Tematrio: Gamla svenskar

Dags för Tematrio igen! Den här gången faller temat mig särskilt mycket i smaken eftersom det är Gamla svenskar: Berätta om tre ”gamla svenskar” som ni tycker om! Det finns ju så många bra! Tyvärr lär jag väl inte vara påhittigare än att jag upprepar svenska klassiker som alla andra Tematriodeltagare kommer att nämna eller redan har nämnt, men det struntar jag i. Här kommer tre av mina absoluta favoritböcker och tillika ”gamla svenskar”:

Doktor Glas tycker jag är en av de bästa böcker som har skrivits! Det är en välskriven bok om en doktor Glas som får en patient, vars önskan är att läkaren ska få hennes man att hålla sig borta från henne. Det svåra som Glas anförtros leder till att utvecklar ett sådant avsky att han funderar på att mörda mannen.

En annan stor favorit är Mobergs böcker om Utvandrarna. De är sådana där sällsynta böcker som folk tenderar att tycka väldigt bra om, trots att de oftast tvingas att läsa den i skolan! Det, om något, är väl ett bra betyg för en bok, eller hur? 🙂 De ÄR bra, hur som helst, och de är också ett förträffligt dokument över en bit av vårt lands historia.

En tredje bok, som berörde mig djupt när jag läste den, är Lagerlöfs klassiker Kejsarn av Portugallien, som handlar om en pappa som blir sjuk av sorg när dottern försvinner. Fint berättat och mycket berörande, som sagt! Det är inte precis allt av Lagerlöf som har fallit mig i smaken, men Kejsarn av Portugallien är en riktig pärla. Verkligen!


Kommentarer

3 svar till ”Tematrio: Gamla svenskar”

  1. Vicky: Ja, visst är det svårt att få tiden att räcka till! Men klassiker är verkligen läsvärda, så jag skulle definitivt ha det som ett sommarprojekt om jag var du! 🙂 Det finns ju faktiskt en anledning till att böcker blir klassiker och inte glöms bort, som så många andra böcker… 🙂

  2. Profilbild för Anna

    Gillar du böcker så gå gärna in på min blogg: itsmyparty.blogg.se och se om någon bok faller dig i smaken 🙂

  3. Jag har inte läst många svenska klassiker sedan jag gick ut gymnasiet. Tyvärr. Det är nog något jag bara måste bestämma mig för att göra. Problemet är att det hela tiden kommer så mycket nya böcker att tiden inte räcker till liksom 🙂
    Kanske ett sommarprojekt?!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.