Väntar och väntar…

Jonas Hassen Khemiri belönas återigen för sitt författarskap. Nyligt har han tilldelats årets Henning Mankell-stipendium, som alltså delas ut till dramatiker som genom sitt arbete visat socialt och politiskt engagemang samt intresse för Sveriges förhållande till omvärlden. Motiveringen lyder:

”Sådana starka känslor och mänskliga tårar,
Sådan sanningslidelse och solidaritet med utsatta,
Sådana stormande ambitioner och passionerad målmedvetenhet,
Sådant politiskt engagemang och förmåga att tala med andras tungor,
Sådana lustfyllda textrader
Sådan intensiv närvaro och allvarlig humor,
Sådan risktagande anspråksfullhet och ursinnig konsekvens,
Sådan våldsam kreativitet och
Sådana mängder av olika konstnärliga uttryck
Samlade i ett och samma konstnärskap!”

Jonas Hassen Khemiri är i mitt tycke en av Sveriges främsta författare. Ingen annan vågar leka med språket som honom och varje text berör och fascinerar, men som vanligt undrar jag: NÄR ska han skriva en ny roman?! Det mesta jag läser av Jonas Hassen Khemiri är nu för tiden hans bidrag till DNs kultursidor, vilket i och för sig inte är särskilt illa, men man vill ju ha mer! Läste ni hans ”47 anledningar till att jag grät när jag såg Ruben Östlunds film Play”? En väldigt Khemirisk text…

Foto: Leif Hansen


Kommentarer

3 svar till ”Väntar och väntar…”

  1. […] utkommit med nytt? Det är en bok som kretsar kring bombdådet i Stockholm. Jag har längtat så länge, så länge efter något nytt av Khemiri, så självklart längtar jag efter att få följa med i […]

  2. Jag är också väldigt förtjust i Khemiri och läser hans DN-texter men på något sätt så har min ”kärlek” till hans författarskap mattats av på sistone, vet inte varför. Nåväl. Se hans pjäser om du har möjlighet, jag såg Fem gånger gud och gillade den jättemkt. Han är nog mer fokuserad på dramatik nu, och det är nog därför som romanerna plötsligt dröjer.

    1. Jag ska absolut se hans pjäser om jag för möjlighet. 🙂 Tack för tipset om Fem gånger gud. 🙂

      Jag tror också att det är dramatiken som gör att Khemiri inte skriver romaner mer. Om jag inte minns del så tror jag till och med att han har uttalat sig om det i någon intervju och sagt att han vill fokusera på dramatik. Det blir kanske inte fler romaner.. :/

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.