Potensgivarna är Karin Brunk Holmqvists första roman och också det första jag läser av henne. Hon har gjort sig känd för att skriva böcker om 60plus:are och förmodligen är det också bland de äldre läsarna som hon har sina största fans. Jag kan förmodligen inte säga tillhöra rätt målgrupp, men tycker ändå att det var en kul läsning/lyssning.

Boken handlar om två försiktiga små tanter och systrar som bott ihop hela livet i det lilla samhället Brottby. Dagarna fördrivs med syltning och krusbärsplockning och annan rejäl husmorsgöra. När en ny herre flyttar in i grannhuset drar han in som en frisk fläkt i systrarnas liv och de provar på nyheter som kräftskivor och kaffegökar.  De börjar också fundera i banorna att modernisera det lilla huset där de bor och de bestämmer sig för att faktiskt göra en stor investering och ”flytta in dasset”. Varifrån får de pengarna då? Jo, de bestämmer sig för att i största hemlighet börja sälja potenshöjande medel på postorder. Det visar sig vara en lukrativ bransch och bland kunderna får de bland annat deras egen bror, som naturligtvis inte kan föreställa sig att hans systrar ens vet något om potens.

Kul och okomplicerat! Jag kan förstå att Brunk Holmqvist är omtyckt för sina böcker om ”människor som varit med ett tag”. Det är faktiskt inte så ofta äldre personer har huvudroll i litteraturen, eller hur?


Kommentarer

5 svar till ”Potensgivarna”

  1. Kul! Jag gillade verkligen en annan av hennes böcker (”Sirila gentlemän sökes”) så om den här slår den med hästlängder så måste den absolut läsas. Håller med om att det sällan är äldre människor som har ”aktiva” huvudroller, de kan på sin höjd vara en klok släkting eller en källa till skuldkänslor.

    1. Sirila gentlemen sökes har jag hört talas om! Jag får kanske ta och läsa den. 🙂

  2. Ska börja på denna just nu, vi ska läsa den till bokcirkeln.

  3. Jag är långt från de 60 men gillar ändå hennes böcker. Fast Potensgivarna är den i särklass bästa av böckerna. Den ensam slår de andra tillsammans.

    1. Aha. Vad bra att jag prickade in rätt bok! 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.