Tiken av Pilar Quintana

Tiken av Pilar Quintana

Tiken, av Pilar Quintana, är en roman om ofrivillig barnlöshet och om att leva under mycket enkla förhållanden på den colombianska landsbygden.

Betyg: 3 av 5.

Tiken, av Pilar Quintana, är en kortroman om en kvinna, som efter många års försök att skaffa barn har insett att hon aldrig kommer att bli någons mor. Den ofrivilliga barnlösheten är en sorg och mellan henne och maken har det uppstått ett stort avstånd. Så blir kvinnan plötsligt ägare till en hundvalp, en tik som kommer in i hennes liv och snart får valpar.

Det här är ingen bok för den som vill läsa en mysig hundbok. Det här är över huvud taget ingen bok för den som vill läsa något mysigt. På lite drygt hundra sidor serveras här en tät liten roman där jag hela tiden läser och väntar mig något mörkt och otrevligt. Kanske är det så tillvaron är för den, som liksom bokens huvudperson, lever under fattiga förhållanden på Colombias landsbygd.

Jag tror att det här är en roman som vinner på att läsas sakta och med eftertanke, inte lyssnas på som ljudbok, vilket var vad jag gjorde. Det känns som att mycket flög över huvudet och att jag inte hann med att ta in allt som står mellan raderna. Men någonting tar jag med mig och det är verkligen den oroande känsla som författaren lyckas förmedla. En bok som väcker känslor.

Tiken

La perra finns översatt till svenska av Annakarin Thorburn och utgiven av Rámus 2021. ISBN: 9789189105256. Jag har lyssnat på boken som Radioföljetong, i uppläsning av Ylva Olaison.

Pilar Quintana

Pilar Quintana (född 1972) är en colombiansk författare.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.