på sitt sätt: självsvält, djurplågeri, magisk tänkande. Framför allt slås det in en kil i familjen, allt går sönder, och föräldrarna är inte längre särskilt närvarande hos sina tre överlevande barn. Samtidigt pågår arbetet på familjens gård och när mul- och klövsjukan kommer till byn blir det ytterligare en sorg.

Rent objektivt kan jag tycka att det här är en riktigt bra bok och att den är skickligt skriven. Den berättas från barnets ögon och föräldrarnas sorg skymtas mellan raderna, medan Jas egen röst flyr in i fantasier. Jag kan förstå att boken har blivit både kritikerrosad och vunnit tjusiga priser (Booker International Prize!).

Samtidigt måste jag erkänna att jag inte direkt uppskattade den här läsningen. Det är en smutsig bok: fylld av kroppsvätskor, djurplågeri, barnens perversa idéer om handlingar som de ska utföra som ett offer för att ställa allt till rätta. Halva boken handlar om förstoppning. Var och vartannat kapitel handlar om Jas idéer och fantasier om analen. Det är inte en bok för den känslige eller pryde. Jag vet inte om jag är vare sig känslig eller pryd egentligen. Det var bara det att jag snabbt kände att jag hade förstått grejen och var färdig, men hela boken bara fortsätter i dödandet av djur, sexuella övergrepp utförda av barn mot barn. Och förstoppningen. Tjatigt. För mycket.

Obehaget om kvällarna

Obehaget om kvällarna av Marieke Lucas Rijneveld.

Nederländsk titel: De avond is ongemak.
Översättare: Olov Hyllienmark.
Uppläsare: Lo Kauppi.
Förlag: Tranan (2021).
ISBN: 9789189175143, 9789189175334.

Marieke Lucas Rijneveld

Marieke Lucas Rijneveld (född 1991) är en nederländsk författare.

Bokrecension
Datum
Bok
Obehaget om kvällarna av Marieke Lucas Rijneveld
Betyg
21star1stargraygraygray
Format
Ljudbok

Kommentarer

4 svar till ”Obehaget om kvällarna av Marieke Lucas Rijneveld”

  1. Jo, jag håller med om att det blev mycket av det ”goda” i längden. Samtidigt gav den mig en så otrolig psykologisk bekräftelse att det blev en solklar femma.

    1. Jag kan förstå att många håller den som en favorit! Den känns som en vattendelare faktiskt – antingen blir man väldigt berörd eller väldigt irriterad… 🙂

  2. inget muntert liv, intressant debut

    1. Ja, verkligen en intressant debut! Tydligen baserad på självupplevda händelser.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.