Jag är så glad över att mitt intresse för böcker verkar ha gått i arv. Mitt barn älskar böcker! Det har funnits perioder när böcker främst har varit något hon har kastat omkring sig, men mestadels har hon, sedan bebistiden, älskat att titta i dem och att läsa. Det kan säkert ”gå över” med tiden, i takt med att böcker får konkurrens med diverse skärmar, men just nu njuter jag av den här härliga tiden när vi kan ägna mycket tid åt att läsa tillsammans. Vilka är hennes favoriter? Ja, det är inte alltid de jag tror. Här är min tjejs favoriter just nu!

Fingerresan: som det låter när du åker! av Anneli Tisell, Iréne Johansson och Ola Schubert

Fingerresan är en bok som läses genom att man rör fingret över sidorna och gör de föreslagna ljuden. Man reser genom olika miljöer och på varje uppslag tittar någon av Babblarna fram. Jag köpte den här boken när den gallrades ut från min bibbla, så den var redan lite trasig när den kom hem till oss. Dottern älskar den så mycket att tejpen har fått åka fram om och om igen sedan dess… Vi har faktiskt läst den så många gånger att vår flicka kan ”läsa” själv: jag kan hitta henne själv med boken, ljudandes (inte alltid ”rätt” ord förvisso). Vissa av ljuden har hon rent av överfört till helt andra sammanhang: ”upp” och ”ner” har hon garanterat lärt sig av den här boken. Den är också oväntat rolig (för henne). Hon blir SÅ glad när hon upptäcker att Babblarna gömmer sig i bilden (”TITTUT!”, kan hon utbrista). Som vuxen är den tacksam att ”läsa”, kräver inte så mycket energi precis. Det räcker sällan att ”resa” ett varv…

Knacka på! av Anna-Clara Tidholm

Knacka på! är en klassisk småbarnsbok. Den fyllde 30 förra året, vilket uppmärksammades på många bibliotek, däribland vår stadsbibbla. Och jag förstår varför den är populär! Knacka på! är en mysig bok där man som läsare knackar på olika dörrar och kommer in i spännande rum. Vår dotter kan rummen utantill: ”apor!”, ”Kalle!”, ”borsta tänderna!”, ”måne!”. Hon bläddrar fram och tillbaka och ”läser” själv. En tid var ”borsta tänderna”-sidan bäst. Hon ville rent av att jag skulle ”tvätta händerna” i bokens illustrerade handfat. Gull-unge! Den här boken finns förresten uppsatt på väggen i kapprummet vägg i vägg med dotterns avdelning på förskolan. Hon visade mig en dag. Jag trodde aldrig att vi skulle komma hem…

Morfars magiska ö av Benji Davies, översatt av Marianne Lindfors

Jag vet ärligt talat inte varför dottern är så förtjust i Morfars magiska ö, för den har för mycket text för henne och hon har inte tålamod att sitta ned och faktiskt läsa den på riktigt. Hon brukar ändå vilja att vi plockar fram just den: kommer med den spontant eller ber mig att hämta ”boken morfar” (ibland: ”farfar”). Sedan tittar vi på de vackra bilderna tillsammans. Det är en fin och lite sorglig berättelse om en pojke som följer med sin morfar till en magisk, exotisk ö. Det finns mycket att se och upptäcka i bilderna.

Bäbis tittut av Ann Forslind

Vårt barn älskar Bäbis-böckerna, däribland Bäbis tittut, eller ”bäbis borta!!”, som hon kallar den, eftersom boken handlar om att Bäbis gömmer sig bakom olika grejer. Text, illustrationer och berättelse är på helt rätt nivå för det lilla barnet, så jag förstår att många småbarn gillar Bäbis. De flesta av böckerna har dessutom någon liten knorr och humor som gör att man kan uppskatta dem även som vuxen.

Pippi firar jul av Astrid Lindgren och Ingrid Vang Nyman

Pippi firar jul är en pekbok med jultema. Vårt barn har sett Pippi på TV och tycker att det är kul att känna igen karaktärerna när vi bläddrar i boken. Hon pekar så glatt på ”PIPPI!” och vill att vi bläddrar och tittar, om och om igen. Egentligen är hon lite stor för pekböcker, men de här bilderna går det att prata kring en stund. Vem älskar inte Ingrid Vang Nymans illustrationer, förresten?


Kommentarer

5 svar till ”Min 1-årings favoritböcker just nu: bra småbarnsböcker”

  1. Profilbild för Anna-Carin
    Anna-Carin

    Hrm, ursäkta, det som liknar frågetecken är hjärtan/emoji 🙂

  2. Profilbild för Anna-Carin
    Anna-Carin

    Wow, tack för så välskrivna, utförliga tips! ???? Här är det dinosaurier som gäller för tvååringen. Men Knacka på älskas med!

    Nyss börjat läsa en helt otrolig bok med titeln Förenligt med liv: Berättelser om krisstöd. Där får man just följa berättelsens kraft i olika sammanhang. Lärde mig där just att nyfödda barn kan känna igen en saga redan när de föds. Och att svårt sjuka barn behöver ramsor och sagor ???.

    Rekommenderar f ö den boken för alla, så fin livskunskap. Starkt. En bok som nog blivit till under lång tid.

    Tack för att du tar dig tid att skriva och dela! Uppskattar så mkt!

    1. Men tack! Vad kul att du gillade. 🙂
      Nu blev jag väldigt nyfiken på Berättelser om krisstöd! Det finns verkligen en otrolig kraft i berättelser – kan hjälpa till att bearbeta mycket.

      Har inte hört om att barn kan känna igen sagor redan innan de är födda. Fascinerande! Det är egentligen otroligt vad barn kan och så märkligt att de liksom inte kan meddela sig och berätta vad de tänker på. Det är nästan svindlande när de börjar få sitt språk, när de börjar kommunicera, och man börjar upptäcka vad de funderar över. <3

  3. Trevliga tips, Babblarna också omtyckta, finns ett lätt spel som storasyster 2-åringen gillar.

    1. Ja, oj, vad Babblarna är poppis! Finns mycket bra och lärorikt material med dem. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.