Tung av Kiese Laymon

Tung av Kiese Laymon

Tung av Kiese Laymon är en självbiografisk bok om att växa upp som stor och svart i ett samhälle präglat av rasism.

Tung av Kiese Laymon är en självbiografisk berättelse om att växa upp i samhälle präglat av rasism. Det är 80-tal i Mississippi och Kiese växer upp med sin ensamstående mamma, som är statsvetare och fast besluten att skydda sin son från rasismen på det sätt hon ser som det riktiga: hon ska ge Kiese orden, böckerna, bildningen. Även om han kommer att behöva kämpa dubbelt så hårt som vita så ska hon se till att han utbildar sig och att ingen någonsin kan kritisera honom för något. Hon pressar honom hårt. Slår honom. Hon kämpar också med sitt eget: akademikeryrket till trots har de ofta slut på pengar. Hon spelar. Träffar fel män.

Kiese växer upp och blir på många sätt den som mamman pushat honom att bli: den skrivande, akademikern, den som rör sig i ”vita” miljöer. Samtidigt är han svart och, bokstavligt talat, tung. Med sina 145 kilo smälter han inte in. Han stoppas av poliser, anklagas för att fuska, har alltid blickar på sig. Genom åren kommer han pendla i vikt: rasa till 70 kg och ha en kropp utsliten av alltför hårt träning, och åter äta sig stor.

Tung målar upp en väldigt tydlig bild av rasismens många ansikten. Den är verkligen brännande! Men det är en bok som har många fler lager än så. Kiese Laymon utforskar makt och missbruk och skriver väldigt utlämnande om skam.

Jag blev verkligen berörd av den här boken. Den är en vuxnare och elegantare komponerad version av andra viktiga böcker om rasism, t.ex. The Hate U Give, som jag läste här om året. Språket är fantastiskt, lekfullt och levande, enkelt och träffande. Lyssna gärna på boken som Radioföljetong, där uppläsaren David Lenneman verkligen höjer den svenska översättningen ett snäpp.

Tung

Amerikansk titel: Heavy.
Översättare: Niclas Hval.
Förlag: Natur & kultur (2019).
ISBN: 9789127163874.

Kiese Laymon

Kiese Laymon (född 1974) är en amerikansk författare och professor i engelska och kreativt skrivande. Tung är hans första bok som översatts till svenska.

Bokrecension
Datum
Bok
Tung av Kiese Laymon
Betyg
51star1star1star1star1star
Format
Radioföljetong

Kommentarer

2 svar till ”Tung av Kiese Laymon”

  1. Lyssnade klar igår. Ja, den är angelägen och ligger verkligen rätt i tiden! Men jag blev ändå inte djupt berörd, även om jag kan relatera till missbruk och viktsvängningar, fast i mindre skala. ”Shuggie Bain” som också skildrar uppväxt på 80- talet fick den också att blekna i jämförelse.

    1. Jag vill verkligen läsa Shuggie Bain så småningom. Alla pratar om den!

      För mig var det nog tvärtom: jag har läst andra, lite liknande böcker, som bleknade i jämförelse med Tung. Jag tänker kanske framför allt på The Hate U Give, som förvisso var bra, men inte alls så skickligt komponerad som Tung. Det är lite orättvist mot böcker, egentligen, men det är svårt att inte bedöma dem i relation till andra.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.