Tematrio – Systrar och bröder

TematrioVeckans Tematrio handlar om systrar och bröder: Berätta om tre böcker som handlar om syskon.

En sådan bok (en novell, egentligen) lyssnade jag på här om dagen. Karin Ströms Stamtavla är verkligen en pricksäker novell om en inte helt enkel syskonrelation. Hur beter man sig mot en syster som man inte står ut med?

Lyran nämner en av Marjaneh Bakhtiaris böcker in sin trio och då passar jag på att nämna min favorit bland hennes böcker: Kan du säga schibbolet?. Fantastisk rolig och intressant bok om invandring, rasism och om två systrar som åker till Iran för att ”hitta det riktiga Iran” (den äldre systern) och vara allmänt livrädd för att de ska åka fast för något (lillasystern).

Som tredje bok väljer jag Älskade syster, där Joyce Carol Oates målar upp ett skräckinjagande, och något överdrivet, porträtt av en dysfunktionell familj där allting är yta. Boken är inspirerad av ett verkligt fall där en barnmodell hittades mördad. I boken är det exploaterade barnet en konståkningstalang som pressas fruktansvärt hårt och en dag hittas mördad. Boken återberättas av hennes bror, som alltid levt i skuggan av den älskade systern.


Kommentarer

4 svar till ”Tematrio – Systrar och bröder”

  1. Älskade syster är en av mina favoriter, den är så otroligt mörk bara. Nattsvart och man känner så med storebror.

    1. Ja, väldigt mörk. Men jag tycker faktiskt att Oates är ganska bra på att få till ljusa avslut på sina böcker. Trots allt!

  2. har inte läst någon bok i din trio!!

    1. Då rekommenderar jag att du läser allihop! 😉

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.