Det här med att ha en blogg

Det är roligt att bokblogga, ska ni veta. Läsning är i sig inte särskilt socialt, utan något som man verkligen gör när man är själv, så bokbloggande adderar verkligen något till läsningen. Bokcirkel går ju också bra för att stilla behovet av att inte bara läsa böcker, utan också att prata om dem och dela läsupplevelser, men en bokblogg kan på ett sätt ta det ännu längre. Det är så roligt att författare och läsare kan mötas, t.ex. via en blogg. Jag har flera gånger fått direkt svar från författare när jag har uppmärksammat deras bok/böcker och det är verkligen kul. Som bloggare är man absolut inte litteraturkritiker eller journalist, men som bokälskare och bokläsare har man ändå något att säga och precis som boktips via vänner kan en bokblogg inspirera andra till att läsa en viss bok. Via bokbloggar kan på så sätt äldre böcker och böcker från mindre förlag och mindre kända författare ges utrymme. Det tycker jag är väldigt bra!

Bokbloggare generellt har få besökare jämfört med ”storbloggare”, men när jag ibland tänker på att det är hundratals personer varje vecka som läser det jag skriver, ja, då blir man ju faktiskt lite paff! För att inte tala om när författare hör av sig. En gång i tiden ägnade jag aldrig författare en tanke. Nu förstår jag att en del av mina läsare är författare. Jag tar inte mig själv eller bloggen på så stort allvar, men visst är det en kul insikt.


Kommentarer

21 svar till ”Det här med att ha en blogg”

 1. Jag började blogga ganska nyligen och det känns helt underbart! Linnea, du skrev så positiv och inspirerande inlägg om bokbloggar! Jag blev mycket glad av din inlägg om bokbloggar:)

  1. Kul att du har börjat blogga! Jag ska förresten börja läsa din bok snart.. 🙂 Den står och väntar i bokhyllan.

 2. Bloggande är ju underbart på många sätt, fint skrivet av dig tycker jag:)

  1. Tack! Ja, det är verkligen kul att blogga. 🙂

 3. Fint inlägg!Bokbloggande är verkligen fint. Men själv är jag faktiskt både skribent/reporter, litteraturkritiker i flera tidningar OCH bokbloggare. Det är en härlig kombination. 🙂

  1. Haha. Ja, i och för sig utesluter väl inte det ena det andra.. 🙂 Kul att du både bloggar och jobbar med litteratur. 🙂

   1. Ja, verkligen! Fast jag började blogga långt innan jag började skriva litteraturkritik i tidningar för det senare började jag med först i början av 2011. 🙂

    1. Aha. Intressant! 🙂 Har du haft nytta av bloggandet till ditt jobb som litteraturkritiker?

 4. Man tänker inte på hur många som faktiskt läser bloggarna. Att blogga är i alla fall en kul grej. man får i alla fall ur sig var man tycker och tänker.

  1. Nej, man glömmer lätt hur många t.ex. 100 personer är. I bloggsammanhang är det ett lågt besökarantal, men 100 personer.. Det är faktiskt rätt många om man skulle föreställa att de stod framför en..

 5. Instämmer helt och fullt! Jag har aldrig i mitt liv läst så mycket som sedan jag började blogga om läsning, och det blir bara roligare och roligare! Tycker också att det här med att få tips är väldigt värdefullt (ananrs blir det mest att jag lånar det som står skyltat på biblioteket, och det är ju inte alltid allt det bästa!), och så att hålla sig lite uppdaterad om vilka nya böcker som kommer.

  1. Ja, oj vad uppdaterad man blir! Förr hade jag noll koll på vad som var aktuellt och vilka böcker det snackades om, men nu hänger jag verkligen med. Det är kul!

 6. Visst skulle det vara kul med fler läsare – man vill väl alltid ha mer 😉 – men samtidigt verkar det jobbigt att ha en riktigt stor blogg. De verkar dra till sig en massa idiotiska kommentarer och annan skit. Och så kan jag tänka mig att man skulle känna press på sig att skriva för att inte tappa läsare.

  1. Jag håller med. Jag är inte ute efter att ha många läsare. Jag bloggar för att jag tycker att det är kul och det har jag tyckt även när jag hade typ 10 besökare om dagen och när jag hade flera hundra. Det är inte besökarna som gör det och det verkar faktiskt jobbigt att blogga för läsarnas skull så att säga.

 7. Jag delar dina tankar varför jag bloggar och tycker det är härligt med det utbyte av tankar som kan ske över gränserna. Jag är inte den som i första hand läser nya böcker och tycker det är intressant det du skrev om äldre böcker och böcker från mindre förlag.

 8. Tack för titten och responsen på min förväntan på Gardells nya! Det finns alltid bloggar att få tips och inspireras av! Ofta mindre bloggar som du säger…..

  1. Ja, oj vad mycket bloggar det finns! Det är svårt att få överblick över alla.. Tur att det finns sidor som Bokbloggar.nu! 🙂

 9. Profilbild för Lisa

  Vad kul, Bloggen är ju jättebra och jag tittar varje dag. Roligt att författare hör av sig, du är så duktig.

  1. Tack! 🙂

 10. Jag kan bara instämma i det du säger. Men samtidigt föredrar jag att ha en mindre blogg att diskutera med andra på för det blir mer personligt än om man bara slänger upp ett inlägg och får kommentarer. På detta sätt hinner man med riktiga diskussioner.

  1. Jag förstår vad du menar. Jag har också en liten blogg och det känns bra. Då finns ingen press på att blogga för bloggandets skull och man kan ha diskussioner som du säger. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.