Katten Bosse

Januari 2021: nya böcker, nytt år

Januari är här! Den här månaden är det två böcker jag är lite extra nyfiken på:

  • Bara en mor av Roy Jacobsen. Jag har förvisso bara läst den första delen i Jacobsens serie om Barrøya, men den var riktigt bra. Jag är sugen på att fortsätta läsa om den lilla norska ön och dess invånare vid krigsåren. Nu i januari kommer del fyra.
  • Har ni också läst Testamente av Nina Wähä? I så fall kanske ni, liksom jag, är nyfiken på Babetta, som kommer nu i januari. Förlaget beskriver den som ”en hyllning till filmkonsten med alla dess hjältar och skurkar”. Handlingen har nu flyttat sig långt från Testamentes Tornedalen – i Babetta tillbringar huvudpersonerna en sommar i Sydfrankrike.

Själv tänker jag ägna januari åt att läsa ut påbörjade böcker. Jag har en imponerande hög på gång och dessutom ett helt gäng biblioteksböcker som jag bör ta tag i. Under föräldraledigheten har jag tagit dagliga promenader och en lagom runda har passerat förbi biblioteket, där jag har inspirerats till att låna hem betydligt mer än vad jag hinner läsa ut. Någon som känner igen sig?! Nu är min föräldraledighet strax slut för den här gången och det återstår att se hur mycket jag kommer att hinna/vilja läsa framöver. Hur får man tid till att både umgås med sin bebis och att jobba?! Herregud. Just nu känns det helt sjukt att börja jobba igen.

I januari har jag inte speciellt mycket inplanerat. Jag fyller år, men lär knappast ha något stort kalas, som ni kanske förstår (pandemin, ni vet). Annars lär månaden mest handla om att landa i det nygamla livet med ett jobb att cykla till varje morgon. Man lär väl vänja sig vid det med! Tro det eller ej, men just cyklingen är något jag ser fram emot i alla fall. Annars hoppas jag på dans och träning, kanske någon brädspelskväll eller andra tillfällen att träffa vänner (om pandemin tillåter). Vårt radhus bjuder också på tusen små och stora projekt att ta tag i när andan faller på. Kanske blir januari den månad då vi fick lite ordning på vinden, där vi just nu har slängt upp allt möjligt huller om buller.

Vad gör du i januari?