Rut och jag

Böcker om graviditet och förlossning: mina favoriter

Nu har jag hunnit vara mamma ett tag och jag tänkte att det kunde vara på sin plats att göra en liten sammanfattning av de böcker, om graviditet och förlossning, som jag plöjde i våras.

Måste man förbereda sig genom att läsa böcker? Absolut inte! Naturligtvis. Själv råkade jag dock vänta barn under brinnande pandemi och föräldrautbildning och föräldragrupper etc. uteblev. För mig kändes det därför skönt att läsa böcker (och att läsa på 1177, som har riktigt bra information om graviditet och barn, tycker jag). Visst kan man söka och finna en massa information på nätet, men då måste man 1) veta vad man ska söka efter och 2) kunna avgöra om källan är pålitlig (man måste såklart vara källkritisk även när man läser böcker, men där brukar det i alla fall finnas källhänvisningar och böckerna är dessutom ofta författade av experter). Med böcker får man det mer elegant serverat, tycker jag. Här är mina favoriter!

Bästa boken om att vara gravid

Den bok som var bäst för mig var helt klart Praktika för blivande föräldrar, inte för att den är speciellt omfattande eller bra på att beskriva graviditeten vecka för vecka, eller något åt det hållet, men för att den var som en snäll kompis som klappade en lite på axeln. Jag tycker att jag fick så mycket graviditetsinfo på MVC, 1177 och i diverse graviditetsappar att jag inte direkt kände att jag behövde en bok också. Det Praktika för blivande föräldrar kompletterade med var en lite mer nyanserad bild av de ”sanningar” som finns kring graviditeten (samt förlossningen och småbarn) och en bakgrund till de rekommendationer som gäller. I boken har författarna gått igenom forskningsläget och redogör för de vetenskapliga publikationer som ligger till grund för kostråd, hälsoråd etc. Boken är bra på att ringa in vad man kan strunta i och vad som är viktigt på riktigt. Det enda man önskar är en uppdaterad version (boken kom ut 2017).

Praktika för blivande föräldrar av Cecila Chrapkowska och Agnes Wold
Praktika för blivande föräldrar av Cecila Chrapkowska och Agnes Wold

Bästa boken för att förbereda sig inför förlossningen

Det enda man kan vara hyfsat säker på är förmodligen att en förlossning inte kommer att bli som man tänkt sig, men förhoppningsvis blir det bra ändå! Jag kan ärligt säga att ingen bok förberedde mig på vad som komma skulle… Mina bästa förberedelser var 1) profylaxkurs (som jag och min sambo gick hos Birth in Harmony – ingen reklam, utan ett genuint tips på en riktigt bra kurs!), 2) information från MVC och 1177, 3) Asabea Brittons blogg och instagramkonto. Trist svar kanske (eftersom inget av detta involverar någon bok)!

Av de böcker jag plöjde innan förlossningen är Susanna Helis Föda utan rädsla hur som helst den bok som fokuserar mest på just förlossningen. Boken är lite av en klassiker inom ämnet och används på profylaxkurser (hos Föda utan rädsla själva, men tänket används också hos andra, t.ex. på den profylaxkurs som jag och min sambo valde att gå). Ska jag välja någon bästa bok i den här kategorin får det bli Föda utan rädsla, just för att mycket i den kändes igen från kursen vi gick. Hade jag jobbat mer med övningarna i boken och haft en bättre bild av hur förlossningen skulle vara så hade jag kanske haft större nytta av boken också. I praktiken var jag livrädd och hade så ont att jag egentligen inte stod ut. Då låg i och för sig bebisen fel, så jag kanske hade mer ont än vad jag hade behövt. Vad vet jag. Det går i alla fall inte att inte vara rädd när man i princip vill dö för att det gör så ont. Så kände i alla fall jag. Men jag gläds med de som kan föda harmoniskt och utan medicinsk smärtlindring.

Föda utan rädsla av Susanna Heli
Föda utan rädsla av Susanna Heli

Bästa boken om barn

Okej, nu är vårt barn fortfarande en liten spädis, så jag kan inte säga så mycket om hur bra boken är som stöd om man har ett lite större barn, men när det gäller den bästa boken om barn måste jag ändå säga att Stora boken om barn känns som mitt toppval. Det är en rejäl tegelsten som går igenom allt möjligt och omöjligt som man kan undra om barn (och mycket som man inte ens visste att man undrade). Jag lärde mig jättemycket om nyföddhetstiden genom att läsa den här boken. Hade jag inte läst den så hade jag verkligen haft noll koll på vad som väntade.

Stora boken om barn av Lena Lidbeck, Kristina Hofsten och Mia Coull
Stora boken om barn av Lena Lidbeck, Kristina Hofsten och Mia Coull

Bästa boken om amning

Den här titeln måste jag lämna blank, för jag läste ingen bok om amning. Jag läste inte ens det informationsmaterial jag fick från MVC. Det enda jag trodde att jag visste om amning var att det kan vara svårt/omöjligt och att brukar vara extremt kämpigt i början. Jag hade därför en bild av att det var 50/50 om jag alls skulle kunna amma. Synd att jag inte hade bättre koll, för om jag hade haft bättre koll hade det säkert inte varit så kämpigt att komma igång. Det som hände var alltså att min bebis till min stora förvåning kunde börja amma omedelbart och verkade ha en medfödd supertalang för detta. Så vi åkte hem från BB med mitt självförtroende på topp. Tills vi kom hem och vår vrålhungriga bebis, som rasat i vikt utan att vi visste om det, helt enkelt inte fick tillräckligt. Hej då, självförtroendet! Allt löste sig – bebisen rusade snart i vikt och blev en riktig knubbis, mjölkproduktionen kom igång etc. Men tack och lov för modersmjölksersättning och alla gulliga personer på BB Hemvård… Mitt tips är alltså att, om inte läsa en bok, så i alla fall förbereda sig på något sätt, även om man inte är säker på om man kommer att helamma, eller amma över huvud taget. Jag kan tipsa om bloggen Babybaby, där det finns många bra videor och information om amning (och om att bära barn i sjal/sele). Där finns boktips och länktips också. Och har du ett boktips får du gärna del med dig i kommentarsfältet!


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.