… Och de vita skuggorna i skogen

Det här är den andra boken om Berta, som i den här boken är fjorton år gammal. Boken utspelar sig i början av 1900-talet och Berta tillhör en lite finare familj som bor i staden. Caroline är deras jungfru, men hon ska snart sluta. Berta har upptäckt att de är halvsyskon och det är något som varken Berta eller Caroline kan tala med någon annan om eftersom ingen annan i familjen vet om deras upptäckt.

Nu bestämmer sig Berta och Caroline för att använda sommaren till att komma varandra närmre. För att göra det beslutar de sig för att tillsammans söka jobb som piga någonstans. På så vis hamnar de båda systrarna på det isolerade och underliga slottet Rosengåva, där de har som jobb att vara till sällskap åt de två tvillingarna som bor på slottet. Tvillingarna är något äldre än Berta och Caroline och heter Rosilda och Arild.

Rosengåva är ett mycket speciellt ställe. Det har hänt mycket underliga och tragiska saker där, som har satt sina spår i de båda tvillingarna, men både Berta och Caroline trivs, även om det börjar komma fram att Caroline kanske inte är den hon utger sig för att vara.

Det är skickligt berättad bok med Maria Gripes specialla, lite mystiska och spännande stil. När man läser den vill man bara läsa vidare. Det är en jättebra bok, som får en att längta till nästa del i serien!