Skuggan över stenbänken

Skuggan över stenbänken berättas av bokens huvudperson, som heter Berta och är 14 år gammal. Hon bor i en svensk liten stad i början av 1900- talet tillsammans med sina föräldar, sin storebror Roland och sin lillasyster Nadja. Familjen är ganska rik, så de har både hushållerska och jungfru, som sköter allt arbete i huset.

Den senaste i raden av jungfrur heter Carolin. Hon skiljer sig mycket från de tidigare jungfrurna genom att hon är mer självständig och speciell. Hon har någon underlig dragningskraft som gör att alla gillar henne redan från början. Det är bara Svea, hushållerksan, som inte riktigt kommer överens med henne. Berta själv vill verkligen lära känna deras nya och speciella jungfru, men Carolin kan  spela teater. I ena stunden är hon snäll och trevlig medan hon i nästa stund kan göra Berta riktigt arg. Carolin är dock mycket omtyckt, trots att hon är väldigt mystisk. Hon vägrar till exempel att berätta minsta lilla om sitt liv och sin bakgrund. Har hon någonting att dölja? Och vad gör Carolin egentligen när hon smyger ut om nätterna?

Skuggan över stenbänken handlar mycket om Berta och hennes liv och är både bra och spännande. Den slutar dock ganska abrupt och lockar en att läsa fortsättningen, …Och de vita skuggorna i skogen.


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.