Tuktans ljuva år av Fleur Jaeggy

Tuktans ljuva år av Fleur Jaeggy

Tuktans ljuva år av Fleur Jaeggy är en bok om att växa upp på internat och om en vänskap som öppnar en ny värld.

Dags för ytterligare en Radioföljetong! Den här gången har jag lyssnat på Tuktans ljuva år av den schweiziske författaren Fleur Jaeggy. Bokens berättare är en fjortonårig flicka som går på internat – pappan träffar hon emellanåt på hotell, mamman befinner sig på en annan kontinent. Sin uppfostran får hon istället i den stränga internatmiljön. I den här boken har hon börjat på Bausler Institut i Appenzell, ett ställe där flickor från världens alla hörn skickats från sina välbeställda föräldrar. En av internatflickorna är rent av en presidentdotter, en flicka som blir en särskild ögonsten för internatets föreståndarinna.

När Frédérique börjar på skolan öppnar sig en ny värld för bokens berättare. Det uppstår en speciell vänskap och det väcks en längtan efter något mer. Frédérique har rest, levt, sett på ett sätt som berättarjaget inte har kunnat under sin uppväxt på internatskolor.

Jaeggy har själv gått på internat, så jag gissar att hon har en hel del egna erfarenheter at krydda med när hon skildrar den speciella tillvaron på internatskola. Jag ser att miljön och hela fenomenet bjuder på många ingångar till intressanta berättelser. Ändå fastnade inte Tuktans ljuva år. Är den för komplicerad för att fungera riktigt bra som ljudbok? Kanske. För mig fastnade den helt enkelt inte.

Tuktans ljuva år

Italiensk titel: I beati anni del castigo.
Översättare: Viveca Melander.
Uppläsare: Kristine Gulbrandsen.
Förlag: Nilssons förlag (2019).

Fleur Jaeggy

Fleur Jaeggy (född 1940) är en schweizisk författare.

Bokrecension
Datum
Bok
Tuktans ljuva år av Fleur Jaeggy
Betyg
21star1stargraygraygray
Format
Radioföljetong

Kommentarer

Ett svar till ”Tuktans ljuva år av Fleur Jaeggy”

  1. Gud vad bra denna blogg är 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.