Kemiböcker, finns det något som lockar mindre?

Visste ni att det är Kemins år i år? Jag är ju själv något så annorlunda(!) som teknisk kemist. Jag säger annorlunda, för flera av landets universitet och högskolor har i flera år i rad tampats med problemet att det finns för få sökande till kemiutbildningarna. Problemet med det låga intresset för kemi handlar troligt också om det låga intresset att utbilda sig till kemilärare (det utexamineras endast ett fåtal per år som jag har förstått det!). Hur kan man väcka ett intresse för kemi om det inte ens finns intresserade personer som vill lära ut kemi?

Jag tycker därför att det är kul att det är Kemins år i år och att det pågår många aktiviteter runt om i landet för att förmedla vad kemi handlar om och hur mångsidig och intressant forskning det finns i ämnet.

Kemins år tycks också ha spillt över lite i årets bokutgivning. Ulf Ellerviks bok Ond kemi: berättelser om människor, mord och molekyler har nyligt kommit ut på Fri Tanke förlag. Boken lär berätta mycket om giftmord, men också om vardagskemi.

Jag är nyfiken över den här boken och jag hoppas verkligen att den är bra, underhållande och kan väcka ett intresse för kemi. Ett sådant intresse behövs!


Kommentarer

4 svar till ”Kemiböcker, finns det något som lockar mindre?”

  1. Kemi var ett av mina värsta ämnen! För min egen del tror jag det beror på att man börjar med att lära ut delarna, detaljerna. Istället för att börja med helheter, skaffa förståelse för ett problem och sedan gå in i delarna. Men det är så jag lär andra funkar ju annorlunda. Både fysik, kemi och biologi var i skolan ämnen där man skulle lära sig små små detaljer och jag fattade aldrig nyttan med det. Men när jag sedan tittar på tex intervjuer med de som vunnit nobelpriset så tänker jag att det verkar jätteintressant och fascinerade!

    Hade faktiskt inte en aning att det var kemins år:-) Men boken Ond kemi tror jag definitivt skulle kunna väcka mer intresse för kemi! Om den nu är bra det vill säga:-) Tänk om man i skolan fick lösa deckargåtor på kemilektionen, skulle få många fler att gilla ämnet tror jag. Och nu är det ju väldigt inne med kriminalteknik på teve i olika serier så det är nog också positivt för ämnet tror jag.

    1. Jag förstår vad du menar! Det tog mig flera år av kemistudier på universitetet innan jag tyckte att jag hade en någorlunda klar bild av hur mitt framtida yrkesliv kunde komma att se ut..! Det är svårt att få en bra bild av helheten..

  2. Jag minns att jag tyckte att kemi var fantastiskt kul pa hogstadiet och saknade det pa gymnasiet. Gillade det, men det berodde ocksa mycket pa lararna jag hade, oerhort entusiastiska och harliga!

    1. Kul! Varför fortsatte du inte med kemi? =)

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.