Grabben i graven bredvid

Grabben i graven bredvid av Katarina Mazetti är en rolig feelgoodberättelse om kärleken mellan två riktigt omaka personligheter. Betyg: 4 kossor av 5.

Grabben i graven bredvid av Katarina Mazetti
Grabben i graven bredvid av Katarina Mazetti

Under en enkel sten med bara ett namn ligger Desirées man. I graven bredvid, i en grav utsmyckad som en hel handelsträdgård, ligger Bennys föräldrar. Desirée och Benny sitter på en bänk vid gravarna och retar sig på den andre. Hur kan man ha en sådan enkel gravsten? Hur kan man ha en sådan vulgosten? Det är så det börjar.

Desirée och Benny är så olika man kan bli. Präktige och högskoleutbildade Desirée är bibliotekarie och bor i en lägenhet inredd i vitt och med väggarna kantade av bokhyllor. Benny är bonde och jobbar fler timmar om dagen än vad han kan räkna till – och får det ändå knappt att gå ihop. Medan mamman levde var det mycket lättare med allting eftersom hon skötte hushållssysslorna och bokföringen. Nu faller de uppgifterna på Benny, vilket resulterar i ett totalt ostädat hus och högar med räkningar.

Trots olikheterna mellan Benny och Desirée så uppstår kärlek. Desirées biologiska klocka tickar på och Benny skulle önska att han hade någon som hjälpte honom i hans tunga arbete på gården. Livet är dock inte så lätt att det bara är att flytta ihop och sedan är allt frid och fröjd. Desirée och Benny har fler olikheter än likheter och ingen av de vill offra något för att kunna flytta ihop.

Det här är kärlekshistorien mellan två helt olika människor. Berättelsen är intensiv och lockar till skratt eftersom författaren verkligen har lyckats pricka in en komiska vardagssituationer. Det här är en bok att skratta till och kanske känna igen sig lite i – en riktigt bra feelgoodbok att sträckläsa!

Fast ett litet minus finns ju. Jag kan inte hjälpa att jag blir lite besviken på slutet. Jag är en sådan som vill att saker ska reda ut sig och klaras upp. Det spelar kanske ingen roll om slutet är sorgligt eller lyckligt, men ett ordentligt slut ska det vara! Den här boken har inget sådant slut, inte som jag upplever det i alla fall. Boken borde fortsätta lite till. I vissa lägen kan man lika bra lämna lite till läsaren själv, men det är inte snällt att lämna läsaren som ett frågetecken.

Grabben i graven bredvid

Utgivningsår: 1998 (första svenska utgåvan, Alfabeta), 1998 (den här pocketutgåvan, Alfabeta).
Antal sidor: 191.
Läs även: Familjegraven.
ISBN: 91-7712-809-5, 99-0681518-3.

Katarina Mazetti

Katarina Mazetti (född 1944) är en svensk journalist och författare som bland annat har jobbat för Sveriges radio under många år. Hon debuterade som författare 1988 med barnboken Här kommer tjocka släkten och stort genombrott fick hon 1998 med Grabben i graven bredvid, som också har filmatiserats. Katarina Mazetti har en hemsida.

Förlagets beskrivning

”Desirée sitter vid sin mans grav, förlägen över sin brist på sorg. På bänken bredvid sitter en vulgär karl helt utan stil. Graven han sitter vid är översållad med utsmyckningar, och han planterar och arrangerar som om det vore en utställningsträdgård. Detta är upptakten till ett mycket speciellt relationsdrama. Två till synes oförenliga personligheter lyckas mötas. Och då slår det gnistor.”

Bokrecension
Datum
Bok
Grabben i graven bredvid av Katarina Mazetti
Betyg
41star1star1star1stargray

Kommentarer

3 svar till ”Grabben i graven bredvid”

  1. […] Grabben i graven bredvid. En av två böcker som finns på årets topplista! Det här är också en bok som brukar återkomma år efter år på min besökstopp. Jag tror att det är en vanlig bok att läsa i skolan (kanske SFI?). Någonting är det… Inlägget är förresten fantastiskt gammalt: det kom ut på bloggen i sin första version 2003. […]

  2. […] Grabben i graven bredvid, Katarina Mazettis bästsäljare från 1998, är en bok om bibliotekarien Desirée och lantbrukaren Benny som blir plötsligt blixtförälskade. Klivet från Desirées minimalistiska lägenhet till ”livet på landet” är dock stort och förhållandet är därför inte helt friktionsfritt, trots allt. Boken är en feelgoodberättelse och en rätt typisk bok om kärlek med komplikationer, men jag minns den verkligen som rolig och läsvärd. Och det finns faktiskt inte supermånga andra böcker som berättar om det osminkade livet som bonde, så det gör ju också att berättelsen sticker ut från mängden. […]

  3. […] för bönder idag. Jag kan inte direkt påminna mig om någon lantbruksskildring förutom Grabben i graven bredvid (Katarina Mazettis bestseller från […]

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.