Tematrio: Recycling

TematrioDen här veckan har Tematrio tema recycling: ”Berätta om tre böcker där författaren på något sätt recyclat någon annans material! ”.

Det här är klurigt! Men det finns faktiskt minst två böcker som råkar knyta an till min favoritbok Doktor Glas. Doktor Glas handlar om doktor Glas, som hamnar i ett moraliskt dilemma när en kvinna anförtror honom att hon inte står ut med sin (mycket äldre) man, Gregorius. I boken som heter just Gregorius berättar Bengt Ohlsson hela berättelsen från Gregorius vinkel, vilket verkligen adderar något. Boken är också skriven i samma anda som ”originalet” och hör även den till mina favoritböcker. I Mordets praktik berättar Kerstin Ekman om Pontus Revinge, en man som i Ekmans berättelse är den som, och det är ju inte så smickrande såklart, har inspirerat till karaktären doktor Glas. Revinge är lite som en blandning av både Gregorius och doktor Glas. Det känns som att den verkligen fördjupar Söderbergs klassiker, trots att den bygger på en helt ny karaktär och berättar en annan berättelse.

Den tredje boken i min trio får bli Timmarna, som handlar om fyra livsöden; fyra kvinnor vars enda gemensamma nämnare är att de råkar läsa (eller skriva på!) samma bok: mrs Dalloway av Virgina Woolf. Jag har inte läst någonting av Woolf, ärligt talat, men Timmarna är bra! Den är även himla fin som film!


Kommentarer

2 svar till ”Tematrio: Recycling”

  1. ”Timmarna” har jag i min att läsa hög, nu blir det mer spännande att läsa den när jag fick lite info om den. Jag har fått den gratis med en tidning en gång och sen har den bara blivit liggande…

    1. Aha. Synd att den blivit liggande, för den är bra! 😀

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.