Verkligheten av John Ajvide Lindqvist

Verkligheten av John Ajvide Lindqvist

I Verkligheten har John Ajvide Lindqvist förvandlat en realityshow till skräck. Det blir både skrämmande, roligt och tänkvärt när författaren lägger in övernaturliga element i den där världen där nästan ingenting upplevs som särskilt äkta eller på riktigt.

Betyg: 4 av 5.

Verkligheten, av John Ajvide Lindqvist, handlar om en dag i Heidi Hellbergs liv. Som en av huvudpersonerna i realityshowen ”Hemma hos Hallbergs” är det en dag fylld av uppgjorda scener, tillrättalagda aktiviteter och ett filmteam som följer i hasorna och hoppas på att fånga material som ska hålla kvar tittarna. Den äldre tonårsdottern i familjen är influencer i flera kanaler och maken, Totte, är en skådespelare som förmodligen har sina bästa roller bakom sig och som nu har showen som sitt levebröd. De yngre barnen hålls utanför kamerorna, men har ändå all anledning att hjärtskärande undra hur länge filmandet ska hålla på.

Hallbergs lever i en värld där just ingenting känns riktigt äkta eller på riktigt. En hund kan introduceras för att ge rätt känsla, ett gästrum kan behöva tapetseras om av paret Heidi och Totte för att det kan bli kul content, tonårsdotterns kille är tråkig och det bästa som kunde hända framstår som det armbrott han råkar ut för när han ramlar i trappan.

Hos Heidi börjar denna märkliga, ytliga, tomma värld kännas allt mer overklig. Allt går runt, runt och det repetitiva avslöjas främst av de glitchar som plötsligt kan uppstå: trappsteg som inte stämmer, en ”hinna” som syns på långt håll, en dörr som plötsligt inte längre är en dörr. Heidi har anledning att fundera över om ens hennes familj finns på riktigt. Eller är det hon som är overklig?

John Ajvide Lindqvist är en fenomenal skräckförfattare. Han lyckas hitta det skrämmande i det vardagliga och allmänmänskliga; Vem som helst skulle kunna leka med tanken och fundera över om människor runt omkring verkligen är på riktigt. Det krävs inte speciellt mycket fantasi eller inlevelseförmåga för att det ska bli skrämmande. Greppet att förlägga historien till en realityshow är genialt. Alla som scrollat bland tillrättalagda flöden på Instagram eller följt en bloggare vet att det mycket väl kan vara så att mat & dryck åker rakt i soporna efter att fotot är taget eller att ”världens bästa” produkt, i vilken kategori som helst, skiftar från vecka till vecka beroende på vilket samarbete som just nu pågår. Ungefär ingenting känns särskilt äkta eller intressant i den där världen, ingenting känns särskilt verkligt och det hem och liv som lyfts fram känns som förutsägbara upprepningar. Det är skrämmande i sig och hade kunnat vara en roman, men Ajvide Lindqvist skruvar naturligtvis till det och det blir bra! Tänkvärt, skrämmande och, naturligtvis, roligt.

Verkligheten

Verkligheten är utgiven av Ordfront förlag (2022). ISBN: 9789177752189, 9789179450922.

John Ajvide Lindqvist

John Ajvide Lindqvist (född 1968) är en svensk författare.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.