Kalla det vad fan du vill

Kalla det vad fan du vill är den kaxiga titeln på den här romanen, som handlar om några invandrare i Malmö. Det är en på samma gång skojig och tankeväckande bok om människor, kulturer och allas förväntningar på hur man ska uppleva sin situation som invandrare.

Jag tycker den största behållningen med boken är humorn. Utöver det kan jag inte riktigt fatta vad den är ute efter. Det känns som att den ömsom driver med alla svenskar, ängsliga för att säga något fel eller hamna i en kulturkrock, ömsom driver med alla lätt främlingsfientliga svenskar, ömsom driver med de invandrare som känner sig bittra över sin situation och allt de har lämnat för att ta sina barn till Sverige och ömsom driver med de invandrare som vill bli ”svenska”. Jag vet inte vilket beteende som författaren över huvud taget anser är tillräckligt okej för att inte drivas med, för här skojas det om det mesta.

I det stora hela en intressant bok! En kul sak är att alla dialoger är skrivna på dialekt/brytning. Själv har jag svårare att förstå skånskan än ”invandrarsvenskan”, vilket säkert var tanken.


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.