Plan B av Jonathan Tropper

Plan B av Jonathan Tropper

Plan B av Jonathan Tropper är en dråplig, rolig och lite sorglig feelgoodroman om ett 30-årskrisande kompisgäng som eventuellt har kidnappat en känd skådespelare.

Plan B är Jonathan Troppers debutroman från år 2000 (den kom dock inte på svenska förrän 2014). För de som missade honom när det begav sig så gjorde Tropper succé med en radda bästsäljare på 10-talet. Jag har läst de flesta och roats – Tropper skriver snärtigt och kul. Som alltid när en författare har hittat sin grej så behöver man som läsare dock se till att lägga lite mellanrum mellan böckerna. Det kan lätt kännas upprepande annars. Det roliga med Plan B är att den känns olik hans senare böcker. Visst, hans stil känns igen, men många andra typiska inslag saknas. Jag syftar framför allt på de lite flåsiga delarna som många av hans böcker innehåller. Det känns skönt tycker jag!

Plan B följer ett kompisgäng som känt varandra sedan college. Nu är de 30 och livet har gått i lite olika riktningar. Utåt sett kan var och en se lyckad ut (vad nu det innebär?), men alla bär på sina bagage och har sina tillkortakommanden. Den som är allra mest på glid är Jack, en framgångsrik skådespelare som dessvärre har trillat dit ordentligt och missbrukar kokain. Nu har hans vänner Ben, Chuck, Lindsey och Alison bestämt sig för att hjälpa honom. De försöker med en konfrontation, som inte faller väl ut. Till slut landar de i att göra något långt mer drastiskt – droga ner honom och mot hans vilja ta med honom till Alisons sommarstuga där de planerar att låsa in honom tills han blir ren och fri från beroendet.

Planen funkar bra tills de väl är på plats i sommarstugan och inser att deras vän tänker gå bärsärk i det rum han är inlåst i och att Jacks försvinnande dessutom orsakar stora rubriker. Plötsligt är de inte bara vänner som hjälper en vän utan också ett gäng kidnappare.

Det blir en dråplig berättelse, berättad med Troppers värme och humor och med hans fyndiga formuleringar. Jag kan tycka att boken med sina närmare 400 sidor är lite i längsta laget, men det är ingen stor invändning. Det här är en riktigt avkopplande och underhållande bok.

Plan B

Plan B av Jonathan Tropper

Amerikansk titel: Plan B.
Översättare: Erik MacQueen.
Förlag: Gilla böcker (2015).
ISBN: 9789186634704.

Jonathan Tropper

Jonathan Tropper (född 1970) är en amerikansk författare, känd för bästsäljare som Sju jävligt långa dagar och Konsten att tala med en änkling.

Bokrecension
Datum
Bok
Konsten att tala med en änkling av Jonathan Tropper
Betyg
31star1star1stargraygray
Format
Pocketbok

Kommentarer

3 svar till ”Plan B av Jonathan Tropper”

  1. […] Läs hela inlägget av Bokblomma här –> Plan B av Jonathan Tropper […]

  2. […] Läs hela inlägget av Bokblomma här –> Plan B av Jonathan Tropper […]

  3. […] Läs hela blogginlägget här: Plan B av Jonathan Tropper […]

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.