Portugals sorg av José Saramago

Alla namnen av José Saramago

Alla namnen av José Saramago är en berättelse om en plikttrogen tjänsteman på det Allmänna civilregistret och hans sökande efter en okänd kvinna från ett registerkort. Det är en annorlunda bok som kräver sin läsare.

Alla namnen av José Saramago handlar om Sr José, en lägre tjänsteman på det Allmänna civilregistret, där man registrerar alla som föds, gifter sig, skiljer sig och dör. Sr Josés liv är tätt kopplat till arbetsplatsen. Hans bostad ligger till och med vägg i vägg med registret och har en dörr så att han kan kliva rakt in på arbetet. Han arbetar hårt och flitigt och på sin fritid har han börjat samla uppgifter om kändisar och plockar således (olovligt) uppgifter från civilregistret till sin privata lilla samling. En dag råkar en okänd, helt vanlig kvinnas kort följa med när Sr José arbetar med sin samling. Han kan inte släppa den okända kvinnan. Sr José börjar leta efter mer. Vem är hon? Var bor hon? Hans söker pusselbitar till hennes liv och blir så uppslukad att han till och med börjar missköta arbetet.

Jag började läsa den här boken med en stor nyfikenhet. Det kändes spännande att se hur det skulle utveckla sig. Som läsare ville jag veta mer, få reda på vem kvinnan är och vad Sr José egentligen vill henne. Över berättelsen finns också ett litet skimmer av magisk realism, som jag gillar. Man förstår att det kan finnas en förklaring utöver det vanliga.

Någonstans på vägen tappade jag dock intresset. José Saramago skriver inte invecklat, men hans berättelser består av väldigt mycket text, om man säger så. Det är sida upp och sida ner med text i ett enda stycke, som en massiv vägg. Under läsningens gång började jag också känna mig lite korkad och det vill man väl sällan göra när man läser. Den här boken kändes med ens så svår. Jag vet inte riktigt vad författaren vill säga. Det flyger över huvudet.

Det är en annorlunda roman och det fanns någonting oväntat fint i att läsa om den här arbetaren i det stora byråkratiska systemet, där det gömmer sig verkliga människor bakom alla opersonliga registerkort. Det är dock en berättelse som kräver en del av sin läsare och kanske passade den inte så bra för mig just nu.

Alla namnen

Portugals sorg av José Saramago
Portugals sorg av José Saramago

Portugisisk titel: Todos os Nomes.
Översättare: Hans Berggren.
Förlag: Modernisa (2021).
ISBN: 978-91-7893-463-8.

José Saramago

José Saramago (1922–2010) var en portugisisk författare. Han belönades med nobelpriset i litteratur år 1998.

Bokrecension
Datum
Bok
Alla namnen av José Saramago
Betyg
31star1star1stargraygray
Format
Bok